Solicitare de anulare a HCL 26/25.03.2021 trimisa catre Institutia Prefectului Arges

Scris de Andrei Vacaru
611 vizualizari

Am trimis catre Insitutia Prefectului acesta solicitare de anulare a HCL 26/25.03.2021 care este vadit indreptata catre Gazeta de Stalpeni, in sensul impiedicarii voite a actualei administratii a accesului la informatii publice. Mai jos aveti textul solicitarii:

Catre,

 • Prefectul Judetului Arges, dna. Emilia Mateescu,
 • Subprefect, dl. Emanuel Soare,
 • Subprefect, dl. Lucian – Mihai Ionescu

SOLICITARE DE ANULARE A HOTARARII nr. 26/25.03.2021 A CONSILIULUI LOCAL STALPENI

In data de 25.03.2021, consiliul local Stalpeni, la convocarea domnului primar Serbanoiu Gabi, a emis HCL nr 26/25.03.2021, hotarare aparuta public abia astazi, 03.04.2021 pe site-ul CJ ARGES (https://www.cjarges.ro/web/stalpeni/hotarari-de-consiliu-anul-20211). Aceasta hotarare contine prevederi care incalca codul administrativ:

 1. Nu sunt prevazute proceduri pentru fiecare activitate a autoritatii publice, respectiv sedinte ale consiliului local (care au caracter public si la care nu este nevoie de acreditare), separat de conferintele de presa ale autoritatii executive. Respectiv se amesteca cele doua entitati publice, cea executiva cu cea deliberativa.
 2. Conform Codului Administrativ, art. 138, aln. 2, pct. c), caracterul public al sedintelor CL este dat de „posibilitatea cetatenilor cu domiciliul sau resedinta in unitatea/subunitatea administrativ-teritoriala respectiva de a asista la sedințele consiliului local si/sau de a le urmari pe internet, in conditiile regulamentului de organizare si functionare a consiliului local.” In acest sens constatam ca accesul se face in baza Regulamentului de organizare si functionare a CL si nu a altui document.
 3. Pana astazi nicio sedinta de consiliu local nu a fost inregistrata, arhivata sau transmisa public de catre autoritatea locala Stalpeni, invocandu-se tot felul de motive. In loc sa permita transmiterea acestor sedinte, CL, la initiativa domnului primar, doreste sa limiteze accesul locuitorilor la actul decizional, incalcand principiul transparentei si al bunei credinte prezumate de Codul Administrativ pentru autoritatile publice.

Mai mult, a existat un incident relatat in presa locala (https://gazeta-stalpeni.ro/administratie/primarul-serbanoiu-si-consiliul-local-stalpeni-au-dat-afara-din-sala-un-reporter/) , in care primarul Serbanoiu, fara nicio autoritate in cadrul acelei sedinte de CL, a invitat un jurnalist de la Arges TV, sa paraseasca sala.

 1. Termenii folositi in HCL 26/25.03.2021 nu sunt definiti si lasa loc la interpretari sau sunt omise entitati de presa intentionat:
  • ce inseamna „institutii mass-media”? Unde poate fi gasita o lista a acestor „institutii” in baza careia se decide daca cineva care doreste sa transmita live un eveniment al administratiei locale, este sau nu „institutie mass-media”?
  • ce inseamna „reprezentanti mass-media”, ori „reprezentanti ai institutiilor mass-media”? Care sunt functiile, conditiile sau criteriile pentru ca cineva sa fie reprezentant mass-media?
  • ce inseamna „ofiterul de presa al institutiei”? Din cate stiu ofiterul de presa este o functie dintr-o institutie de stat sau entitate economica care se ocupa cu relatia cu presa sau este responsabila cu buna comunicare cu publicul. Cum sa ceara un ofiter de presa de la o institutie sa fie acreditat la evenimentele de la Stalpeni? Nu are sens. Mai mult, in organigrama administratiei UAT Stalpeni nu exista pozitia de ofiter de presa.
  • ce inseamna „prezentare tendentioasa, jignitoare și (sic!) falsa a activitatii Primariei?”. Care sunt faptele care se pot inscrie in acest termen utilizat in HCL?
  • ce inseamna „controlul Primariei comunei Stalpeni asupra materialelor și știrilor publicate de acreditat”? Cum poate o primarie sa controleze actul de informare independenta a unui jurnalist sau publicatii de stiri? Si daca nu „controleaza”, pe ce baze decide ca ii poate retrage acreditarea pentru „prezentare tendentioasa, jignitoare si falsa”?
 1. Nu sunt definite procedurile de acreditare: unde, in cat timp si pe ce adresa de contact se emit acreditarile? In cat timp se primeste acreditarea? Cum arata o acreditare – model?
 2. Sunt exclusi intentionat reprezentanții PUBLICATIILOR DE STIRI recunoscute de catre Google News Publisher, spre exemplu, Gazeta de Stalpeni. Ori Bloggeri, Vloggeri sau alte persoane care au posibilitatea de a transmite in direct un eveniment public. Nu este aceasta o discriminare facuta cu rea credinta?
 3. Care este procedura de refuz sau de retragere a acreditarii? Poate un primar sa decida daca prezentarea unei situatii despre activitatea sa este tendentioasa sau falsa si sa retraga acreditarea de la sedintele CL, autoritate deliberativa, doar pentru ca a fost criticat?

In fapt,

Primaria Stalpeni nu a organizat nicio conferinta de presa din 2015 si pana astazi, respectiv de cand dl. Primar conduce autoritatea executiva si probabil ca nu o va face nici in viitor.

In mod repetat dl. primar si parte din CL au refuzat ceea ce era legal, respectiv transmiterea si accesul public la inregistrarea evenimentelor prin care se iau decizii ce privesc cetatenii. Dovada este respingerea anul trecut a unei initiative de a transmite sedintele de consiliu local, reluata apoi si devenita HCL 5/2021. Desi au mai fost desfasurate doua sedinte de CL, niciuna nu a fost transmisa de autoritatea locala, iar la una a fost dat afara jurnalistul care dorea sa o transmita live.

Primarul nu a alocat fondurile necesare pentru achizitionarea aparaturii de transmitere si inregistrare a evenimentelor publice si decizionale ale UAT Stalpeni, si nici nu pare a avea de gand sa le achizitioneze in viitorul apropiat, alocand fonduri in alte scopuri, dar se plange ca nu are fonduri bugetare.

Primaria nu detine un site propriu sau un canal de Youtube, spre exemplu, unde sa posteze aceste inregistrari video.

Am creat personal site-ul https://stalpeni.ro pentru monitorizarea activitatii administratiei locale, unde se pot adauga inregistrarile video, daca mi se pun la dispozitie. Pana acum nu am fost solicitat in acest sens, cum de altfel nu am primit din partea primariei spre publicare.

Am creat, impreuna cu o echipa de oameni inimosi si talentati, publicatia https://gazeta-stalpeni.ro , care este o publicatie de stiri recunoscuta de Google News Publisher ca atare si care, prin acest HCL este exclusa intentionat din „institutiile mass-media”, tocmai pentru a limita accesul nostru la informatiile publice.

In consecinta,

In baza prerogativelor pe care le are conform legii Institutia Prefectului, va rog sa anulati aceasta HCL 26/25.03.2021 pentru ca:

– nu respecta caracterul public al sedintelor de consiliu local, conform Codului administrativ,
– discrimineaza publicatiile de stiri,
– este ambigua, fara proceduri clare si definirea termenilor folositi,
– este o noua incercare de a limita accesul la informatii publice de catre actualul primar si Consiliul Local Stalpeni.

Multumesc.

Cu stima,

Liviu Andrei Vacaru
redactia@gazeta-stalpeni.ro
info@stalpeni.ro


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate