[PARTEA A 7-A] Liceul „Postelnicu Elena” din ținutul autonom ISJ Argeș: nenorocitul de scaun și acreditarea

Scris de Andrei Văcaru
1,2mii vizualizari

Partea 1 o puteți citi aici, partea a 2-a o puteți citi aici, partea a 3-a aici, partea a 4-a aici, cea de-a 5-a aici, iar partea a 6-a aici.

Scaunul mult râvnit și cei 300 de lei pe lună care nu merită

Imediat după sărbătorile de iarnă, probabil considerând că este urgent să mă informeze, m-a sunat doamna director Postelnicu să îmi transmită că doamna director adjunct Nedelcu Gabriela „are probleme mintale”. Discuția o puteți asculta mai jos, fiind înregistrată datorită amenințărilor că voi fi dat în judecată și datorită faptului că doamna îmi spunea ceva, după care nu mai recunoștea ceea ce a spus.

Prin urmare, doamna director Postelnicu consideră că în Liceul din Stâlpeni absolut totul se învârte în jurul scaunului de director, atât de râvnit din punctul dumneaei de vedere de „dușmanul Nedelcu” și de cei care o susțin, printre care, așa cum consideră dumneaei, aș fi și eu. Nu contează profesorii și elevii, nu contează calitatea actului de învățământ, nu contează activitatea școlară, totul, dar absolut totul se reduce la … scaun. Un scaun pe care doamna îl apără de atunci cu cerbicie, atât de una singură, cât și înconjurată de soțul agresiv și de amicii reali și inventați pe facebook, ori aduși în ciuda incompatibilităților evidente în consiliul de administrație al școlii.

„Pentru 300 de lei pe lună”, ca să o citez, se pare că se distruge un liceu cu o tradiție de 60 de ani, se face de râs o comună care era cât pe ce să devină oraș prin 2002, se periclitează veniturile unor cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar, cei mai mulți foarte buni dacă ne uităm la proiectele europene atrase și implementate sau în curs de implementare, menținând un management școlar de nivel de secol medieval.

Sau nu este numai atât, ci și despre un orgoliu dus la extrem într-o realitate absurdă în care se consideră că schimbarea directorului înseamnă sfârșitul lumii? Iar o dată cu schimbarea directorului, denumirea liceului trebuie să fie Liceul „Nedelcu Gabriela”, Liceul „Tudosescu Cristina” sau Liceul „Postelnicu Elena”, după caz?

Nu știu cum a fost liceul în vremurile când celelalte două doamne director au îndeplinit această funcție, dar refuz să cred că s-a întâmplat ceea ce se întâmplă acum. Dacă greșesc, vă rog să mă scuzați.

Vine ARACIP-ul

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) este o instituție publică de interes național, coordonată de Ministerul Educației și care realizează, pe lângă altele, „activitatea de evaluare externă a calității educației (în vederea autorizării, acreditării, evaluării periodice și monitorizării) din învățământul preuniversitar” (mai multe detalii aici).

Conform datelor de pe site-ul agenției, liceul Tehnologic ”I.C. Petrescu” din Stâlpeni a fost acreditat ultima dată prin Ordinul ministrului nr. 4472 /01.09.2014 și urma să fie reevaluat în 2018 – 2019.  Nu știu de ce evaluarea nu a fost efectuată ulterior, ori a fost efectuată și nu s-a consemnat pe site-ul ARACIP, însă am aflat pe surse că o comisie de evaluare va veni la liceul Stâlpeni începând cu 03.11.2022.

Aceasta nu este o veste tocmai bună și iată de ce.

Riscul desființării

Conform Ordonanței de Urgență 75 din 12.07.2005 privind asigurarea calității educației publicată în Monitorul Oficial nr. 642 din 20 iulie 2005, dacă această comisie anunțată în control peste două săptămâni constată că nu sunt îndeplinite standardele de calitate, informează Ministerul Educației în termen de 5 zile lucrătoare, iar ministerul avertizează liceul despre această situație.

În termen de un an de la emiterea constatării, liceul trebuie să solicite o nouă evaluare din partea ARACIP. Dacă nu face această solicitare, calificativul obținut rămâne definitiv, iar apoi se emite un ordin al ministrului educației pentru intrarea în proces de lichidare, fără dreptul de a înscrie noi preșcolari și/sau elevi, începând cu anul școlar următor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Prin urmare, rezultatul verificărilor acestei comisii ARACIP va putea decide dacă liceul va fi sau nu desființat, pe baza a ceea ce constată începând cu 3 noiembrie la liceul Stâlpeni. Și, așa cum arătam în episoadele anterioare, din punct de vedere legal, lucrurile nu stau tocmai în regulă.

La un pas de NESATISFĂCĂTOR?

Conform criteriilor stabilite prin HG 994 din 18 noiembrie 2020 comisia ARACIP verifică cerințele pentru standardul de acreditare și evaluare externă periodică și cerințele de referință. Acestea dau calificativul evaluării, conform Metodologiei din 18.11.2020 de evaluare națională, acesta putând fi:

  1. „Nesatisfăcător”, în situația neîndeplinirii a cel puțin unei cerințe din standardele de acreditare și evaluare periodică;
  2. „Satisfăcător”, în situația îndeplinirii tuturor cerințelor din standardele de acreditare și evaluare periodică;
  3. „Bine”, în situația îndeplinirii tuturor cerințelor din standardele de acreditare și evaluare periodică și a cel puțin unei cerințe din standardele de referință;
  4. „Foarte bine”, în situația îndeplinirii tuturor cerințelor din standardele de acreditare și evaluare periodică și a tuturor cerințelor din standardele de referință;
  5. „Excelent”, în situația îndeplinirii tuturor cerințelor din standardele de acreditare și evaluare periodică, a tuturor cerințelor din standardele de referință, precum și a unor cerințe definite de unitatea de învățământ.

Câteva standarde ce trebuiesc îndeplinite obligatoriu

Prin urmare a celor expuse până acum, dacă oricare din multele cerințe din standardele de acreditare nu este îndeplinită, atunci calificativul este nesatisfăcător. Cerințe cum ar fi:

  • B.14. Promovarea, respectarea și aplicarea de către conducerea și salariații unității de învățământ a reglementărilor legale cu privire la etică, integritate, evitarea conflictelor de interese, prevenirea și raportarea fraudelor, actelor de corupție, precum și semnalarea neregularităților.
  • B.16. Asigurarea transparenței decizionale a structurilor de conducere și funcționale, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
  • B.17. Funcționarea comunicării formale interne cu personalul propriu, cu beneficiarii direcți ai educației și cu părinții/reprezentantul legal – în calitate de beneficiari indirecți ai educației conform reglementărilor legale.
  • B.18. Respectarea termenelor și a altor prevederi legale privind răspunsul la solicitările de informații de interes public și a cerințelor privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
  • B.20t. Colectarea sistematică, de la nivelul comunității și al unității de învățământ, a datelor necesare pentru corelarea ofertei de formare profesională a unității de învățământ cu cererea pieței muncii.
  • B.26. Reducerea numerică și procentuală a cazurilor de violență și hărțuire a copiilor (bullying și mobbing), în unitatea de învățământ, ca urmare a aplicării programelor de prevenire și combatere a violenței și hărțuirii, precum și pentru prevenirea cazurilor de trafic de minori în instituția de învățământ.
  • B.37. Utilizarea de către cel puțin 75% dintre copii/elevi și de întreg personalul didactic al unității de învățământ a fondului de carte/de documentare.
  • B.47. Realizarea în anul școlar curent a unei proporții de 100% pentru personalul didactic calificat, de 75% pentru personalul didactic titular, precum și a unei fluctuații de personal de maximum 20% față de anul școlar anterior.
  • B.49. Diseminarea și promovarea ofertei educaționale către actualii și potențialii beneficiari, folosind mijloace clasice și/sau electronice, după caz, formate accesibile și cu tehnologii adecvate tipului de dizabilitate.
  • B.85. Urmărirea destinației ulterioare a absolvenților, pentru fiecare promoție și pentru fiecare nivel de învățământ existent în unitatea de învățământ, pe bază de eșantion.
  • B.86. Utilizarea datelor privind destinația ulterioară a absolvenților pentru îmbunătățirea ofertei educaționale.
  • B.101. Măsurarea sistematică a nivelului de satisfacție a personalului și beneficiarilor în privința aspectelor esențiale ale vieții școlare: siguranța și sănătatea; baza materială și infrastructura; oferta educațională; comportamentul personalului; atractivitatea activităților de învățare; rezultatele învățării; accesul absolvenților la niveluri superioare de educație sau formare și pe piața muncii.
  • B.107. Publicarea datelor și informațiilor de interes public.

Dificil, nu?

În loc de concluzie

Ce va face doamna director Postelnicu Elena, joi, când vine ARACIP-ul? Va îmbrăca toți profesorii și elevii în costume populare? Va aduce Ansamblul Pițigaia și pe doamna Nicoleta să țină un discurs, așa cum a procedat luni? Va spune că a delegat toate atribuțiile de director și că pe dumneaei nu o mai interesează nimic? Va da vina pe consiliul de administrație, ca până acum, spunând că de fapt acesta conduce liceul?

Va da în judecată ARACIP sau îl va amenința cu procesul așa cum este îndemnată să procedeze cu cei „care îi jignesc familia” pe facebook? Îi va pune pe „comentacii” de pe facebook să facă caricaturi cu membrii ARACIP, scriind că sunt bețivi? Se va victimiza că totul este din cauza doamnei Nedelcu care a chemat inspectorii agenției? Îi va pune soțul pe fugă, pe membrii comisiei, amenințându-i cu bătaia așa cum ne-a amenințat pe cei care scriem la gazeta?

Poate că toate astea ar merge la Liceul „Postelnicu Elena” din ținutul autonom ISJ Argeș. Dar la Liceul „I. C. Petrescu” Stâlpeni, unde I.S.J. Argeș a refuzat să își trimită reprezentanți la evenimentul internațional desfășurat luni, semn că au cam înțeles că lucrurile sunt grave, nu cred că vor merge. Caz în care, doamnă director, vă mai rog eu încă o dată, respectuos, dați-vă demisia! E cel mai bine pentru toată lumea. Ce ziceți?

Și în definitiv pentru ce? Pentru un nenorocit de scaun și 300 de lei pe lună? Nu se merită.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate