[OPINIE] Interimatul guvernanței corporative, încă un pas spre punerea în brațele Mioveniului a firmei de apă din Stâlpeni

Scris de Andrei Vacaru
648 vizualizari

Astăzi, 14 februarie 2023, de la ora 16.00, este convocat „în numele legii” Consiliul local Stâlpeni, de către primarul Gabi Șerbănoiu, pentru a se găsi și numi un administrator interimar la SC APA TOP SERV STÂLPENI SRL.

Interesant este faptul că legile invocate de primar în anunț sunt exact cele care spun că societatea se subordonează doar consiliului local și nu primăriei și îi interzic aceluiași primar să îl trimită pe administratorul public al primăriei, Eugen Mesteacăn, să facă controale și rapoarte de activitate subiective la respectiva societate comercială. Ori pe care primarul le-a ignorat, punând presiune pe fostul administrator pentru a-și da demisia.

Într-un târziu pare că s-a prins ceva înțelegere și de primarul comunei Stâlpeni, despre cum stă treaba cu intratul cu bocancii murdari de noroi în sediul unei firme private. Dar cum „guvernanța corporativă nu este pentru oamenii cărora le place claritatea, ci pentru cei cărora le place ambiguitatea“, așa cum spunea un economist celebru, Ludo Van der Heyden, domnul primar continuă în ambiguitate și convoacă consiliul local … în afara legii. Respectiv a Codului Administrativ, care precizează când și cum se convoacă acesta. Dar să zicem că ar fi urgent și că dacă legea nu interzice atunci este permis, regulă uitată uneori, după interes, de cei din conducerea primăriei.

În ce ar consta însă urgența, pentru că de condus se știe cine conduce din umbră societatea de apă din Stâlpeni, prin interpuși sau printr-un eventual refuz de a împrumuta buldoexcavatorul pentru avarii și lucrări. Că ce director de firmă ar vrea să își vadă angajații că muncesc pe rupte, la 30 de grade caniculă sau -10 grade ger, să sape o groapă într-o zi, când ar putea un excavator ca „al lui Șerbănoiu” să o facă în câteva minute? Nimeni, evident, fie el angajat prin concurs sau interimar.

Este doar o urgență „de formă” atâta timp cât administratorul public este toată ziua acolo „în control”, iar de neclintit din firmă sunt exact aceia care o duc în faliment, așa cum au dus și asocierea cu Mihăeștiul. Că nu greșesc când spun că era același contabil, nu?

Și cam cât să stea interimar cel ce eventual ar fi declarat șef la APA SERV TOP STÂLPENI SRL astăzi? Asta dacă se va găsi cineva, evident, altul decât Mesteacăn, că dacă nu vrea nimeni, se va împlini „pohta ce-a pohtit-o”, nu spun cine, persoană importantă dar care a propus asta public. Respectiv de a se ceda firma de apă către interesele de partid de la Mioveni, dar nu acum, că nu i-ar mai vota nimeni, ci foarte probabil după alegerile din 2024.

După care nu va mai fi nicio urgență pentru a se va invoca vreo lege pentru convocarea unui consiliu local. Consiliu căruia oricum nu îi prea pasă de comună. Spre exemplu despre cum se fac recepțiile la investițiile pe bani mulți, vezi HCL 14/2023. Hotărâre în care un singur partid din trei a desemnat un reprezentant, și acesta invitat, nu membru în comisie. Ai cărui consilieri, cu puține excepții, nu au fost să spele bazinele de apă ale comunității sau să caute cu responsabilitate un administrator competent, așa cum a fost domnul Adrian Fica, dar pe care l-au tocat politic până când, sub presiune, a demisionat.

Consiliu local cu consilieri plătiți din bani publici, evident, care au jurat să facă cu bună credință „tot ceea ce stă în puterile și priceperea (lor n.a.) pentru binele locuitorilor comunei”. Bine și pricepere prezente doar când este vorba de interesul lor personal și de partid, că în rest lipsesc cu desăvârșire, în interimat, după cum se vede cu ochiul liber dacă vizitezi comuna cu „investiții de miliarde de lei” aruncați pe Apa Sâmbetei.

Jurământ am spus? Așa să le ajute Dumnezeu!

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate