Buldoexcavatorul european si groapa cu posibile ilegalitati

Scris de Andrei Vacaru
719 vizualizari

CONTEXT

In urma unei cereri scrise pe Legea 544/2001 privind accesul la informatiile publice, inregistrata la Primaria Stalpeni cu nr 21/18.02.2021, dl. Serbanoiu informeaza ca s-au acordat in anul 2020 trei tipuri de sporuri, respectiv:

 • sporul prevazut de Legea 153/2001, respectiv drepturi salariale de implementare a proiectelor europene (5% si 10% pentru 6 functionari publici si 5% si 15% de catre primar si viceprimar);
 • spor de control financiar preventiv de 10% (o singura persoana)
 • spor de 5% pentru conditii deosebite pentru asistentii persoanelor cu handicap.

„SPORUL” PENTRU FONDURI EUROPENE

Asadar primaria Stalpeni, asa cum intelegem din raspuns, plateste aceste trei tipuri de sporuri. Am intrebat deoarece prin Dispozitia nr. 251/29.10.2020, dl. Serbanoiu isi stabilea singur salariul si isi acorda si doua venituri suplimentare de 5% si 15% pentru doua proiecte europene, respectiv “Imbunatatirea compartimentului privind Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta si Gospodarire Comunala prin achizitia de buldoexcavator, in comuna Stalpeni, judetul Arges” (5%) si „Modernizare si dotare Camin Cultural Livezeni” (15%). Retineti, 29.10.2020.

Am avut curiozitatea sa verific primul proiect, cel cu buldoexcavatorul, dar si legea care prevede aceste „sporuri”. Si iata ce am gasit:

1. Achizitia buldoexcavatorului s-a realizat printr-un proiect denumit „Strategia de Dezvoltare Locala a Grupului de Actiune Locala DRUMUL CARELOR” in care au fost incluse 16 comune argesene, respectiv Beleti-Negresti, Bogati, Boteni, Botesti, Calinesti, Davidesti, Hirtiesti, Hulubesti, Leordeni, Mihaiesti, Priboieni, Ratesti, Stalpeni, Topoloveni, Titesti si Vulturesti.

2. Prin urmare proiectul nu a fost coordonat de catre primarie, ci de catre altcineva, respectiv GAL Drumul Carelor. In acest caz, conform Legii 153/2017 (invocata de primarie in adresa pe care am primit-o), se specifica la art. 16 doua cerinte obligatorii privind aceste sporuri, respectiv:

  • Aln (1) „Aceasta majorare se aplica proportional cu timpul efectiv alocat activitatilor pentru fiecare proiect si se acorda numai daca cheltuielile de personal sunt eligibile a fi rambursate din fonduri europene.” Asadar trebuie o diferentiere pe baza de ore lucrate in proiectul european.
  • Aln (7) „… Acest spor se acorda numai pe perioada de implementare a proiectului, astfel cum a fost stabilita in contractul/acordul/ordinul de finantare semnat, pe raspunderea ordonatorului de credite in cadrul caruia este organizata echipa de proiect.” Asadar nu se acorda nici inainte si nici dupa finalizarea proiectului.

3. In Anexa 4 la proiectul judetean se prevede la achizitia buldoexcavatorului urmatoarea justificare: „Realizarea in regie proprie a deszapezirii pe drumurile si ulitele comunale, in timpul iernii, lucrari de interventie si indepartare a efectelor produse in cazul unor fenomene meteorologice nefavorabile, realizarea lucrarilor de intretinere a drumurilor si ulitelor comunale, intretinere retea cu apa.”

POSIBILE INCALCARI ALE LEGII LA PRIMARIA STALPENI

 1. Sunt aceste venituri de 5%, 10% si 15% platite din bugetul local sau din fondurile europene, asa cum prevede Legea 153/2017?

Daca ne luam dupa decizia nr. 261, in care primarul scoate cu de la sine putere acest drept salarial, daca ne uitam si la dispozitia prin care el insusi isi acorda acest drept salarial la reinvestirea in functie, este posibil ca sursa de finantare sa nu fi fost proiectul in sine, respectiv din fonduri rambursabile UE, ci bugetul local, ceea ce, din punctul meu de vedere reprezinta O INCALCARE A LEGII.

 1. Presupunand ca totusi veniturile au fost acordate legal, au fost aceste sporuri platite proportional cu timpul efectiv alocat proiectului, pe baza de fise de pontaj?

Adica a existat o evidenta a timpului lucrat efectiv in proiect, aprobata de seful de proiect pe baza careia s-au incasat banii de catre fiecare beneficiar? Sau s-au dat luna de luna, otova, cate 5%, indiferent ca salariatul era in concediu, sa zicem? Eu cred ca in stilul heirupist caracteristic Primariei Stalpeni, nu a existat nicio diferentiere, nicio fisa de pontaj si s-au dat banii ILEGAL. Dar este doar parerea mea personala, evident.

 1. S-au acordat aceste sporuri numai pe perioada cat s-a implementat proiectul?

Sa ne uitam la documente:

 • Anexa 4 proiect: Perioada de implementare a proiectului 13.02.2020-10.06.2020;
 • Dispozitia primarului de anulare a acestui spor: de la 01.10.2020 (va mai aduceti aminte la ce data isi dadea primarul acest spor? Exact. 29.10.2021. Adica isi acorda un spor care nu mai exista?).

Asadar s-a acordat inca 3 luni DUPA FINALIZAREA IMPLEMENTARII. Si de cand se aplica el? Normal ar fi cu luna februarie 2020, pentru ca nimeni din primarie nu a fost implicat in scrierea proiectului, nu? Din nou, INCALCAREA LEGII.

CONCLUZIE

Nu sunt abilitat sa decid eu daca primarul Gabi Serbanoiu a incalcat legea sau nu. Am prezentat doar documentele, asa cum apar ele public, pe site-ul stalpeni.ro, pe procedura de evaluare a proiectului DRUMUL DE CARE, pe Anexa 4 la proiect si pe legea5, unde este afisat textul de lege. Sunt insa contradictii care cred ca ar trebui verificate de cei in drept, iar acest articol poate fi un bun motiv de autosesizare a acestora, ori sa fie trimis spre informarea autoritatilor de catre cetatenii comunei Stalpeni din banii carora, asa cum se pare, s-au facut ilegalitati: plati de sporuri contrar legii, sume care nu reflecta timpul efectiv acordat proiectului, o perioada de acordare mai mare decat cea de implementare a proiectului.

Si, bomboana de pe coliva, inca o intrebare: daca buldoexcavatorul a fost achizitionat pana in iunie 2020 pentru ca primaria sa deszapezeasca cu el drumurile comunale (Anexa 4 proiect), de ce in 17.11.2020 primarul Serbanoiu incheie un contract cu ADIMAR CONSTRUCT SOLUTION SRL, valabil pana in 1 mai 2021 pentru DESZAPEZIRE?

Nu stiu de ce, dar am impresia ca buldoexcavatorul asta va ingropa pe multi habarnisti, heirupisti si refuznici de a intra in legalitate.

ATENTIE! TOATE PERSOANELE CARE SE SIMT VIZATE DE ACEST ARTICOL AU DREPT GRATUIT LA REPLICA.

Foto: Facebook/Primaria Stalpeni


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

1 comentarii

Gheorghe Vacaru 6 martie 2021 - 14:39

Cine incalca legile trebuie sa plateasca

Raspunde

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate