[ORA DE IARNĂ] La noapte dăm ceasul înapoi

Scris de Redacție
488 vizualizari

Conform Ordonanței Guvernului nr. 20 din 18 august 1997, în ultima zi de duminică a lunilor martie și octombrie, se dau ceasurile înainte, respectiv înapoi.

Pe teritoriul României se stabileşte orarul de vară, corelat cu orarul de vară practicat în ţările Uniunii Europene. În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o ora în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminica a lunii martie, ora 3,00, care devine ora 4,00, până la ultima duminica a lunii octombrie, ora 4,00, care devine ora 3,00. Art 1, OG20/1997

Prin urmare mâine, 30 octombrie 2022, ora 04.00 va deveni oficial ora 03.00, astfel încât nu uitați să modificați ceasurile pentru a intra pe ora de iarnă.

Amintim că prima dată când în România s-a introdus această modificare a fost în timpul primului război mondial, în 1917, la propunerea Reginei Maria, din considerente de economie la energie, modificare care a fost ridicată după terminarea războiului. În anul 1932 a fost reintrodusă, orarul de vară fiind în vigoare până în anul 1943, cu două modificări privind ora la care se dau ceasurile înapoi (ora 00.00 devenea ora 1.00 și invers, ora 01.00 devenea ora 00.00).

În 1979 regimul Ceaușescu a reintrodus ora de vară, tot din motive de economie la curent și de folosire cât mai mult a luminii naturale, această modificare fiind în vigoare până în 1996, ceasurile fiind schimbate după aceste noi reguli în lunile aprilie (înainte) și septembrie (înapoi).

OG 20/1997 schimbă orarul de vară în vigoare până atunci, acesta începând cu o lună mai devreme, respectiv ultima duminică din martie și încheindu-se cu o lună mai târziu, respectiv ultima duminică din octombrie.

Parlamentul European a adoptat anul acesta o directivă prin care solicită Comisiei Europene renunțarea la această regulă a modificării orei, urmând ca în viitorul apropiat să se ia o hotărâre în acest sens. Statele membre (precum România) pot decide renunțarea la ora de vară prin legislație proprie, dacă vor considera necesar, la noi urmând a se face prin abrogarea OG 20/1997.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate