[ OPINIE ] Blestemul acestei comune (I)

Scris de Mircea Petre
514 vizualizari

Gazeta de Stalpeni isi propune sa va aduca in atentie, un ciclu de articole, legate de performantele sau contraperformantele primarului Serbanoiu dupa primul mandat de patru ani.

Spune o vorba ca nu intotdeauna ce e scump e si bun, iar afirmatia aceasta se verifica zilnic la Stalpeni, unde cetatenii comunei tin pe bani grei o administratie stufoasa, anchilozata, si total ineficienta. 

Alegerile din 2016 aduceau la Stalpeni schimbarea in administratia locala. Pleca Ion Popa, care la acea vreme era inculpat, alaturi de alti primari din Arges si de presedintele de la acea vreme a  Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, intr-un dosar de fraudare de fonduri europene (vom aborda acest caz, mai mult decat interesant, in viitorul apropiat) si venea Gabi Serbanoiu, fost consilier local, fost sef al pietei si fost viceprimar.

La preluarea mandatului de primar, Gabi Serbanoiu lua in primire o comuna la care se muncise pe branci si care, prin utilitatile detinute depasea localitatile invecinate.

Episodul 1: GRIJA PENTRU CASTIGUL PERSONAL – CONSTANTA ADMINISTRATIEI SERBANOIU

Daca in anul 2013, in judetul Arges, comuna Stalpeni se situa pe locul 4 in topul celor mai bogate primarii, la sfarsitul anului 2020 si  dupa 4 ani de mandat, primarul Serbanoiu a reusit contraperformanta de a aduce Stalpeniul in pragul falimentului, bugetul primariei nepermitandu-i sa cumpere nici macar becuri pentru iluminatul public.

Nu aceeasi pauperitate gasim insa pe statele de plata ale alesului nostru local.

Prin comparatie, primarul Ion Popa avea in anul 2013 un salariu brut de  aproape 2800 de  lei, lunar, pentru ca peste sapte ani, primarul Serbanoiu sa isi ofere cu mare generozitate aproape 13.000 de lei lunar, salariu de baza plus sporuri. Si pentru ca lucrurile sa fie si mai edificatoare, continuam comparatiile, de data aceasta punand in antiteza situatiile a doi primari:

Primarul Elena Lasconi, de la Campulung  si primarul Gabi Serbanoiu, de la Stalpeni

Elena Lasconi, primar cu studii superioare al unui oras cu aproximativ 40.000 de locuitori, are un salariu de 13.520 de lei lunar, in timp ce primarul Gabi Serbanoiu cu liceul terminat la seral si primar al unei comune cu aproximativ 4800 de locuitori primeste drept leafa, incredibil, aproape aceeasi suma.

Mergem mai departe cu comparatiile intre cei doi, amintindu-va ca primarul Lasconi de la Campulung, poate primi pe langa  salariu o indemnizatie de procentuale (cel mai mare se pare ca este de 15%) daca si numai daca, are performante in intocmirea de proiecte cu finantare din fonduri europene nerambursabile, in timp ce primarul nostru si-a tras aceste sporuri pe langa salariu doar pentru ca de vreo doi ani de zile, repara un camin cultural in satul Livezeni.

Si asta nu e totul: indemnizatia de 15% pentru acest proiect a venit la pachet cu o alta de 5% pentru cumpararea unui buldoescavator, la care a renuntat anul trecut prin toamna, atunci cand oamenii intrebau „pentru ce acest spor?”, buldoexcavatorul fiind cumparat de aproape un an. Asadar primarul Gabi Serbanoiu primea separat de leafa peste 2.500 de lei,  pe luna pentru ca… isi indeplineste sarcinile de serviciu. Sau asa crede el, ca si le indeplineste.

Dupa ce vom fi parcurs toate episoadele legate de activitatea edilului de la Stalpeni, cu siguranta vom intelege ca cea mai mare realizare a domninei sale, pe parcursul a patru ani de mandat, a fost cresterea constanta si nesimtita a salariului personal si a celor din jurul sau care raspund la comanda.

Apropo! Domnul Serbanoiu, cat costa un kilogram de bomboane pentru pomul de iarna?

Partea a doua o puteți citi aici.

Foto: freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate