Am un bun prieten, medic, care spunea că o societate este asemenea unui organism. Organism pe care îl poți vedea așa cum un medic vede un pacient:
- care îi este starea de sănătate?
- ce paraziți intestinali îi absorb din vitaminele și nutrienții necesari?
- ce îl doare?
- care sunt cauzele?
- care este tratamentul?
Despre Stâlpeni am scris în seria de articole pe care le-am făcut împreună cu Mircea Petre, „Blestemul acestei comune”, despre bolile de care suferă comuna. Ele sunt mult mai multe, evident, dar rezolvarea celor menționate, poate duce la însănătoșirea comunei. Și la o stare de mai bine a tuturor locuitorilor din Stâlpeni.
Am constatat că același lucru se poate face și cu decidenții comunei: să îi privim ca pe niște pacienți care suferă de probleme de sănătate. Unele probleme sunt cronice, adică par a fi fără leac, altele temporare, de sezon, care pot fi tratate.
Astăzi voi vorbi despre primarul Șerbănoiu. În cazul lui pare că suferă mai mult de alergii, la modul cum reacționează, fără logică, fără să își înțeleagă rolul de primar, chiar cu violență, decât de alte boli cronice. Care să fie alergiile cronice ale primarului din Stâlpeni? Eu am descoperit 10:
- Alergia la transparență
- Alergia la adevăr
- Alergia la critică
- Alergia la plata online
- Alergia la educație
- Alergia față de cetățenii care nu locuiesc în comună
- Alergia la fonduri europene
- Alergia la voluntariat
- Alergia la a nu fi recunoscut de șef
- Alergia la bună credință
Să le luăm pe rând:
1. Alergia la transparență
… este cea mai ușor de constatat de către oricine care intră pe site-ul primăriei de pe platforma CJ Argeș, ori pe stalpeni.ro. Veți vedea ani buni în care nu s-au făcut publice nicio decizie de primar, ori hotărâri de consiliu local.
În aceeași reacție alergică la transparență intră și încercările repetate ale domnului Șerbănoiu de a opri transmiterea ședințelor de CL online. Dacă anul trecut era semnatarul unui document de aderare la principiile europene de guvernare locală transparentă, tot anul trecut, CL, la îndemnul dumnealui, respingea la vot o propunere a unui tânăr domn din PNL, Daniel Dobrîșan, de transparență decizională. Ceea ce este ilegal, conform noului Cod administrativ, caracterul public OBLIGATORIU al actului de guvernare însemnând și accesul tuturor cetățenilor comunei la înregistrările video ale ședințelor publice de plen sau de comisii.
Tot de anul trecut trebuie reamintit un alt episod, acela al refuzului domnului primar de a-și publica declarațiile de avere și de interese pentru anul fiscal 2019. După ce public i s-a cerut să le posteze pe site-ul primăriei, cel susținut de CJ Argeș, și deși toți funcționarii publici depuseseră aceste declarații, primarul din Stâlpeni a refuzat să o facă. Iar când presiunea a fost prea mare, pentru că trecuse termenul legal, a inventat povestea unui funcționar care i-ar fi pierdut declarațiile. Fapt infirmat de două lucruri: lipsa numărului de înregistrare a acelor declarații și lipsa pedepsei față de funcționarul „vinovat”.
Iar anul acesta, tot pentru că are alergie la transparență, după ce a aprobat un regulament de transparență decizională în luna ianuarie, adică acum 4 luni, nu a alocat niciun leu, nu a înregistrat nicio ședință publică și nu a numit niciun responsabil „cu transparența” în toate deciziile pe care le-a luat de la începutul anului și până acum, pentru a face posibile aceste transmisii online. Ba mai mult, mai nou invocă niște acreditări de presă la care doar PROTv-ul sau Antena 3 au dreptul să transmită… conferințele inexistente ale primăriei sau ședințele de CL.
De ce? Pentru că, așa cum spuneam, transparența îi produce alergie deoarece doar așa se poate observa…
2. Alergia la adevăr
… care îi produce o alergie și mai mare, reactivă, la care domnul primar are reacții dintre cele mai ciudate. Cum ar fi excluderea domnului Cutic din partid și din CL în 2019. De ce a fost exclus dl. Cutic? Pentru că s-a abținut de la o majorare de capital pe care primarul din Stâlpeni a propus-o spre aprobarea CL Stâlpeni. Și care majorare nu apare nici astăzi în datele societății de apă-canalizare.
Sau mai face alergie la aflarea adevărului că la Societatea de Apă-Canalizare soluția majorării prețului utilităților este doar o încercare a acoperirii unui management defectuos, a unei cârdășii, despre care nu ar trebui să se afle public. Reacția o puteți auzi în înregistrarea audio a ședinței Comisiei de Apă – Canalizare pe care am publicat-o în gazeta.
Sau adevărul că și-a acordat ilegal, sieși și altor funcționari publici, cum ar fi doamna Machedon, viceprimarul comunei, sporuri de 5% și 15% pentru accesarea de fonduri europene, sporuri ilegale, din banii comunei, pentru că legea spune că se pot acorda, dar numai din banii prevăzuți în proiect și numai pe baza de pontaj.
Iar dacă cineva ar avea curajul de a arăta public acest adevăr, atunci reacția ar fi și mai rea, deoarece primarului i s-ar activa instantaneu și o altă alergie, aceea la…
3. Critica
Păi cum să critici pe cineva care este ales democratic de comunitate, nu? Că doar democrația e pe voturi.
Sigur, este pe voturi, cu două amănunte importante:
- Dacă domnul Șerbănoiu ar fi candidat independent sau de la ALDE, să zicem, mai ieșea primar? Era el atât de valoros pentru comună cum se laudă? Sau s-a votat partidul?
- Sigur voturile acelea sunt obținute corect? Pentru că există obiceiul la PSD (arătat în multe localități pesedizate de publicații independente și mai bune în investigații decât noi), de a aduce flotanți în comună care să aibă drept de vot, că există voturi obținute prin șantaj (cum ar fi ștergem datoria pe caiet dacă votezi cine îți spunem noi și aduci dovada votului), ori de comunități care nu plătesc apă sau canalizarea contra voturilor celor ce îi scutesc de aceste plăți.
Eu nu spun că este cazul domnului Șerbănoiu, Doamne ferește! Dar când afli din comisia de apă că satul unde locuiește acesta nu este contorizat și doi ani la rând au fost 100% pierderi, mai că îți vin în minte aceste șmecherii și te gândești că primarul nu este chiar atât de bun cât o arată situația la urne.
Dar să trecem peste asta, să zicem că primarul chiar este cel mai iubit dintre pământenii Stâlpeniului: de ce să aibă însă alergie la critică? În fond dl. Șerbănoiu este un fost fotbalist de divizia B, nu de Liga Campionilor, nu? Nu are școală administrativă din câte am înțeles, pentru că accesul la CV-ul acestuia i-ar produce o altă alergie, aceea a adevărului și transparenței. Caz în care nu se prea pricepe nici la legislație și nici la administrație locală de nivel Champions League.
În plus, nimeni nu s-a născut învățat. Și, dacă îl interesează binele comunei, ca lucrurile să meargă bine, de ce să îl supere critica? De ce să sară de fund în sus, spre exemplu, dacă se pronunță cuvântul „Ogrezea” în ședințele în care se iau decizii la nivel de comună? De ce să însemne cuvântul „Ogrezea” un „atac” la persoana primarului? Și de ce să însemne critica un atac personal la primar? Eu asta nu pot înțelege.
Cam atât pentru acum. Restul în seria următoare de articole pe această temă.
Nu închei fără a lămuri că atunci când vorbesc despre domnul Șerbănoiu mă refer la primarul Șerbănoiu. Pentru că diferența este enormă: este cea dintre o persoană fizică și instituția primarului, este aceea dintre drepturile și obligațiile unui om simplu față de drepturile, dar mai ales obligațiile unei funcții de autoritate publică plătită regește de către cetățeni, este cea dintre o persoană oarecare versus una expusă public datorită funcției sale, expunere pe care și-a asumat-o atunci când a ales să candideze din nou ca primar.
Foto: facebook/Gabi Șerbănoiu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News