AUDIO Gogumanul si Gazeta primariei din Miserupe Vale

Scris de Andrei Vacaru
650 vizualizari

In sfarsit a venit si canicula, dupa vremea capricioasa care a adus asupra comunei inundatii, la care a trebuit sa intervina, precum soacra care nu vrea ca ginerele sa-i vada proteza din paharul de la capul patului, atunci cand o trezeste dimineata ca pierde trenul spre Tristesti.

Iarna era bine in biroul lui, dupa ce se mutase la etaj, unde fusese arhiva, pentru ca nu era frig ca la intrarea in primarie. Dar acum trebuia sa urce scarile, cu piciorul lui operat si era greu. Iar soarele dogoarea din ce in ce mai tare, incingand ca pe o tigaie acoperisul neizolat al primariei. Transpira in birou ca o muratura scoasa din frigider, ceea ce ii producea o stare de disconfort, dar nici pe departe ca aia pe care i-o produce Afisul de Miserupe Vale punct ro.

S-ar fi dus la el, „La Bagaj”, restaurantul facut din fostul club de la Fierastraul SA care daduse faliment. Era bine ca avea acolo clima, dar incepea sedinta aia in jumatate de ora. Se mai gandi si la ciorba de potroace aburinda pe care ar fi mancat-o, dar de!, datoria este datorie.

Ce sa faca in timpul asta? Scoase din buzunar telefonul si incepu sa-l butoneze. Cum nu prea erau emailuri, lumea fiind probabil ocupata cu cele de pe langa casa, intra pe internet. Si acolo vazu ca aia de la „Afisul de Miserupe Vale punct ro” ii atacau pe Lucretiu Panapoi si pe proaspata secretara de la partid, Mimoza Ciocoi.

Ce nesimtiti!, zise primarul Cevreael, cu obida, dar destul de tare, terminand de citit articolul ala tendentios al lui Berbecaru. Astia nu mai are niciun Dumnezeu! Pai nu a zis oamenii aia in interviuri ca e totu legal, ca e ca la carte? Ce daca Dobosan ala a fost primit, la mama dracu, cu fanfara in partidul lui Panapoi, daca intre timp s-a perimat adeziunea? S-a stricat, ca la muraturi, continua de vorbit cu el insusi primarul Cevreael. Ca daca nu ai grija de ele, adeziunile prinde floare si ele si trebuie sa le arunci, ca nu mai e bune.

– Muraturi ati zis domn primar? intreba Lica Linsu din usa. Sa traiti, dar muraturile e viata mea. La mine nu se strica pic de muratura. E ca aurul, hac!, sa traiti!

– Bai Linsule, esti de speriat. De unde ai aparut, ma in PLM? intreba primarul Cevreael, gandindu-se sa nu fi zis ceva rau, sa-l fi auzit Gogu si sa apara iar la „Afisul de Miserupe Vale punct ro”, ca atunci cand i-a injurat pe aia ce nu stau in comuna. Sper ca nu ai microfoane la tine.

– Vaaaaai!, domn primar, zise Lica Linsu. Eu nu v-am zis ca sunt devotat dumitale ca un caine? La mine o cinzeaca se mai gaseste, dar microfoane? Pai nu v-am zis ca prin tevi se aude tot? Ce sa mai dau eu banii pe ele?

Bine, bine, zise Cevreael, de ce ai venit? Ce vrei?

– Zic ca sa dai si matele, hac!, o tuica, ca am o idee. Una mare. Ca am auzit cum te zbati singur, pentru binele comunei, cu astia de la „Afise”. Ce zici, daaaai?, intreba Lica Linsu curios, aplecandu-se mieros catre inainte, intr-un unghi obtuz.

– Iti dau ma, in PLM, dar ia zi, cu ce motiv? Ca poate nu meriti.

– Meeeerit, domn primar, ca ce nu fac eu pentru matale si pentru o tuica, doua, hac! ca ai de unde. Pai nu ai salar mare? Ce zici?

– Dau, ma, n-auzi? Dar care e spilul?

– Domn primar, ia uite aici idee la baiatu: fa si matale, bre, o gazeta! Una care sa zica ca aia de la „Afise” minte, ca sa ii contracarieze pe astia, dracu sa-i ia!, vorba matale, ca nu ii mai satura nici gura lumii…

– … „contracareze” mai Linsule, zise Bigudescu intrat pe nesimtite in birou. Ma scuzati domn primar, mai adauga, uitandu-se la Serban Cevreael, dar nu stiam cu cine vorbiti. Sa nu fie ceva teroristi care sa va ia functia. Doamne fereste! Asa m-am gandit si am intrat repede, dar acum ca l-am vazut pe Lica Linsu, m-am mai linistit. Si, facand mana evantai din care dadu sa-si faca aere, adauga: Dar ce e cu caldura asta? Sa deschidem geamurile.

– Nuuuuuuuu! striga speriat primarul Cevreael, ca ne aude Gogu si iar aparem la „Afisul de Miserupe Vale punct ro”. Ma lipsesc, Bigudescule, de scandaluri. Mai bine stau in caldura…

– … domn primar, interveni Lica Linsu. Pai cand v-am zis eu ca va scap de astia nu m-ati crezut. Pai ia uitati aici ce smecherie: ai vazut interviurile de la „Afise”? Le-ai vazut sigur, ca eu le-am citit pa toate. Pai, domn primar, cand apare ceva la astia, hop, si noi cu interviul. Ei zic ceva, noi la gazeta primariei, hop!, ca nu e adevarat, hac!, scuze, … ca e minciuni. Ce zici? Zic aia ceva, noi imediat interviu si gata!, dezmintim.

– Ma Linsule, nu esti tu prost, dar astia il au pe Gogu, in PLM, si imediat la ce scriem noi, hop! vin ei cu Gogu si Gogutii lor, interveni Serban Cevreael. Ei?

– … domn primar, vezi daca nu ma urmaresti atent pana la capat? Ca m-am gandit. Ia trimite matale dupa o tuiculita si niste bere ca iti explic imediat cum rezolvam, hac! si asta. Pai cine afla tot ce se intampla in comuna, prin tevi, domn primar? Eu. Deci? Cine e Gogu de la Gazeta Primariei? Ei? … Eu. Bravoooo! Si Linsu incepu sa topaie prin biroul primarului, gafaind de efort si de caldura.

– Mai Linsule, zise Bigudescu, dar cine esti tu, ma, ca se te creada lumea? La asta te-ai gandit? Ca daca afla lumea ca tu esti Gogu, ne facem si mai mult rau…

– … ia, lasa-l, Bigudescule, interveni iar Serban Cevreael. Sa ne gandim un pic. Ma, Linsule, Gogu n-ai cum sa fii, ma, in PLM, ca Gogu e ceva de rau. Trebuie altfel.

– Gogumanu, zise Linsu, nu Gogu. Ca nu ma deranjeaza, hac!, domn primar, cum imi ziceti acolo, dar mai dai inca o cinzeaca la salar, spor de rusine. Gogumanul de Miserupe Vale. Ce ziceti?

– Gata ma, Linsule, asa ramane: Gazeta Primariei si Gogumanul, spuse senin la fata primarul Cevreael. Si ii mai zise lui Bigudescu, la ureche: Da-l afara pe asta din birou si pune-l pe Copaceanu sa ii dea o posirca de la Susea de la magazin. Dar la jumate, ca dupa aia iar avem avarii la apa in PLM si ne sare lumea in cap.

Dupa cateva minute bune, incepu sedinta planificata de dimineata si pentru care nu se dusese la el, la restaurant.

– Bigudescule, amanam ce era pe ordinea de zi, ca trebuie sa facem gazeta…

– … domn primar, dar e important. Niste subventii trebuie acordate, avem si o adresa de la prefectura si una de la APIA, interveni Bigudescu

– … le aprob pe toate, Bigudescule, ca si Panapoi a aprobat tot. Ai vazut ca a trimis SMS ca e cu evaluarea, in PLM, zise primarul Cevreael. Sa nu uiti sa-l tai de la indemnizatie ca a absentat, chiar daca a fost de acord.

Si, cand Bigudescu incepu sa noteze penalizarea lui Panapoi, Serban Cevreael, incepu sa rada cu gura pana la urechi.

– Mai, dar tu nu stii de gluma? Lasa-l pe Panapoi ca altceva ne doare acuma, in PLM. Si profit ca a venit si Eustatiu Oae sa il pun in tema: facem Gazeta Primariei, sa ii contracaram pe aia de la „Afisul de Miserupe Vale punct ro”. Stiti voi care… da-i dracu!

– Stiu, domn primar, spuse Oae, ca m-am saturat de ei. Ca s-au prins ca Panapoi nu e profesor din ala cu premii si olimpiade internationale sa merite sa fie inspector si ca eu colectionez sinecuri pe care mi le da partidul de la judet. Asa, si ce daca mi le da? Ce, le fur de la ei?

– Asa, vezi, mai Oae? Deci e important. Asa ca facem azi Gazeta Primariei. Il avem si pe Gogumanul de Miserupe Vale…

– … Ce avem? intrebara ceilalti din primarie, nestiind nimic din discutia de mai devreme cu Linsu. Cine mai e si asta?

– E unu de care nu trebuie sa stiti voi. Numai eu stiu, zise primarul umflandu-se in pene, ca sunt redactor de gazeta de primarie, in PLM. E secret, e „sursa”, ca sa zic asa. Si el e sfant, ati auzit?, indiferent ce spun ceilalti colegi ai vostri din gazeta primariei. Si rase, nimeni nestiind de ce. Numai Oae se prefacu ca a inteles si facu cu ochiul.

– Pai si cine scrie la gazeta, domn primar, intreba Gelu Trima, avem din aia, cum le zice, redactori? Ca eu nu stiu decat din ce citeam in Cutezatorii, Scanteia si imnul Partidului Comunist.

– Mai, nea Trima, paru autoritatr primarul Cevreael, nu ai scris nimic pentru partid vreodata despre altii? Ei? Ai scris. Vezi, alea apare acum la gazeta, in PLM, ca articole.

Zis si facut. Peste cateva zile, in fata afisierului de la primarie, primarul Cevreael tinu un discurs inflacarat in fata audientei formata din o mana de locuitori de la Zogreea, din functionarii de la primarie, plus cei 9-10 membri de partid ai lui Lucretiu, ca Traistariu n-a vrut sa-i aduca pe ai lui.

– Dragi concetateni, draga comuna, incepu inflacarat discursul, patruns de intensitatea momentului, primarul Cevreael. La mama dracu cu aia de la „Afisul de Miserupe Vale punct ro”, de azi, in PLM, avem si noi gazeta. Iata! si arata catre avizier, domnul Bigudescu a afisat aici, cele 3 pagini A4 in care puteti si voi sa cititi, ca daca nu va ia mama dracu!, despre implinirile de 400 – 500 de miliarde de lei ale guvernarii Cevreael, nu cum minte dusmanii comunei. Cititi, in PLM, despre faptul ca gramada aia de bitum nu exista, articol exceptional scris de Mirela Piramidon, precum si despre cum a ramas gravida, ma scuzati, insarcinata de partid pe teme economice, doamna noastra, sarut-manusitele!, Sorina Tristura Demarescu, ingrijorata evident fata de nemerniciile guvernului Cutu.

– Uraaaa, uraaaa, striga audienta si, nemaiavand ce sa mai zica, primarul Cevreael trecu la poze, pe care cei de la Pro Media PSD i le facura in fata avizierului primariei, iar ceilalti isi vazura de treaba lor, adica plecara acasa, fiind ora 12.00 si nefiind obisnuiti sa stea pana la ora asta la primarie. Si venea si caldura.

Cand, se auzi vocea autoritara a lui Lica Linsu:

– Stati asa, ca nu pleaca toata lumea si e de bine! Cine e din Zogreea si a participat aici la evenimentul lansarii la apa, ptiu!, Doamne fereste!, … a Gazetei Primariei? Sa ramana sa il trec la tabel, ca sa nu ii punem contor la apa. Si, cand trec pe la voi cu citirea, dati si voi cate 50 de tuica, ca nu o fi foc. Altfel va spun lu, unu, Gogumanu si apareti la Gazeta Primariei, ati auzit? Da vedeti, sa nu afle domn primar, … ca va tai apa.

AUDIO


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate