Ion Barbu (Dan Barbilian) a studiat si la Stalpeni

Scris de Redacția
552 vizualizari

Nu multi stiu ca in Stalpeni invatamantul functiona inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea si o facea in modul cel mai serios, al asigurarii standardelor educationale ale vremii.

Si nu multi cred ca au auzit de poetul Ion Barbu, daca nu au studiat in scoala „Riga Crypto si Lapona Enigel”, cosmarul multor elevi atunci cand era subiect pentru probele de capacitate.

Pe numele sau de botez Dan Barbilian, el este un poet si matematician ilustru al perioadei interbelice si postbelice din Romania.

Nascut la 18 martie 1895 la Campulung, Ion Barbu incepe scoala primara in 1902 in orasul natal, dar apoi se muta in Damienesti (Judetul Roman pe atunci) si apoi la Stalpeni unde finalizeaza studiile primare in 1906. Aceste mutari sunt determinate de faptul ca tatal sau era magistrat si era obligat sa lucreze in toata tara.

Il are ca profesor de facultate pe celebrul matematician roman Gheorghe Titeica, apoi beneficiaza de o bursa de studii in Germania, unde o cunoaste pe viitoarea sa sotie, Gerda Hossenfelder. In 1929 isi da doctoratul in matematica, iar din 1936 este membru al Academiei de Stiinte din Romania.

Moare in anul 1961 la Bucuresti, anul acesta implinindu-se 60 de ani de la disparitia sa.

Biografia sa o puteti gasi pe internet aici si aici, iar pentru cei ce vor sa citeasca una dintre poeziile sale, mai jos gasiti una dintre ele.

Elan
– de Ion Barbu

Sunt numai o veriga din marea indoire,
Fragila, unitatea mi-e pieritoare; dar
Un roi de existente din moartea mea rasar,
Si-adevaratul nume ce port e: Unduire.

Deci, arcuit sub timpuri, desfasur lung tesut
De la plapinda iarba la fruntea ginditoare,
Si blondul sir de forme, urcind din soare-n soare,
In largul vietii revarsa un trecut.

Din calatoarea unda, din apele eterne,
Imi insusesc vestmintul acelor care mor,
Si innoit si ager alerg – subtil fior –
Prin sali orgolioase ori umede caverne…

Si astfel, in paminturi croindu-mi vaste porti
Spre ritmuri necuprinse de minte vreodata,
Aduc Inaltei Cumpeni povara mea, bogata
De-atitea existente si tot atitea morti.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate