A fost reabilitat Ion C. Petrescu?

Scris de Redacția
1k vizualizari

Ion C. Petrescu s-a nascut in anul 1892 in localitatea Radesti, judetul Arges si a fost un invatator, profesor universitar si inalt functionar roman. S-a distins ca un teoretician si un inflacarat promotor al „scolii active” fiind  unul dintre cei mai influenti promotori ai scolii romanesti interbelice. Aceste merite sunt consemnate de site-ul wikipedia si, din aceste motive, liceul din Stalpeni l-a adoptat ca patron spiritual, purtandu-i numele.

In anul 2017, printr-o adresa inaintata catre Ministerul Afacerilor Interne, Institutul „Elie Wiesel” a solicitat schimbarea mai multor denumiri de strazi si institutii, printre care si cea a denumirii liceului din Stalpeni, pe motiv ca Ion C. Petrescu a facut parte din guvernul Ion Antonescu, ca subsecretar de stat intre anii 1941 si 1944. Cererea se intemeia pe prevederile OUG 31/2002, care prevede nepromovarea cultului criminalilor de razboi sau a celor condamnati pentru infractiuni contra umanitatii.

Intr-un articol aparut la acea vreme, doamna Nedelcu, director atunci al liceului, afirma ca I. C. Petrescu, bunicul cunoscutei actrite Irina Petrescu, a fost gasit criminal de razboi dupa 1945 si a facut sase ani de inchisoare, fiind reabilitat:

A fost gasit criminal de razboi, a stat sase ani in inchisoare, iar in 1956, a fost insa reabilitat. Cei de la Institutul Elie Wiesel au cerut actul faptic prin care I.C. Petrescu a fost reabilitat, insa documentul nu a fost inca gasit. – prof. Gabriela Nedelcu

Inclusiv primarul Gabi Serbanoiu afirma tot atunci ca sunt sanse mici ca liceul sa se numeasca in continuare I.C. Petrescu.

Si totusi si astazi liceul poarta acelasi nume, caz in care fie a fost gasit documentul de reabilitare, fie subiectul a fost ingropat, pentru ca iata ce declara secretarul comunei la acea data:

solicitarea de schimbare a denumirii Liceului a fost primita saptamana trecuta. Deocamdata nu a fost analizata si, pe cale de consecinta, nu a fost oferit un raspuns. Iar cum sedinta de consiliu pe iunie a fost deja tinuta, o vom astepta pe cea din iulie pentru a afla reactia autoritatilor locale. – Marius Dinculescu

Care sa fie raspunsul corect?


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate