[FISCALITATE] Guvernul renunță la unele prevederi din legea „anti-cash” care afectau societatea de apă din Stâlpeni

Scris de Andrei Vacaru
123 vizualizari

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi că prima ședință de Guvern va aduce modificări semnificative în ceea ce privește prevederile Legii nr. 115 din 10 mai 2023, cunoscută ca legea „anti-cash”. Această hotărâre vine în urma unor semnale negative pe care premierul le-ar fi primit din zona antreprenorială, dar și din partea gospodarilor din mediul rural.

Una dintre cele mai importante schimbări anunțate de premier este menținerea limitelor actuale de cash, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, cu două excepții care vor fi introduse: plafonul maxim de casă va fi stabilit la 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei pe zi.

Plafoanele pentru plățile „cash” au fost stabilite în proiectul de lege publicat de Ministerul Finanțelor la data de 19 septembrie 2023, și ar fi devenit obligatorii din 11 noiembrie prin „Legea 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”. Lista „plafoanelor” pentru plățile cash stabilite în legea 70/2015 și care se anunță a fi menținute de guvern, poate fi consultată aici.

Decizia de a revizui aceste prevederi este una salutară, în contextul în care societatea de apă și canalizare din Stâlpeni, SC APA SERV TOP STÂLPENI SRL, ar fi fost puternic afectată de limitarea plăților în numerar. Conform unui articol anterior din Gazeta de Stâlpeni, societatea are conturile blocate de către ANAF, din cauza unei datorii istorice de 138.000 de lei, iar limitarea plăților cash ar fi dus la blocarea activității acesteia.

Deși modificările indică o abordare mai echilibrată în aplicarea legilor fiscale, care să țină cont de realitățile și nevoile mediului antreprenorial românesc, nu exclud însă nocivitatea intervenției prin legiferări a Guvernului PSD – PNL în economie, cu schimbări de la o zi la alta, care afectează mediul privat și antreprenorial.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate