[ OPINIE ] Blestemul acestei comune (II)

Scris de Andrei Vacaru
570 vizualizari

Într-un articol pe care il puteti citi aici se spune ca, citez „nu intotdeauna ce e scump e si bun”.

Si ii dau dreptate. Daca viata este scumpa, daca trebuie sa ne deplasam zilnic la si de la munca, ori sa ne ducem copii la si de la scoala, cu costuri mari, daca utilitatile, taxele si impozitele sunt si ele scumpe doar pentru a tine o camarila administrativa incompetenta si de rea credinta dar foarte bine platita, oamenii vor alege sa plece.

Asa ajungem la al doilea blestem al comunei Stalpeni:

EPISODUL II: Atractivitatea localitatii

Atractivitatea este caracteristica unei localitati de a atrage sau de a respinge oamenii sa traiasca sau sa mute in aceasta. Oamenii sunt atrasi, in ordine, de trei lucruri simple: un venit bun, o educatie (scoala) buna, utilitati de calitate si o piata imobiliara in dezvoltare, de unde sa poata sa aleaga cea mai buna locuinta pentru ei si familia lor.

Sa le luam pe rand:

1. ATRACTIVITATEA ECONOMICA si FINANCIARA

Foarte multi dintre tinerii si persoanele adulte ale localitatii Stalpeni au ales calea emigrarii spre tari mai primitoare si unde se pot implini individual, unde veniturile lor sunt bune, chiar mari comparativ cu Romania. Dar care si-ar dori ca, in viitor, sa se intoarca in localitatea Stalpeni. Pentru ca aceasta decizie sa aiba finalitate, in Stalpeni ar trebui sa existe suficiente locuri de munca care sa ii determine pe oameni sa decida sa revina in comuna, unde sa aiba un trai bun.

Din pacate, singurele locuri bine platite sunt doar la primaria condusa de primarul Serbanoiu: de patru ani, salariile si sporurile au crescut aici precum Fat-Frumos din Lacrima: s-au triplat. In afara de aceste joburi, mai sunt disponibile cateva posturi libere pe la firma de apa aflata in grave probleme financiare, pe la scolile din comuna si … cam atat.

Locurile de munca sunt ca si inexistente, de ani buni. Iar asta pare sa nu-l preocupe pe actualul primar, ori pe multi dintre consilierii locali, pentru ca nu exista niciun plan de actiune in acest sens, nicio dorinta de a aduce investitori care sa creeze locuri de munca. Nimic , doar promisiuni neonorate.

Personal cred ca asteapta sa le pice din cer asa ceva. Insa vestea proasta este aceea ca oricat s-ar ruga zilnic primarul si consilierii la icoanele pe care le posteaza pe facebook vicepresedintele CJ Arges, originar din comuna, investitorii au nevoie de facilitati, de infrastructura si de forta de munca calificata pentru a investi in comuna. Ori asa ceva nu exista si nici nu cred ca va exista in urmatorii ani de mandat PSD – Serbanoiu in Stalpeni.

2. EDUCATIA DE CALITATE

Comuna Stalpeni poate asigura educatie de calitate de la gradinita si pana la clasa a VIII-a. Dovada stau copiii buni care, asa cum s-a vazut la concursul organizat de Gazeta de Stalpeni, au dovedit talent, imaginatie si o buna pregatire in ceea ce priveste stapanirea limbii romane, a gramaticii, dar si spirit civic. Dar si aici sunt imperios necesare cateva investitii.

Pentru etapa de liceu avem insa o problema, deoarece, daca ne uitam la oferta pentru anul scolar 2020 – 2021 pentru clasa a IX-a la Grupului Scolar Stalpeni, toate clasele au format educational profesional, iar perspectiva unui absolvent al acestui profil este aceea de a ajunge… sculer-matriter. Ori cine ar parasi Pitestiul, ori Mioveniul, ca sa-si aduca copii sa invete la Stalpeni ca sa devina … sculeri matriteri?

A nu se intelege ca este o profesie „condamnabila”, Doamne fereste!, dar cand copiii sunt mici, viseaza sa ajunga medici, profesori, ingineri, avocati, … nu sculeri matriteri. Asa puteti citi in toate compunerile si in majoritatea cercetarilor facute in gradinite si scoli. Si cum ajuta unitatea liceala din comuna atingerea unor astfel de vise?

Banuiesc ca cei mai multi dintre cititori cunosc ca lucrurile nu au stat intotdeauna asa, ca acum. Acest Grup Scolar din comuna a avut candva si profil teoretic unde se predau discipline precum algebra superioara, fizica cuantica, ori chimia moleculara si cea anorganica de catre profesori cu pregatire teoretica, foarte buni. Si poate putini stiu ca acelasi liceu a fost evaluat in trecut de ARACIP, organismul de acreditare nationala in educatie si i s-a permis sa organizeze o sectie economica unde au invatat elevi buni, unii dintre ei autori de articole in Gazeta de Stalpeni.

De ce atunci s-a putut, de ce cu o acreditare de invatamant economic nu se mai pot acum organiza cursuri liceale pentru acest profil, ori de ce sa nu existe si cate o clasa de liceu cu profil teoretic in cadrul grupului scolar?

In urma discutiei telefonice cu d-na director interimar Elena Postelnicu, raspunsul dumneaei a fost ca nu se poate pentru ca asa a decis ministerul. Si ca nu sunt bani pentru a dezvolta acest tip de invatamant, iar unii domni ingineri, care predau acum la profilul tehnologic, nu si-ar putea aduna orele de disciplina pentru o norma de predare completa.

Personal inteleg ce spune doamna director, desi nu cred partea cu „asa vrea ministerul” in conditiile in care Stalpeniul are si un nou inspector scolar care ar putea sa puna umarul, adica sa ajute comuna. Pentru ca, fara un invatamant de calitate, locuitorii vor alege sa plece catre localitati unde copiii lor au mai multe sanse de a reusi in viata.

3. UTILITATILE LA STANDARDE INALTE

Nu stiu daca trebuie sa insist pe acest subiect pentru ca toata lumea stie carpelile facute de primarul Serbanoiu la societatile de utilitati. Ori ca apa de la robinet curge, cand curge, fie cu cloramina in exces, fie maronie. De ce?

Pentru ca utilitatile au ajuns in Stalpeni ceva ce nici macar nu le-ar trece prin cap oamenilor care nu cunosc situatia, ca se poate intampla intr-o comuna din Uniunea Europeana:

  • Salarii mari la sefi si salarii neplatite la muncitori;
  • Utilitati la care unii s-au racordat ilegal, cu stiinta administratiei locale si pe care acesti „unii” ii voteaza cu ochii inchisi pe cei care inchid ochii la furtul apei;
  • Datorii inventate sau platite fara nicio baza legala catre firma falimentara Stalpeni – Mihaesti din care s-a desprins actuala societate de apa a comunei;
  • Virarea de sume pentru marirea de capital care nu au mai ajuns marire de capital ci s-au evaporat nu se stie unde;
  • Incasarea facturilor dupa ureche de catre niste incasatori care au bagat banii in buzunar (probabil pentru ca nu-si mai primisera salariile) in loc sa ii verse in societate cum era normal;
  • Lipsa transparentei decizionale si a posibilitatii platii online a facturilor.

Ca sa fiu mai scurt, nimeni nu se muta intr-o comuna pe o strada unde nu are gaz, nu are apa potabila, ori cand o are e scumpa si nepotabila, unde nu are canalizare si ce deverseaza oamenii curge pe sant, unde nu este asfalt, ori iluminat public. Nimeni. De ce ar alege asa ceva? De dragul lui Serbanoiu?

4. PIATA IMOBILIARA IN DEZVOLTARE

Am lasat la urma acest punct deoarece el devine o utopie atunci cand celelalte trei elemente de atractivitate mai sus mentionate nu sunt indeplinite. Nimeni nu va veni sa construiasca unde nu sunt conditii, unde oamenii pleaca din comuna, deci nu exista cerere, unde nu au cu ce sa plateasca pentru ca sunt fie numai pensionari, fie doar asistati social, unde nu sunt utilitatile necesare si nu se pot crea conditii de confort in noile imobile.

Asadar un alt blestem al acesti comune este lipsa atractivitatii.

Fara un plan de actiune pe care cineva competent si de buna credinta sa-l faca si pentru a carui realizare sa gaseasca solutii, comuna Stalpeni va fi din ce in ce mai depopulata, cu o populatie mai imbatranita, mai saracita si cu un tineret care isi va gasi greu un rost in viata. Iar pentru ca asta sa nu se intample, somez actuala administratie a UAT Stalpeni sa treaca la munca. Pentru ca bine platita este.

Continuarea o puteți citi aici.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate