Cu toate anunțurile făcute de Primăria Stâlpeni, la dezbaterile publice privind bugetul pentru anul 2025 nu s-a prezentat niciun cetățean al comunei. Dacă la Livezeni au fost în total 6 persoane – primarul, viceprimarul, contabila primăriei și 3 consilieri locali –, la Rădești, a doua zi, au fost 4: primarul, contabila primăriei și doi consilieri.
Semnul este unul deosebit de grav pentru autorități, deoarece fie nu a ajuns anunțul la cetățenii comunei, ceea ce arată ruperea canalelor de comunicare dintre autoritățile locale și aceștia, fie a crescut nivelul de neîncredere în autorități. Cauza fiind probabil aceea că dezbaterile se fac doar de formă, primarul deturnând sensul bugetului, pe timpul execuției sale, prin tot felul de rectificări și virări de sume de la un capitol la altul, fără să consulte cetățenii.
Din lipsă de participanți și astfel nefiind dezbateri, primarul Șerbănoiu a dorit să dea o veste bună celor prezenți: scad cheltuielile pentru funcționarea primăriei cu „miliarde”, ca să vorbim „miliardeza” financiară a primarului din Stâlpeni, de dinainte de trecerea la RON. Motivul, a spus acesta, este ieșirea la pensie a unui angajat din primărie, dar mai ales a administratorului public, Mesteacăn Eugen, în raport cu o ordonanță a guvernului care îi interzice cumulul salariului cu pensia. Că, spune primarul, Mesteacăn ar fi făcut dosar și i-ar fi venit decizia de pensie la finalul lunii ianuarie.
Ordonanța care interzice este OUG 9/2025, la articolul IV arătând că „(10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei.”
Conform unora dintre cei prezenți, primarul chiar ar fi arătat o oarecare bucurie în raport cu cele afirmate, determinată probabil de economia la bugetul local. Nu de faptul că se debarasează de Mesteacăn, așa cum am putea crede, de vină fiind doar ordonanța guvernului Ciolacu. Ce nu știa Șerbănoiu atunci este că partidul, prin premierul Ciolacu, a revenit la câteva zile asupra ordonanței de a interzice cumulul pensiei cu salariul și l-a salvat pe Mesteacăn, lăsându-l să mai bage în buzunar încă niște salarii bune, până la finalul anului 2025. Iată ce zice OUG 12/2025: „Art VI. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se suspendă aplicarea prevederilor art. 38 alin. (10) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 31 decembrie 2025.”
Ca să fie mai clar, „se interzice” prin OUG 9, dar nu acum, ci din 2026, că așa s-a legiferat prin OUG 12. Și, cine știe, poate se mai amână încă o dată „interzicerea” cu alte 5-6 luni, că tot au dat vina pe sindicatele din învățământ, că ele ar fi făcut presiune pe guvern să nu aplice interdicția acum, pentru că ar rămâne școlile fără personal. Iar cum anul școlar se termină în vară, nu la 31 decembrie 2025, sigur sindicatele mai obțin o amânare și pentru 2026. Sindicate la care, a-propos, este sau a fost membru și Mesteacăn Eugen, conform declarațiilor sale de interese.
Și pentru că am amintit de educație, să spun și că, pe surse, i-ar fi venit decizia de pensionare și doamnei Mesteacăn. Dar nu acum, ci de vreun an de zile. Iar dacă informația este corectă, ca să cumuleze pensia cu salariul atâtea luni și fără să afle colegii săi, se putea „rezolva” doar cu aprobarea directoarei liceului și a inspectoratului județean, condus, prin Tudosoiu, de partidul la care este afiliată și familia Mesteacăn.
Informația nu este confirmată, dar este foarte posibilă și iată de ce. Atunci când a fost acuzată că „împinge vântul” prin școală și că ar trebui să ajute și ea la programele desfășurate de Liceul din Stâlpeni, cum este PNRAS, bibliotecara Mesteacăn ar fi afirmat, conform unor surse, că ea este la pensie și nu trebuie să fie nici deranjată și nici implicată în activitățile liceului. Asta deși salariul său mergea și merge în continuare, cu normă întreagă, lună de lună, din poziția de angajată ca bibliotecar al liceului, nu de pensionar.
Ba mai mult, venirea sa din joi în Paște la școală arată că o zi, cel mult două, se considera salariat al instituției de învățământ condusă de Elena Postelnicu, cea care contrasemnează prezența în condică și certifică, prin semnătură, că Mesteacăn este prezentă zi de zi. Iar restul de 3-4 zile bibliotecara liceului se consideră pensionară. Stând acasă, ca orice pensionar care se respectă și care are nevoie de odihnă, după atâția ani de muncă intensă și periculozitate, pentru care a solicitat spor la salariu.
Salariu care merge ca ceasul, zi după zi. Un cumul de pensie cu salariul sub forma prezenței mai ales prin neprezență, și a nemuncii cu salariul, girată de directoarea Postelnicu. Deși ceva-ceva s-a schimbat, deoarece Mesteacăn Eugen, trimisul lui „Dumnezeu” de la primărie în consiliul de administrație de la liceu, ar fi făcut scandal la ultima ședință. Motivul ar fi fost că soția sa este pusă să și muncească pentru salariul care vine pe card, lună de lună și asta nu se face. În timp ce alții, care chiar muncesc, de ce să fie plătiți pentru proiecte sau orele de curs?
Deducem, din spusele martorilor, că intervenția lui Mesteacăn a fost în favoarea soției sale pentru a se menține „inutilitatea plătită” a acesteia, fără a mai primi sarcini, la fel ca toți ceilalți „salariați” de la liceu. În percepția acestuia munca fiind chiar o frondă, o încercare de a o aduce pe bibliotecară la nivelul „plebei” muncitoare. Căci ce înseamnă oare să iei salariul și să și faci ceva pentru cine te plătește, nu? Evident o percepție din prisma inutilității de care suferă și Mesteacăn Eugen, administratorul public, deoarece repararea de mântuială a pasarelei CF cu spumă poliuretanică sau recepționarea străzii Chibrit după ce s-a pus asfalt peste gurile de canalizare nu pot fi utile nimănui.
„După ce că rămânem fără administrator la societatea de apă, rămânem și fără administratorul public”, s-ar fi plâns Șerbănoiu la întâlnirile despre dezbaterea bugetului pentru 2025 la care nu s-a prezentat comuna. Ce nu spune Șerbănoiu este că acum poate și face ceva, deoarece ține doar de el dacă prietenul său Eugen va rămâne încă 9 luni administrator public, timp în care va reîncărca factura bugetului local cu alte multe „miliarde de lei”. Sau ar putea să ia decizia eliberării lui Mesteacăn din funcție, această opțiune aparținându-i exclusiv. Doar Șerbănoiu poate decide dacă îl va renumi, după ce l-a pus administrator atunci când se afla în incompatibilitate și după demiterea de facto prin OUG 9/2025, încă 9 luni administrator public. Timp în care va sta probabil degeaba pe funcție, ca și până acum.
Scuze, nu degeaba, pentru că Mesteacăn este și contabil în privat, angajat pe la câteva firme, că de aceea nu avea timp de concedii pe vremea când era contabil șef la liceul pe care l-a dat în judecată. Și de unde timp să mai facă ceva și pentru comuna Stâlpeni, … nu doar pentru el.
Foto: facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News