[ PARTEA 1 ] Liceul „Postelnicu Elena” din ținutul autonom ISJ Argeș: Binomul toxic

Scris de Andrei Vacaru
436 vizualizari

Traseul inutil al sesizărilor

Atunci când cineva constată o abatere de la normă sau un abuz într-o instituție școlară și dorește să găsească o rezolvare la acestea, poate scrie o petiție sau un memoriu la minister sau la prefectură, așa cum a procedat și colega noastră Ionela Birea. Aceasta a sesizat în scris despre cazurile de bullying din liceul Stâlpeni și despre comportamentul suburban și inadecvat pentru un cadru didactic al directoarei aceluiași liceu. Însă inevitabil, spun absolut invitabil și sfidător totodată, toate aceste sesizări ajung, așa cum au ajuns sesizările de mai sus, la Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

„Urmare a memoriului înregistrat la unitatea noastră cu numărul 602 din 16.05.2022 prin care ne aduceți la cunoștință că … a fost demarată o anchetă de către inspectorii școlari…” transmite Prefectura Argeș. Adică memoriul a ajuns la ISJ Argeș. „Vă informăm că … memoriul dumneavoastră înregistrat cu numărul 1131/M/2022 a fost transmis la ISJ Argeș …” transmite și onor Ministerul Educației.

Probabil că dacă cineva face sesizare la ONU, la NATO, la CEDO sau la Parlamentul European privind situația anormală dintr-o instituție școlară din județ, este foarte posibil ca toate acestea să ajungă, inevitabil, în curtea ISJ Argeș.

ISJ Argeș – instituție politică

Faptul că inspectoratul școlar este instituția în care se întorc spre soluționare toate sesizările ce vizează învățământul dintr-un județ, îi dă acestuia control total și putere absolută, întărită și prin deciziile și influențele politice. Spun asta pentru că orice modificare a structurii politice guvernamentale produce automat și modificări la nivelul instituțiilor publice locale unde conducerea este realizată prin numiri și nu prin concurs.

Să luăm exemplul prefecturii Argeș și a ISJ Argeș.

Pe timpul guvernului Cîțu USR – PNL, prefect a fost doamna Emilia Mateescu (USR), secondată de doi subprefecți (PNL), iar astăzi, când România este condusă de guvernul Ciucă PSD – PNL, prefectura îl are la vârful său pe Radu Perianu (PNL), secondat de doi subprefecți (PSD).

La fel și la ISJ Argeș, conducerea acestuia, pe timpul guvernului Cîțu, a fost asigurată de Liliana Murguleț (PNL), demisă politic, la cererea Alinei Gorghiu (PNL) și înlocuită cu Alina Manea (tot PNL). Și, la fel ca la prefectură, venirea la putere a guvernului Ciucă a însemnat inevitabil schimbarea, la conducerea ISJ Argeș fiind numit de către minister Dumitru Tudosoiu (PSD), cel care a mai fost inspector general și pe vremea guvernelor PSD, până în 2020.

Politizarea educației

Această schimbare a conducerilor o dată cu schimbarea guvernării este numită de politicieni „algoritmul ocupării funcțiilor”. În fapt o negociere și o împărțire ca la iarmaroc de funcții și sinecuri de la nivel central și până în ultima localitate din teritoriu, urmată de un val de destituiri și de numiri în funcții a unor persoane care nu dau concursuri și despre care nu știm ce bună credință au și cât sunt de competenți, dar înțelegem că sunt profund dedicați partidului care îi pune pe fotoliile de conducere, multe dintre ele bine plătite. Aceștia se mai numesc și activiști de partid.

Ceea ce spuneam despre prefecturi și ISJ Argeș, adică numirile politice, nu se opresc acolo, valul impus de „algoritmul funcțiilor” mergând și mai jos, până la nivelul instituțiilor școlare de învățământ. Așa cum este liceul din Stâlpeni, că nici acesta nu este imun la puterea politică exercitată de partide prin intermediul ISJ Argeș.

Să ne amintim că după finalizarea mandatului de 4 ani al doamnei profesor Nedelcu Gabriela au urmat doi ani de conducere prin interimat asigurat de doamna Postelnicu Elena, membră a PNL, un PNL care tocmai ce luase puterea politică la București prin guvernul Orban.

Iată ce spuneau publicațiile din domeniul educației despre acel moment din 2020, când doamna profesor Postelnicu Elena prelua mandatul de director interimar:

„Mandatele pentru 4.250 de directori și de directori adjuncți de școli au expirat pe 9 ianuarie. Dintre aceștia, pentru 796, inspectoratele școlare n-au prelungit contractele de management, adică i-au schimbat, după cum a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

 

Părinți, elevi, profesori și ONG-uri au semnat petiții, memorii și comunicate de presă prin care au cerut menținerea în funcție a directorilor cărora li s-a terminat mandatul, dacă nu există semnale de management defectuos. Dar asta numai până la organizarea unui concurs care să înlăture orice suspiciune de politizare.”

 

Sursa: Școala9

Ce înseamnă asta? Înseamnă că toate aceste schimbări, inclusiv cele de la Stâlpeni, nu se fac în interesul educației, al școlilor și al elevilor, ci au în vedere doar interese politice, dând educației din România eticheta care se dorește a fi menținută și prin actualele legi ale educației, aceea de Educație Politizată.

Binomul toxic

Așadar avem o instituție importantă, Inspectoratul Școlar Județean, care are control deplin al fluxului sesizărilor și memoriilor și care are putere asupra instituțiilor școlare din județ, putere întărită politic, după cum am arătat, prin numiri ale conducerii în funcție de cine este la putere la București.

În acest caz, dacă e fără niciun rost să mai sesizezi pe cineva, pentru că totul se întoarce tot acolo, de ce să nu sesizăm direct Inspectoratul Județean Școlar Argeș, nu? Păi iată de ce.

Atunci când un ISJ politizat numește interimar un director, ar trebui ca acel inspectorat să își asume această decizie. Când cel numit este și membru al partidului din care face parte inspectorul școlar general și apoi este menținut și anul următor în funcție, prin prelungirea mandatului, tot de un inspectorat condus de un membru PNL din care face parte și directorul, atunci vorbim tot de o numire politică, făcută nu pe criterii de performanță, ci de afinitate de partid.

Apoi, când am avut un concurs pentru ocuparea poziției de director și director adjunct la care s-au înscris un cadru didactic membru de partid și un altul neafiliat politic, concurs alterat prin ingerințe politice, așa cum am arătat aici și care a avut câștigător, ce întâmplare, nu?,  membrul de partid, același partid cu cel al șefului ISJ Argeș, atunci nu putem să nu ne întrebăm despre corectitudinea unor astfel de concursuri. Mai ales că, așa cum gazeta informa acum un an, ingerința a fost transpartinică, iar rezultatul final al concursului pentru funcția de director adjunct s-a decis în instanță.

Putem vorbi fără să greșim în aceste condiții despre un binom ISJ – director de liceu. Unul bazat pe afinități politice, în care numirile interimare pe funcție par a avea criteriul apartenenței la partidul care conduce ISJ, iar organizarea de concursuri de competență, cum a fost cel pentru conducerea instituției școlare, așa cum am arătat, este caracterizat prin ingerințe politice. Și cum este acest binom dacă nu unul toxic pentru educație?

Iar surse bine informate, întărind acest caracter de toxicitate mai spun că, atunci când directorul și șeful ISJ sunt de la partide diferite, așa cum este acum situația de la liceul Stâlpeni, iar directorul are un mandat de 4 ani, cineva, cum ar fi primarul să zicem, dar pot fi și alții, se duc la colegul de partid din fruntea inspectoratului școlar și spun că ei garantează pentru acel director. Și de ce garantează, cumva pentru protecție necondiționată? Că așa cum a decurs un control desfășurat de o echipă de la ISJ Argeș în martie-aprilie 2022 la Liceul tehnologic „I.C. Petrescu” Stâlpeni, cam așa pare.

Dar despre asta în episodul următor.

Foto: Ziarul Argeșul


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate