Alergiile cronice ale primarului din Stalpeni (I)

Scris de Andrei Vacaru
1,K vizualizari

Am un bun prieten, medic, care spunea ca o societate este asemenea unui oganism. Organism pe care il poti vedea asa cum un medic vede un pacient:

 • care ii este starea de sanatate?
 • ce paraziti intestinali ii absorb din vitaminele si nutrientii necesari?
 • ce il doare?
 • care sunt cauzele?
 • care este tratamentul?

Despre Stalpeni am scris in seria de articole pe care le-am facut impreuna cu Mircea Petre, „Blestemul acestei comune”, despre bolile de care sufera comuna. Ele sunt mult mai multe, evident, dar rezolvarea celor mentionate, poate duce la insanatosirea comunei. Si la o stare de mai bine a tuturor locuitorilor din Stalpeni.

Am constat ca acelasi lucru se poate face si cu decidentii comunei: sa ii privim ca pe niste pacienti care sufera de probleme de sanatate. Unele probleme sunt cronice, adica par a fi fara leac, altele temporare, de sezon, care pot fi tratate.

Astazi voi vorbi despre primarul Serbanoiu. In cazul lui pare ca sufera mai mult de alergii, la modul cum reactioenaza, fara logica, fara sa isi inteleaga rolul de primar, chiar cu violenta, decat de alte boli cronice. Care sa fie alergiile cronice ale primarului din Stalpeni? Eu am descoperit 10:

 1. Alergia la transparenta
 2. Alergia la adevar
 3. Alergia la critica
 4. Alergia la plata online
 5. Alergia la educatie
 6. Alergia fata de cetatenii care nu locuiesc in comuna
 7. Alergia la fonduri europene
 8. Alergia la voluntariat
 9. Alergia la a nu fi recunoscut de sef
 10. Alergia la buna credinta

Sa le luam pe rand:

1. Alergia la transparenta

… este cea mai usor de constatat de catre oricine care intra pe site-ul primariei de pe platforma CJ Arges, ori pe stalpeni.ro. Veti vedea ani buni in care nu s-au facut publice nicio decizie de primar, ori hotarari de consiliu local.

In aceeasi reactie alergica la transparenta intra si incercarile repetate ale domnului Serbanoiu de a opri transmiterea sedintelor de CL online. Daca anul trecut era semnatarul unui document de aderare la principiile europene de guvernare locala transparenta, tot anul trecut, CL, la indemnul dumnealui, respingea la vot o propunere a unui tanar domn din PNL, Daniel Dobrisan, de transparenta decizionala. Ceea ce este ilegal, conform noului Cod administrativ, caracterul public OBLIGATORIU al actului de guvernare insemnand si accesul tuturor cetatenilor comunei la inregistrarile video ale sedintelor publice de plen sau de comisii.

Tot de anul trecut trebuie reamintit un alt episod, acela al refuzului domnului primar de a-si publica declaratiile de avere si de interese pentru anul fiscal 2019. Dupa ce public i s-a cerut sa le posteze pe site-ul primariei, cel sustinut de CJ Arges, si desi toti functionarii publici depusesera aceste declaratii, primarul din Stalpeni a refuzat sa o faca. Iar cand presiunea a fost prea mare, pentru ca trecuse termenul legal, a inventat povestea unui functionar care i-ar fi pierdut declaratiile. Fapt infirmat de doua lucruri: lipsa numarului de inregistrare a acelor declaratii si lipsa pedepsei fata de functionarul „vinovat”.

Iar anul acesta, tot pentru ca are alergie la transparenta, dupa ce a aprobat un regulament de transparenta decizionala in luna ianuarie, adica acum 4 luni, nu a alocat niciun leu, nu a inregistrat nicio sedinta publica si nu a numit niciun responsabil „cu transparenta” in toate deciziile pe care le-a luat de la inceputul anului si pana acum, pentru a face posibile aceste transmisii online. Ba mai mult, mai nou invoca niste acreditari de presa la care doar PROTv-ul sau Antena 3 au dreptul sa transmita … conferintele inexistente ale primariei sau sedintele de CL.

De ce? Pentru ca, asa cum spuneam, transparenta ii produce alergie deoarece doar asa se poate observa …

2. Adevarul

… care ii produce o alergie si mai mare, reactiva, la care domnul primar are reactii dintre cele mai ciudate. Cum ar fi excluderea domnului Cutic din partid si din CL in 2019. De ce a fost exclus dl. Cutic? Pentru ca s-a abtinut de la o majorare de capital pe care primarul din Stalpeni a propus-o spre aprobarea CL Stalpeni. Si care majorare nu apare nici astazi in datele societatii de apa-canalizare.

Sau mai face alergie la aflarea adevarului ca la Societatea de Apa- Canalizare solutia majorarii pretului utilitatilor este doar o incercare a acoperirii unui management defectuos, a unei cardasii, despre care nu ar trebui sa se afle public. Reactia o puteti auzi in inregistrarea audio a sedintei Comisiei de Apa – Canalizare pe care am publicat-o in gazeta.

Sau adevarul ca si-a acordat ilegal, siesi si altor functionari publici, cum ar fi doamna Machedon, viceprimarul comunei, sporuri de 5% si 15% pentru accesarea de fonduri europene, sporuri ilegale, din banii comunei, pentru ca legea spune ca se pot acorda, dar numai din banii prevazuti in proiect si numai pe baza de pontaj.

Iar daca cineva ar avea curajul de a arata public acest adevar, atunci reactia ar fi si mai rea, deoarece primarului i s-ar activa instantaneu si o alta alergie, aceea la …

3. Critica.

Pai cum sa critici pe cineva care este ales democratic de comunitate, nu? Ca doar democratia e pe voturi.

Sigur, este pe voturi, cu doua amanunte importante:

 1. Daca domnul Serbanoiu ar fi candidat independent sau de la ALDE, sa zicem, mai iesea primar? Era el atat de valoros pentru comuna cum se lauda? Sau s-a votat partidul?
 2. Sigur voturile acelea sunt obtinute corect? Pentru ca exista obiceiul la PSD (aratat in multe localitati pesedizate de publicatii independente si mai bune in investigatii decat noi), de a aduce flotanti in comuna care sa aiba drept de vot, ca exista voturi obtinute prin santaj (cum ar fi stergem datoria pe caiet daca votezi cine iti spunem noi si aduci dovada votuluui), ori de comunitati care nu platesc apa sau canalizarea contra voturilor celor ce ii scutesc de aceste plati.

Eu nu spun ca este cazul domnului Serbanoiu, Doamne fereste! Dar cand afli din comisia de apa ca satul unde locuieste acesta nu este contorizat si doi ani la rand au fost 100% pierderi, mai ca iti vin in minte aceste smecherii si te gandesti ca primarul nu este chiar atat de bun cat o arata situatia la urne.

Dar sa trecem peste asta, sa zicem ca primarul chiar este cel mai iubit dintre pamantenii  Stalpeniului: de ce sa aiba insa alergie la critica? In fond dl. Serbanoiu este un fost fotbalist de divizia B, nu de Liga Campionilor, nu? Nu are scoala administrativa din cate am inteles, pentru ca accesul la CV-ul acestuia i-ar produce o alta alergie, aceea a adevarului si transparentei. Caz in care nu se prea pricepe nici la legislatie si nici la administratie locala de nivel Champions League.

In plus, nimeni nu s-a nascut invatat. Si, daca il intereseaza binele comunei, ca lucrurile sa merga bine, de ce sa il supere critica? De ce sa sara de fund in sus, spre exemplu, daca se pronunta cuvantul „Ogrezea” in sedintele in care se iat decizii la nivel de comuna? De ce sa insemne cuvantul „Ogrezea” un „atac” la persoana primarului? Si de ce sa insemna critica un atac personal la primar? Eu asta nu pot intelege.

Cam atat pentru acum. Restul in seria urmatoare de articole pe aceasta tema.

Nu inchei insa fara a lamuri ca atunci cand vorbesc despre domnul Serbanoiu ma refer la primarul Serbanoiu. Pentru ca diferenta este enorma: este cea dintre o persoana fizica si institutia primarului, este aceea dintre drepturile si obligatiile unui om simplu fata de drepturile, dar mai ales obligatiile unei functii de autoritate publica platita regeste de catre cetateni, este cea dintre o persoana oarecare versus una expusa public datorita functiei sale, expunere pe care si-a asumat-o atunci cand a ales sa candideze din nou ca primar.

Foto: facebook/Gabi Serbanoiu


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate