Am primit la redacție următoarea sesizare, pe care am trimis-o și Primăriei Stâlpeni pentru a o lua la cunoștință:
”Subsemnata R. C. domiciliată în București vă semnalez faptul că pe raza comunei Stâlpeni se află un gard electric periculos și, consider, ilegal.
Astfel, acest gard electric, ce mărginește o proprietate privată, taie accesul la podul de fier peste râu. Cum este posibil ca un pod de trecere să devină nefunctional practic pentru trecatori? Acel acces este un bun comun si trebuia lăsat un culoar de trecere.
În ziua de sâmbătă, 28 mai, am oprit mașina în dreapta carosabilului, ceva mai sus de curba de la intrare în Stâlpeni (sensul Pitești- Câmpulung). Aflându-mă cu doi nepoți mici (8, respectiv 5 ani), am vrut să facem o plimbare până la râu, să se joace puțin pe mal. Am văzut și gardul.
Mai jos, la un copac, era specificat și că e electric. Am căutat o cale de acces la pod, dar nu am găsit. În schimb, am găsit căzut un panou pe care scria „poarta”, urmat de o sageată, de aceea am sperat să găsim o poartă (nu s-a întâmplat). Am ridicat panoul căzut, ce avea un suport de lemn, iar placajul era de fier. Nu am atins fierul, doar coada de lemn și l-am rezemat de gard. Atunci m-am curentat foarte serios.
Consider ca m-am curentat doar prin apropierea de gard, deoarece iarba era udă, iar eu mă descălțasem (și cred că era curent în pământ). Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi intâmplat dacă în locul meu se apropia de gard copilul de 5 ani.
Vă rog să urmariți și pe net câte cazuri sunt de tragedii de la aceste garduri. De la o căutare (kill by electric fence) o să vedeți că aceste cazuri se intamplă, nu sunt o raritate. De aceea, știind șocul avut și simțit în inimă și tot corpul, îmi fac datoria morală de a vă înștiința.
Zona fiind frumoasă, mai pot opri turiști care să dorească să ajungă la râu. De asemenea, poate sunt copii mici care merg pe pajiște. Luați in considerare și că proprietatea privată nu poate restricționa accesul la spații comune – râu, respectiv podul de trecere.
Dacă îi cunoasteți pe acei proprietari, spuneți-le că nu face să riște. Eu cred că aveau tensiune mare pe fir și nu are sens să se complice, în sensul în care dacă se intamplă chiar și o mică rănire, se putea ajunge la tribunal.
Eu respect munca dumnealor și știu că laptele nu ajunge la magazine butonând netul și stând pe canapea. Adică înțeleg că e muncă acolo, că are nevoie și ferma de anumite facilități… Dar efectiv mi se pare riscant și nu foarte onest pentru ceilalți cetățeni.”
Căutând pe internet am aflat că aceste garduri nu sunt ilegale, dar nu în orice condiții. Spre exemplu, trebuie achiziționat și montat de la un/ de un producător autorizat, ceea ce, în acest caz nu pare a fi cazul. Deasemenea, trebuie să se acorde o atenție deosebită componentelor de siguranță. Să nu existe scurgeri de curent prin împământare, așa cum a sesizat doamna care ne-a scris, să fie semnalizat din timp, să existe bare de siguranță, paratrăsnete și aparate de măsurare a tensiunii, pentru a proteja animalele și oamenii. Și, în plus, gardul nu poate fi instalat la mai puțin de 2 metri de mlaștini, drumuri de acces sau în zone inundabile.
Cerem organelor locale și instituțiile abilitate să verifice legalitatea acestui gard și să ia măsurile care se impun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News