Cine s-ar fi gândit că un stadion din județul Argeș ar ajunge „la ofertă” pe OLX? Și totuși, s-a întâmplat: Stadionul Forestral din Stâlpeni, cunoscut în trecut drept locul unde juca echipa fabricii de cherestea, a fost scos „pe jumătate” la vânzare de către unul dintre actualii coproprietari.
Ce sumă cer acum proprietarii stadionului Forestral, pe OLX
Cazul a fost adus în atenția publicului național de site-ul iAMsport.ro, într-o emisiune în care jurnaliștii Costin Ștucan, Adrian Florea și Florin Prunea au discutat în direct cu vânzătorul. Deși anunțul nu mai este activ pe OLX, valoarea acestuia a fost dezvăluită de unul dintre proprietari. „Păi, jumate e 100.000 de euro. Sau tot… negociem”, a spus omul de afaceri Emil N., care deține o parte din terenul pe care se află stadionul și care a recunoscut că l-a cumpărat pentru a construi case, fără să știe că destinația terenului este „bază sportivă”.
Terenul, cu tot cu vestiarul și tribuna degradate, este estimat de vânzători la 200.000 de euro și, potrivit legislației, pe el acum se pot ridica doar construcții cu caracter sportiv, cel puțin până la schimbarea destinației printr-un nou Plan Urbanistic Zonal sau General.
Acesta nu este însă primul episod din epopeea tranzacțiilor legate de fostul stadion al fabricii Forestral. În februarie 2021, Gazeta de Stâlpeni dezvăluia faptul că stadionul a fost scos la licitație publică de către lichidatorul judiciar al firmei Golden Timber SRL, firmă care deținea activele fostei fabrici de cherestea. Terenul, cu o suprafață de peste un hectar, era scos la vânzare pentru 264.778 lei, adică aproximativ 55.000 euro. Valoarea la licitație este cu aproape patru ori mai mică decât se cere acum pe OLX de actualii proprietari.
Primăria Stâlpeni s-a mai implicat, dar în favoarea familiei Șerbănoiu
Din datele publice, Primăria Stâlpeni nu s-a înscris niciodată la licitația pentru acest stadion, dar a făcut-o pentru a achiziționa Clubul Forestral, conform declarației unuia dintre consilierii locali de la acea vreme. Clădirea și terenul au ajuns, după falimentul fabricii, în posesia familiei Șerbănoiu. Primăria, condusă pe atunci de fostul primar Popa, s-a înscris inițial la licitația pentru club, dând speranțe comunității că va recupera clădirea care a aparținut fabricii și care a fost un centru de cultură și de petrecere a timpului liber pentru oameni din comună. Dar, în mod inexplicabil, primăria a renunțat înainte de licitație, favorizând familia Șerbănoiu și pierzând și garanția de participare, fără să ofere vreo justificare publică.
Detaliul menționat arată că familia actualului primar, Șerbănoiu, a beneficiat direct de falimentul fabricii Forestral, prin preluarea fostului club, însă nu pare interesat de preluarea în domeniul public a acestui teren de fotbal, cu un potențial semnificativ. Practic, în timp ce primăria nu a făcut nimic pentru recuperarea stadionului, familia primarului a câștigat o parte din ceea ce a mai rămas din moștenirea lăsată după falimentul fabricii de cherestea, ceea ce duce la concluzia că par a fi mai importante avantajele personale, decât ale comunității.
Ce ar trebui să facă Primăria?
În ciuda modului în care s-au derulat lucrurile în trecut, Stâlpeniul mai are o șansă. În loc să lase terenul în paragină și pradă speculatorilor imobiliari, Primăria ar putea să-l cumpere acum, la un preț negociat corect. Achiziția se poate face fie direct, fie în colaborare cu Consiliul Județean Argeș, iar după preluare, terenul poate fi reintrodus în circuitul urbanistic. Dacă nu se dorește un stadion nou, pot fi introduse utilități, apoi parcelat și dat în concesiune pentru construcția de locuințe moderne sau spații comerciale, în baza unor criterii clare și transparente.
Mai mult, suprafața generoasă ar putea deveni locul ideal pentru construirea de la zero a unui nou campus educațional, care să conțină creșă, grădiniță, școală generală și un liceu modern, toate putând fi finanțate prin fonduri europene. Într-o comună cu mai multe sate, unde elevii sunt răspândiți și infrastructura școlară este depășită, o astfel de investiție ar fi nu doar necesară, ci și salvatoare pentru viitorul copiilor.
Va fi administrația locală interesată să privească dincolo de interesele de familie sau de pasivitatea birocratică? Pentru că este momentul ca terenul fostului stadion să redevină al comunității, dacă nu pentru a juca fotbal, atunci pentru a construi viitorul comunității.
Foto: Google Street
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News