[PROTECȚIE DIGITALĂ] Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA): „Tot ceea ce este ilegal offline trebuie sa fie ilegal si online”

Scris de Andrei Vacaru
107 vizualizari

Începând de astăzi, 17 februarie 2024, Uniunea Europeană a introdus noi obligații pentru platformele online. Măsurile au fost implementate în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), cu scopul declarat de a face mediul online mai sigur, mai echitabil și mai transparent, mai ales în ceea ce privește protecția datelor personale, combaterea dezinformării, transparența algoritmilor și drepturile utilizatorilor.

Serviciile digitale includ o gamă largă de servicii online, de la site-uri web simple la infrastructura de internet și platforme online. DSA se concentrează în principal pe intermediari și platforme online, cum ar fi piețele online, rețelele sociale, platformele de partajare a conținutului, magazinele de aplicații și platformele online de călătorie și cazare.

Această inițiativă europeană influențează direct modul în care se desfășoară activitățile online și serviciile pe care comunitățile, chiar și cea din Stâlpeni, le utilizează în viața de zi cu zi. Asta deoarece DSA este un cadru legislativ ce impune reguli și responsabilități platformelor online, precum Google, Facebook, Instagram, Tik-Tok și YouTube. Acest aspect este deosebit de important pentru utilizatorii platformelor digitale, deoarece afectează interacțiunea lor cu internetul și cu serviciile online.

Reglementările impuse de DSA se extind către o varietate de platforme digitale, inclusiv piețe online, rețele sociale, platforme de partajare a conținutului, magazine de aplicații și platforme de călătorie și cazare. Aceste reguli sunt menite să garanteze respectarea drepturilor utilizatorilor și să promoveze o competiție echitabilă între diferitele platforme online.

În România, la o populație de 19,3 milioane de locuitori, 87% sunt utilizatori de internet, iar 54% cumpărători online. Implementarea DSA vine astfel în întâmpinarea nevoilor unui procent foarte mare de români, într-un mediu digital în continuă schimbare. Prin urmare, este esențial ca să fim conștienți de aceste schimbări și de impactul lor asupra modului în care utilizăm internetul și serviciile online.

Sancțiunile acordului DSA, informează site-ul Aktual24, sunt consistente, impunând amenzi mari de până la 6% din cifra de afaceri anuală la nivel mondial pentru contravenienți. Companiile care încalcă regulile în mod grav și repetat pot fi chiar interzise să opereze în Europa. Această mișcare reprezintă o schimbare semnificativă în peisajul digital, cu impact major asupra marilor platforme.

Menționăm că încă de la început, Gazeta de Stâlpeni și site-ul stalpeni.ro au respectat cerințele referitoare la informarea corectă și combaterea dezinformării, chiar înainte de adoptarea Actului Legislativ European privind serviciile digitale. Este necesar ca și autoritățile locale să se adapteze la aceste schimbări și să respecte noile reguli impuse de DSA în domeniile lor de competență, pentru a oferi locuitorilor comunei un mediu online mai sigur și mai echitabil.

Foto: Freepik. Infografice: consilium.europa.eu


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate