Liceul Tehnologic ”I.C. Petrescu” Stâlpeni a obținut pentru perioada 2021-2027 Acreditare Erasmus în domeniul Educației și formării profesionale (EFP), iar pentru perioada 2022-2027 și pentru domeniile Educație școlară și Educația adulților. Acreditarea Erasmus este un instrument al Comisiei Europene prin care organizațiile acreditate au un acces simplificat la proiecte.
Domeniul Educație și formare profesională
Ținând cont de specificul liceului și nevoile de formare la nivel de instituție și participant, am prevăzut în Cererea de Acreditare ca obiective de îndeplinit:
- O1: Echiparea participanților la mobilitate cu rezultate ale învățării specifice calificării profesionale, în context european;
- O2: Promovarea incluziunii și a diversității pentru elevii cu oportunități reduse de la LT ”I.C. Petrescu”;
- O3: Dobândirea, în organizații VET europene, a know-how-ului referitor la strategia europeană de abordare a învățământului profesional și tehnic, de către cadrele didactice tehnice, în vederea inovării IPT din școală;
- O4: Dobândirea unui comportament ”verde” față de mediu, în context european, în vederea asigurării durabilității și sustenabilității mediului;
- O5: Echiparea participanților la mobilități cu competențe transversale necesare dezvoltării personale și reușitei în viață;
- O6: Dezvoltarea capacității de a iniția parteneriate de calitate de către LT Stâlpeni cu organizații VET europene, pe parcursul acreditării, care să genereze o cooperare internațională sustenabilă.
In primul an, proiectul s-a desfășurat în perioada 1 septembrie 2021 – 30 noiembrie 2022. 30 de elevi dintre care 24 din clasele X și XI de la liceu si 6 de la învățământul profesional au efectuat instruirea practică la agenți economici din Portugalia și Spania. Elevii au fost însoțiți de prof. ing. ANCA Maria și prof. ing. ANCA Ion. De asemenea, doi profesori ingineri au fost în mobilitate în Spania, Job shadowing (observare a modului în care este organizat și se desfășoară învățământul profesional și tehnic în alte țări europene).
Proiectul din anul II de Acreditare a început cu desfășurarea mobilității a 15 elevi: 9 clasa a X-a liceu tehnologic și 6 clasa a XI-a învățământ profesional, în Portugalia – Montijo, în perioada 5-25 februarie 2023. Profesori însoțitori – ANCA Ion și ANCA Maria.
In perioada 15 – 25 februarie, se desfășoară mobilitatea pe Job shadowing un profesor VET/domeniul comerț.
Urmează ca, în perioada 21 mai – 13 iunie 2023, un grup format din 16 elevi, 12 elevi clasa a XI-a liceu și 4 clasa a IX-a învățământ profesional, să desfășoare pregătirea practică la agenți economici din Spania, Valencia.
Pregătirea practică se desfășoară pe baza unui Acord de învățare, deci în fiecare zi elevii parcurg câte o tema (conținut al învățării pentru care dobândesc abilitățile necesare), specifice calificării fiecăruia.
În week-end-uri se fac vizite culturale – astfel ca în Portugalia au vizitat FATIMA; CABO da ROCA, BOCA do INFERNO, SINTRA, OBIDOS, palatul național Queluz, Oceanarium, Cascais, Pavilionul Cunoașterii ș.a.
În urma participării la mobilitatea europeană participanții obțin documentul Europass Mobility – un document cu recunoaștere internațională și Certificatul de participare la activitate. În țară sunt recunoscute rezultatele învățării dobândite de către elevi în mobilitate, este recunoscut numărul de ore de pregătire practică din contextul european, astfel ca nu mai fac practica în țară.
Impactul generat de implementarea mobilităților
Pentru participanți:
- creșterea capacității de a participa util și inovativ la propria pregătire profesională și personală;
- creșterea stimei de sine, a capacității de gândire critică;
- capacitatea de a lua decizii și a activa responsabil;
- îmbogățirea portofoliului cu documente recunoscute la nivel european, în special documentul Europass Mobility;
- dobândirea de noi abilități relevante pentru viața profesională, personală și de cetățenie activă;
- sunt imprimate și dezvoltate abilități de comunicare, prezentare, decizie, responsabilitate, creativitate, lucru în echipă.
Pentru școală:
- creșterea capacității școlii de a asigura o pregătire pentru angajabilitate prin transferul și recunoașterea rezultatelor învățării dobândite în țări din Uniunea Europeană;
- creșterea prestigiului și atractivității școlii în urma obținerii suportului financiar european și promovarea documentului Europass Mobility;
- dezvoltarea capacității de cooperare cu parteneri din alte țări, prin parteneriate ECVET;
- atingerea obiectivelor din PAS/Strategia de internaționalizare;
- consolidarea rolului liceului în peisajul specific al comunității locale.
Responsabil Acreditare, prof. ing. ANCA Maria
Foto: Facebook/Erasmus+ LT „I.C.PETRESCU„ STALPENI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News
1 comentarii
Pașii pt viitorul copiilor ne bucura Anca….te rog urmărește și surprizele oferite de acest proiect !
Salutări cu drag !