[OPINIE] Gânduri la sfârșit de vacanță

Scris de Valentina Enache
725 vizualizari

E sfârșit de vacanță școlară, e zi de introspecție, de energie pozitivă… Mă bucur de soarele care nu se lasă dus. Pe voi ce vă bucură astăzi?

Eu nu scriu articole, nu sunt gazetar și nici nu doresc să devin. Am însă șansa de a-mi așterne aici gândurile și a vi le împărtăși.

Mi-am promis că nu mă voi mai „scălda” în aceeași mocirlă cu „monștrii” și am ales alt drum. Mă căutați, mă urmăriți? Vă mulțumesc, sunt bine!

Am lăsat în urmă colegi, oameni frumoși, care se încăpățânează să rămână într-o zonă de conflict care nu le aparține. Probabil pentru că s-au obișnuit așa, într-o zonă de confort. „Monștrii” rămân ceea ce sunt până la capăt și nu-i regret deloc.

Am lăsat în urmă niște copii minunați, la început de drum cu care puteam construi mentalități libere. I-ați vrut îngrădiți, îi aveți și pe ei.

Am lăsat în urmă o clasă frumos amenajată pentru elevii mei, la care am muncit cot la cot cu sponsori și părinți. Ce a devenit? Cel mult, un spațiu de depozitare.

Discuțiile care se poartă între diverși indivizi, cu care n-am interacționat nici măcar o clipă, nu mă ating. Sunt reflexia unei oglinzi către sine. Am fost făcută mincinoasă, am demonstrat ca altcineva minte. Știți vorba aceea populară: “Hoții strigă hoții”? Cam așa stau lucrurile. Însă nu oricine îndrăznește să le spună pe nume. Tăcerea înseamnă complicitate, iar eu  am refuzat să devin complice.

Despre altceva voiam să scriu însă, gândurile au început sa curgă în cascadă și m-am abătut puțin de la subiect. Vă spuneam că vacanța s-a sfârșit și mă gândeam la copiii care poate că s-au bucurat de ea. Oare ce-au făcut? Au petrecut timp de calitate cu familia lor sau au utilizat doar telefoanele ore în șir? Au lecturat cel puțin o carte specifică vârstei sau au citit și ei ce se întâmplă în comunitatea lor?

Oare le place cum se adresează adulții pe pagina de Facebook a comunei? Care adulți? Cei care ar trebui sa le fie modele… Acele „modele” chiar le decid soarta în consiliul de administrație al scolii? Vreau să cred că nu. Cum au ajuns acolo?

Sunt o mulțime de părinți grozavi, de bun simt, aici. De ce nu au fost propuși? Pe cine incomodau? Mă întreb retoric. Educație de calitate cu oameni îndoielnici? Doamne ferește!

Mă întreb (tot retoric) de ce tinerii sunt agresivi în limbaj atunci când îi aud vorbind… au „modele”, atât la școală cât și acasă. Nu vi se pare trist? Cei 7 ani de acasă mai există? Îi verifică cineva pe copiii de pe stradă cum se adresează persoanelor în vârstă, vulnerabile, lipsite de răbdare sau îi lasă liberi pentru a se bucura părinții de câteva ore de liniște?

Din păcate, am văzut prea puțini oameni interesați de educația copiilor, dincolo de curtea lor. Și cum să fie cei mici educați când cei mari sunt mult mai „zgomotoși”… „E curtea mea, dau muzica la volum ridicat, fac ce vreau.” Sau „e drum public, pot țipa la orice oră, la poarta oricui.” Drumul public nu e loc de joacă și părinții pot fi sancționați dacă nu-și supraveghează copiii.

Mă gândesc și la părinții care merg la școală doar pentru a-și prelua copiii. Încă îi văd așteptându-i la poarta școlii, fumând și nu numai. Ce înțeleg cei mici? Că dincolo de gardul școlii s-au terminat regulile. Educația începe acasă, se continuă la școală și se termină tot acasă. Profesorii formează competențe, predau cunoștințe… De comportament ar trebui sa se ocupe părinții.

Care părinți? Cei implicați! Cei care-și aduc copiii la școală, în clasa pregătitoare cu un bagaj important de achiziții comportamentale, în primul rând.

Mă gândesc cu tristețe la copiii inteligenți ai comunei, care au prea puține exemple de urmat în jur. Oare doar mie mi se pare că această comună este oarecum blocată in timp? Oare doar eu observ că oamenii care tind să evolueze fac eforturi deosebite pentru a-și trimite copiii la alte școli, deși au profesori grozavi și aici?

Nu pot să înțeleg cum destul de mulți oameni se complac într-o situație care-i nemulțumește. Poate înțelegeți dumneavoastră…

De mâine începe un nou modul educațional. Ce bine ar fi dacă educația copiilor ar fi tratată cu prioritate de către toți cei responsabili pentru ea.

Mult succes la școală tuturor elevilor si profesorilor devotați! Reîncepe școala.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate