[OPINIE] Conditia de loialitate si proba de interviu pentru desemnarea directorului liceului

Scris de Andrei Vacaru
948 vizualizari

Loialitatea, conform DEX, presupune atat cinstea si sinceritatea, cat si devotamentul si fidelitatea. Iar loialitatea despre care voi vorbi in acest articol va fi aceea a institutiilor care ar trebui sa fie devotate una alteia, respectiv a indeplinirii obiectivului pentru care fiecare exista si primeste fonduri publice. In cazul nostru prima institutie este Consiliul Local, iar a doua este Liceul „I.C.Petrescu” din Stalpeni.

Context

Conform unui ordin de ministru pe care il gasiti aici, dupa ce la prelungirea interimatelor directorilor de scoli din vara acestui an, dl. ministru Campeanu spunea, cu sinceritate, ca a cerut inspectoratelor scolare prelungirea mandatelor actualilor interimari pentru a asigura o oarecare stabilitate (implicare politica), zilele urmatoare se vor desfasura probele de interviu cu cei care au candidat pentru un mandat de 4 ani de directori si directori adjuncti si au trecut de proba scrisa.

Acest ordin de ministru impune ca din comisiile pentru proba de interviu sa faca parte si un reprezentant desemnat de Consiliul Local, pe langa inspectorul scolar sef de comisie si reprezentantul scolii, ales de Consiliul Profesoral. In cazul in care Consiliul Local nu se sinchiseste sa desemneze un candidat propriu, locul acestuia va fi luat de supleantul decis de catre Consiliul Profesoral.

Loialitatea Consiliului Local fata de Liceul „I.C.Petrescu”

In principiu, loialitatea se prezuma, adica sa considera ca fiind existenta pana la proba contrarie. In aceasta nota gandesc ca, de indata, dl. primar a convocat pentru maine, 05.11.2021, o sedinta extraordinara a Consiliului Local Stalpeni, pentru desemnarea unui reprezentant in aceasta comisie de interviu si a unui membru supleant, in cazul in care primul desemnat nu poate participa din motive obiective, mai ales ca suntem in plina criza pandemica.

Numai ca Gogu spune ca un domn consilier de la PNL ar fi propus-o deja, ca reprezentant in comisie, pe doamna viceprimar Machedon Mariana. Caz in care ar trebui sa ne intrebam unde este loialitatea, respectiv cinstea si corectitudinea unui asemenea demers.

Spun asta avand in vedere doua criterii: pe cel de competenta si pe cel de buna credinta.

1. Criteriul competentei arata ca nu poti evalua pe cineva decat in masura in care nivelul tau de competenta o permite. Cel mai bun exemplu l-am avut la evaluarea anuala a secretarului primariei, conditie ceruta de Codul Administrativ. Si care, conform acestei legi, nu oricine din primarie poate evalua munca secretarului primariei. Adica, in principiu, nu poate participa orice Dorel cu 8 clase, sa zicem de la Compartimentul de Interventii la Dezastre, sa evalueze activitatea unui secretar de primarie cu studii superioare. Pentru ca nici nu are bagajul de cunostinte necesare intelegerii exercitarii functiei de secretar si nici nu poate evalua, pe baza fisei postului, cum au fost indeplinite obligatiile din aceasta de catre cel evaluat.

Asa si cu doamna Machedon, ori altcineva care va fi desemnat maine de Consiliul Local. Este de bun simt sa desemnezi pe cineva care sa faca parte din comisia de examinare, respectiv pe cineva cu studii superioare, cu studii superioare in domeniu si care are competenta de a evalua raspunsurile de la proba de interviu ale celor doua doamne candidate pe postul de director sau director adjunct.

2. Al doilea criteriu este cel al bunei credinte. Pentru ca avem cadre didactice care fac parte din Consiliul Local Stalpeni. Si care poate au competenta necesara evaluarii celor doua doamne candidate. Insa, daca Consiliul Profesoral a ales sa desemneze pe altcineva, este de buna credinta ca cel care este consilier local si cadru didactic sa intre in acea comisie pe o usa din dos, asigurata de Consiliul Local Stalpeni?

Evident ca nu. Mai ales ca stim noi pe cineva care s-a cam judecat cu una dintre candidate si i-a cerut daune morale, financiare si ar fi cerut si trei saptamani de stat la colt pe coji de nuca, daca ar fi putut.

De aceea, loialitatea institutionala cred ca presupune ca reprezentantul consiliului local sa fie cineva competent, impartial si devotat scopului liceului, acela ca, in urma acestui concurs, institutia scolara sa beneficieze de un management educational de calitate.

Foto: freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate