[SOLUȚIE] Construirea unei comunități de bună credință, pentru o schimbare în bine la Stâlpeni

Scris de Andrei Vacaru
343 vizualizari

RĂUL CEL MAI MIC ȘI ABSENTEISMUL LA VOT

Conform Constituției României, o dată la patru sau la cinci ani, puterea se întoarce la populație pentru a fi redistribuită celor aleși. Este ziua votului, la care mulți dintre noi refuzăm să participăm și la care tot mai puțini dintre noi mergem să fim aleși. În această zi, primarul, viceprimarul, consilierii locali sau județeni, parlamentarii și președintele țării, adică toate funcțiile alese de cetățenii cu drept de vot, își pierd puterea, aceasta revenind celor care aleg.

Așadar puterea noastră este votul. Însă, ca la restaurant, când cerem meniul, votul se face pe o listă de indivizi sau partide care candidează și pentru care nu suntem consultați. O stabilesc alții pentru noi, iar când ne ducem să punem ștampila în acea zi în care avem puterea, observăm că aceasta este limitată la lista de vot. Avem puterea, dar numai parțial. Iar când observăm că nu prea avem ce să alegem din meniu, fie ne anulăm votul, fie alegem răul cel mai mic, fie nu mai mergem la vot, lăsându-i pe alții să decidă în locul nostru.

LISTA ȘI PARTIDELE

Dar dacă am putea să ne implicăm, să punem noi ceva bun pe listă? Ca oamenii care vin la vot să poată alege din meniu și sarmale sau prăjitură cu dulceață de mure, nu doar ciorbă de spălături de vase sau omletă de ouă cu oțet, că așa au decis unii. Cred că este plauzibil să se poată la nivel local, deși la nivel județean sau național este mai greu. Dar nu imposibil.

La Stâlpeni, spre exemplu, se discută foarte mult despre ce candidat va avea PSD. Că nu îl mai vor pe actualul primar și în 2024, așa cum se aude. Sau ce partid să alegem? Asta arată că avem o gândire politică defectuoasă, axată mai mult pe partide și nu pe oameni. Că ne interesează forma în care este ambalat un candidat, nu candidatul în sine. Deși ar trebui să conteze ce fel de om este cel pe care partidul vrea să ni-l pună pe listă.

NU SE POATE REZOLVA O PROBLEMĂ PRIN FOLOSIREA A CEEA CE A GENERAT-O

Prin urmare identificăm o problemă, aceea a importanței necuvenite politicului, sub forma importanței partidelor care au sau vor să dețină puterea. Sunt uimit că, deși le-am spus că metoda este greșită, anumite persoane continuă să distribuie propagandă de partid, la care nu primesc aproape nicio apreciere.

De ce? Pentru că oamenii sunt sătui de politică. O spun toate sondajele, că cetățenii au încredere foarte mică în partide și în politicieni, chiar dacă aceștia se vopsesc în oameni de bună credință, pentru a atrage voturi și, prin asta putere. Exact clasa politică este cea care a generat această situație de „stat eșuat” care și-a abandonat cetățenii, de țară unde justiția umblă cu capul spart, iar cine are bani este cetățean „mai egal” decât ceilalți, ca în „Ferma Animalelor” a lui George Orwell.

Prin urmare calea politică va conduce la eșec, atât prin lipsa de atractivitate, cât și prin apariția de tot felul de oportuniști și mediocri, atunci când se nasc noi partide sau mișcări politice. Și cred că este evident că ceea ce a generat problema locală sau națională, nu poate fi soluția ieșirii din această situație.

ATUNCI CARE ESTE SOLUȚIA?

Pentru a vedea soluția trebuie să ne uităm la cei care ne conduc, ca la o rețea, de bună sau de rea credință. La Stâlpeni, așa cum stau lucrurile la nivelul conducerii primăriei, dar și la nivelul consiliului local, cred că este evident că rețeaua este transpartinică, adică include mai multe partide și de rea credință. Conform teoriei rețelelor, unei rețele de rea credință i se poate opune doar o rețea de bună credință.

Bun, veți spune, dar asta este teorie, nu practică. Deci, cum putem crea o rețea de oameni de bună credință, iar mai apoi, cum poate această rețea să preia puterea, la alegeri?

În primul rând prin abandonarea promovării partidelor, indiferent care este acesta. Timp pierdut. În al doilea rând, prin implicarea oamenilor competenți și de bună credință din comună. Am identificat foarte multe astfel de persoane, aproape dublu față de numărul de locuri care se aleg de către cetățeni la vot, și sunt convins că mai sunt cel puțin încă pe atâția.

Apoi lăsarea deoparte a orgoliilor mărunte și a promovării personale, în detrimentul rețelei sau a grupului. Aici fac o paranteză. Am citit de curând o postare a unui consilier local prin care acesta cerea noului administrator numit marți la firma de apă, să demonstreze că acuzele aduse de persoane care pentru mine nu sunt tocmai de bună credință, nu sunt adevărate.

Pierdere de timp, pentru că dacă ne pierdem vremea ca să demonstrăm ce spun alții, nu mai avem timp să ne facem treaba. Timpul este un bun prețios și limitat, din păcate. Este treaba celor care acuză să arate dovezi, nu a celui acuzat să se scuze sau să se disculpe. Închei paranteza.

REȚEAUA DE BUNĂ CREDINȚĂ

La nivel de comună au mai fost cazuri în care exemplul despre care vă vorbesc a funcționat. Mai mulți tineri dintr-o comună timișeană, condusă dezastruos de un primar, au stabilit o întâlnire la birtul dintr-un sat. Acolo au decis că așa nu se mai poate și că trebuie făcut ceva. Au stabilit să aleagă un candidat dintre ei, pentru care să facă campanie electorală și pe care să îl ajute necondiționat.

Dar cine? Fie au ales pe unul cu studii superioare și mai competent dintre ei, cu acceptul acestuia, fie au tras la sorți și, cel pe care a picat „nenorocul”, a fost nominalizarea la primărie. Au câștigat puterea locală și au făcut lucruri bune în comună.

La Stâlpeni este nevoie de un astfel de grup „de inițiativă”. De 3-4 oameni de bună credință care, indiferent dacă sunt implicați sau nu, să dea la o parte orgoliile și să inițieze construirea unei rețele de bună credință. Evident că nu este nevoie să aleagă la prima întâlnire cine candidează dintre ei. Oricum, dacă ar face-o, un primar nou fără un consiliu local majoritar cu oameni de bună credință nu înseamnă altceva decât certuri interminabile și blocaje decizionale patru ani. Nimeni nu vrea așa ceva.

Cea mai bună decizie la prima întâlnire este aducerea în grup de către fiecare, a cel puțin 2 persoane de bună credință, pentru care garantează personal, la următoarea ședință. Și dacă se demonstrează cu probe, nu cu acuze nefondate, că cel pentru care cineva a garantat este de rea credință, atunci pleacă din grup împreună cu cel pentru care a garantat și s-a dovedit că nu merita aducerea în rețea.

RESPONSABILITATE

Asta arată un grad de responsabilitate fără de care rețeaua nu poate rămâne în zona de bună credință. O responsabilitate de care fiecare va trebui să dea dovadă și atunci când vor îndeplini funcții alese, pe toată durata îndeplinirii mandatului primit de la alegători. Această simplă cerință, „răspunzi pentru cel pe care îl aduci în rețea, iar dacă omul nu este de bună credință, atunci pleci și tu, și cel pe care l-ai adus”, mie mi se pare simplă, dar vitală.

Așadar un grup de inițiativă, însă doar atât nu asigură și câștigarea alegerilor. De aceea responsabilitatea trebuie dusă mai departe, astfel încât atunci când grupul este mai consistent, să se hotărască cine este cea mai bună variantă pentru a fi propus primar, viceprimar, consilier local, administrator public sau consilier personal al primarului.

Asta construiește lista de opțiuni pe care rețeaua o poate prezenta alegătorilor, însă nu este suficient. Trebuie și un plan de acțiune, un proiect pentru care această rețea va lucra după alegeri. Respectiv 3-4 obiective minimale, dar de impact, pentru care vor colabora toți și vor pune umărul necondiționat, indiferent de viziunea politică a fiecăruia. Pentru că unii pot avea opțiuni doctrinare de stânga, alții de dreapta și, la un moment dat, vor exista discuții ce pot sparge grupul.

ABIA ACUM INTRĂ ÎN DISCUȚIE PARTIDUL

Din păcate a fi ales în România de azi presupune două situații: independent sau susținut de un partid. Tot din păcate, politicienii au avut grijă să se asigure că a candida independent este dificil, deoarece numărul de semnături necesare la depunerea candidaturii este foarte mare. Da, rețeaua poate ajuta la asta, că este suficient să apelezi la membrii acesteia și la cei apropiați lor, însă tot nu se vor putea strânge numărul de semnături.

Astfel încât este mai ușor dacă cei ce candidează vor fi susținuți de un partid. Fie construit în interiorul rețelei, unul sau două, respectiv cu orientare de stânga sau de dreapta, pentru că sunt suficiente trei persoane pentru a construi un partid, dar timpul este foarte mare până la a avea înscris la Tribunalul București și a fi funcțional.

Prin urmare, se pot alege unul sau mai multe partide din cele existente. Pentru că sunt suficiente care nu au filiale în Stâlpeni sau se chinuie de ceva timp să aibă una. Iar rețeaua ar putea să creeze astfel de structuri în Stâlpeni, de care să se ajute pentru a candida, însă repet, în această ecuație contează omul care candidează, nu partidul care este în spatele său.

TRANSPARENȚA ȘI CAMPANIA ELECTORALĂ

Poate vă veți întreba de unde știm că oamenii și rețeaua în sine este de bună credință. Simplu, pentru că buna credință este caracterizată prin transparență. Prin urmare, inițierea și construirea rețelei se fac transparent, nu prin grupuri închise. Se va spune ce se dorește a se face și cine sunt cei care își asumă această nouă construcție.

Iar în campania electorală, vor merge împreună, indiferent de partidul pe care l-au ales. „Uite, mamaie” poate fi mesajul, „noi suntem un grup de oameni care vrem să ajutăm comuna Stâlpeni. Suntem tineri și mai puțin tineri. Vrem să facem asta (și urmează cele 3 – 4 obiective minimale despre care am vorbit anterior). Unii dintre noi au ajutat până acum comuna făcând (se spune ce, dacă a fost implicat civic). Vrei să ne alegi, pentru binele dvs. și al familiei dvs.?”

Poate că mamaie a fost votant PSD și are opțiuni de stânga. Perfect. Poate alege unul din partidele cu filiale în Stâlpeni controlate de rețeaua de bună credință cu viziuni doctrinare de stânga. Sau poate a votat PNL și are viziuni de dreapta. Excelent, atunci „mamaie” are cealaltă opțiune, a unui partid cu doctrină liberală. Apoi se duce mai departe, la următoarea casă, iar în locul lui „mamaie” poate fi un tânăr, un adult cu soție și copii, o soție al cărui soț este plecat la muncă în Spania și așa mai departe.

FINAL

Altă soluție nu văd. În PSD decid persoane dubioase de la nivel județean sau mai sus, precum Simona Bucura Oprescu sau Ion Georgescu, așadar nicio persoană de bună credință nu ar putea să fie candidatul partidului, indiferent de funcție. La PNL la fel, s-a văzut în cazul Daniel Dobrișan, exclus din partid pentru că era incomod, după ce s-au folosit de el în campania electorală. La Pro România, dacă nu ar fi disputele interne, orgoliile nemăsurate ale unora și lipsa de perspectivă politică, șeful partidului fiind acum consilierul șefului PSD, poate că ar mai fi ceva de făcut.

Prin urmare, prea puține soluții din această zonă. Însă o rețea de bună credință construită așa cum este normal, cu implicare, transparență și responsabilitate, poate face minuni. Pentru că este singura care se opune rețelei de rea credință care a pus Stâlpeniul pe harta comunelor fără autobuze școlare, a drumurilor neasfaltate sau asfaltate peste gurile de canal, a scandalurilor pe mize mici, așa cum au fost cele de curând de la societatea de apă, a investițiilor scumpe și prost făcute, așa cum a fost modernizarea căminului de la Livezeni, pentru care primarul s-a trezit cu mascații la ușă.

Încă 4 ani în același fel înseamnă condamnare la subdezvoltare și sărăcie. De care nu se vor face vinovați doar cei care o produc, ci și oamenii competenți și de bună credință care aleg să nu se implice. Indiferent de motiv: teamă, impresia că politica este „o troacă de porci” unde nu vrea nimeni să intre, ori comoditate. Toate nu sunt altceva decât scuze fără niciun folos pentru comună, doar pentru cei care se îmbogățesc din deținerea unor funcții pe care nu le merită.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate