[OPINIE] Cea de-a treia perspectivă și Linia Roșie

Scris de Andrei Vacaru
619 vizualizari

Cred că oricine a avut vreodată o ceartă cu cineva, chiar și în vremurile când era la școală. Fie că am fost noi cei care am inițiat cearta, fie că am fost cei certați, toți ne regăsim în aceste situații, de părți ale unui conflict. Însă există și o a treia perspectivă, a celui sau celor ce privesc la ce se întâmplă, a observatorului. El poate fi atât de important încât în fizica cuantică s-a demonstrat că doar prezența acestuia poate modifica procesul în sine, lumina comportându-se diferit, ca fascicul sau ca undă, dacă există sau nu acest observator.

Despre această perspectivă doresc să discut în cele ce urmează, inspirat de o postare de pe Facebook, în care cineva se simțea „prins la mijloc” între două părți aflate într-un conflict prelungit, între partea 1 și partea 2, părți față de care avea afecțiuni mai mult sau mai puțin egale.

CONFLICTUL: PERSPECTIVA 1 ȘI PERSPECTIVA 2

Cum spuneam, când două persoane se certă, când au un conflict, întotdeauna una din acestea este inițiatorul. La rândul său, cel care nu a fost inițiator, poate schimba rolul cu altă ocazie, devenind el inițiator. Astfel, la un moment dat, puțini mai înțeleg ce au de împărțit personajele 1 și 2, ce sau cine a inițiat conflictul, precum și cine dintre aceștia are dreptate sau nu. Ori cine este de bună credință sau de rea credință.

Și la buna credință doream să ajung! Deoarece este singurul mod prin care putem departaja cele două părți și ne putem poziționa în raport cu acesta conflict. Și cum buna credință este ușor de identificat de către oricine, putem să ne poziționăm relativ ușor, de o parte sau alta, pentru că fie unul din cei aflați în conflict este de bună credință sau nu, fie ambii sunt de rea credință, pentru că de bună credință nu pot fi ambii în același timp, deoarece nu ar mai exista conflict.

Prin urmare, pentru cei care nu pot rămâne indiferenți la disputa dintre părțile 1 și 2 și ar dori să se implice, acesta este instrumentul prin care pot alege corect: buna credință. Abia apoi urmează celelalte, cum ar fi miza conflictului, pentru că nu orice miză merită a fi disputată, cum ar fi măsura atacului și dar și a răspunsului folosit de părți.

Să luăm ca exemplu războiul din Ucraina, care este în sine un conflict armat. De ce parte am putea să ne situăm, fără a mai asculta de diverși „experți” care vor să ne impună un anumit punct de vedere? Simplu, cine este de bună credință dintre cele două state:

  • Rusia care a atacat Ucraina, stat independent, protejat de legile internaționale, care a omorât civili, a violat femei, a distrus școli și spitale, a produs pagube materiale importante și care vrea „denazificarea”, un concept pe care poate nici ei nu îl înțeleg?
  • sau Ucraina, care se apără cu tot ce poate, inclusiv cu ajutor extern, pentru a-și elibera teritoriile cucerite abuziv și care desfășoară contraatacuri militare în vederea îndeplinirii acestui obiectiv?

Eu spun că Rusia este partea de rea credință, în mod vădit. Oricât am introduce subiecte de discuție de genul „Ucraina înglobează teritorii românești aflate cândva în statele vecine”, oricât am spune că „acest război ne umflă facturile la gaze și curent și continuarea lui ne sărăcește”, criteriul bunei sau a relei credințe trebuie să primeze. Și așa ne apărăm și de propaganda de orice fel, din Rusia sau de pe la noi.

PERSPECTIVA NUMĂRUL 3

Perspectiva observatorului este una foarte complexă, atât prin faptul că observatorii pot ajunge în timp parte a conflictului, prin faptul că exprimat sau doar gândit, aceștia se poziționează într-un fel sau altul, ori, cum spuneam, pentru că, la fel ca în fizica cuantică, pot influența conflictul, inflamându-l sau atenuând exista acestuia.

Să luăm perspectiva unui copil care își vede părinții plângând, perspectivă folosită în postarea de pe facebook care m-a determinat să scriu acest articol. Poate reacționa prin plâns, determinând părinții să lase cearta și să-și arate amândoi atenția și grija de a nu îl afecta pe cel mic.

Dar poate exista și perspectiva unui părinte, ori a ambilor, când văd că unul dintre copii (imaginea de mai sus) distruge ceea ce a creat celălalt, frate, soră sau necunoscut. Cum se va poziționa acel părinte? Va acoperi paguba, apărându-și copilul, dacă acel castel a fost făcut de o fetiță ce nu aparține familiei sau va ține cont de gestul făcut, își va certa fiul agresiv, concomitent cu diminuarea pagubelor, acolo unde este posibil?

Întregi afaceri s-au construit pe studiul și înțelegerea acestei „celei de-a treia perspective”. Facebook vrea implicare, de aceea nu șterge conturile false, deoarece existența lor înseamnă un conflict care generează implicare, dar și conținut (text, imagini, audio și video). Și cu cât facebook generează mai mult conținut, mai multe conturi, mai multe pagini și grupuri de discuții, cu atât este mai profitabil.

La fel, consultanții politici. Sondajele de opinie sunt făcute pentru a măsura gradul de implicare al alegătorilor în conflictele politice, precum și poziționarea lor de o parte sau alta. Iar televiziunile, prin propagandă și minciuni, site-urile de știri prin conținut tendențios și ziarele prin informații deformate, asta vor: să ne împingă în direcția celor care îi plătesc pentru așa ceva.

Și de câte ori nu ați auzit la televizor expresia „ce crede omul de rând?”, ori „ce cred cei ce ne privesc?” urmate de descrierea unei anumite perspective de genul „evident că sunt indignați (că le taie pensiile, ca să dau alt exemplu) și evident că îl urăsc pe X sau partidul Y”? Urmat și de „partidul Z apără oamenii săraci, să nu uitați asta!”.

Și de câte ori nu ați zis în sinea dvs., „da chiar, are dreptate”! urmată de împărtășirea acelui punct de vedere, probabil și de niște înjurături față de X sau de partidul Y? Până când ați ajuns să nu mai știți care e problema cu X sau cu partidul Y, dar știți sigur că trebuie să vă indignați la adresa lor. Și să votați partidul Z, fără să înțelegeți că de fapt ați fost manipulați, uneori chiar în dezavantajul dumneavoastră.

LINIA ROȘIE

Fac și o mărturisire: implicarea mea în 2020 s-a făcut trecând din perspectiva 3, cea a observatorului uimit de situație, în cea a uneia dintre părțile aflate în „conflict” cu autoritățile și, din păcate, cu cei care susțin acele autorități pentru că au interese ce depind de aceste autorități. M-am implicat de fapt pentru că la Stâlpeni am văzut că a fost trecută o linie roșie, aceea a administrării prin frică, prin incompetență și fără a urmări interesul oamenilor, ceea ce a dus la subdezvoltarea comunei în care am copilărit și în care mi-am format bazele educației, localitate față de care m-am simțit dator să îi dau înapoi tot binele pe care l-am primit.

Așa a arătat atunci Linia Roșie pentru mine. Ulterior am văzut că implicarea este dinamică, că dacă la început nu erau mai mult de 2-3 aprecieri și 1-2 comentarii, în timp, mulți cei din perspectiva nr. 3 au ajuns să scrie la gazetă, să se implice, ori să-și spună punctul de vedere. Toți aceștia sunt luați rând pe rând pentru a fi batjocoriți, speriați, șantajați, umiliți, li se pun etichete și neadevăruri în spate. Vă las să descoperiți singuri de ce.

Este de bună credință când cineva râde de aspectul altcuiva, fără motiv, doar pentru a face adepți ai mizeriilor lor? Este de bună credință să aperi necondiționat o persoană incompetentă și cu mari probleme, dar de la care aștepți avantaje, atacând pe cei care o critică, de pe conturi false? Și chiar conturile false, sunt ele un semn al bunei credințe invocate? Nu, dimpotrivă.

Edmund Burke spunea că, „pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. Și, în această expresie avem ceea ce doream să explic. Pentru că răul este, de cele mai multe ori, relativ, iar față de această relativitate, fiecare dintre noi trebuie să avem niște Linii Roșii peste care, dacă cineva trece, acționăm. Spre exemplu, dacă suntem martorii unui furt, acționăm sau nu? Dacă avem principii, că nu e bine să furi și furtul trebuie pedepsit, poate că da.

Dar dacă ne gândim că poate hoțul prins ne va face rău, linia roșie se va muta de la principiu, la siguranța proprie, devenind egocentric. Adică având în prim plan propria persoană. Plus că cei mai mulți văd conflictul ca o mocirlă în care se zbat niște porci. De ce ar trebui, ori nu, să se implice, să ia atitudine și prin asta, să se murdărească și ei? Nu e mai bine să stea pe margine?

Hoțul pe asta se bazează: pe frică, pe neimplicare, pe acoperirea furtului prin tăcere. Iar dacă hoțul este politician, atunci și-a făcut din furt și minciună un mod de a administra satele, comunele și poate toată țara. Iar dacă a fost prins, poate că Linia roșie ne va impune să îl etichetăm ca hoț și să nu avem de-a face cu el. Dar dacă, dimpotrivă, linia roșie nu există pentru fiecare din noi, pentru că poate ne spunem că și noi am furat cândva, atunci reacția va fi una de acceptare a furtului și de inacțiune.

Că doar, nu-i așa, „ce a făcut? a furat, nu a omorât pe nimeni”, ori „a furat, dar a și făcut” și uite așa avem comune cu primari care au încălcat legea și sunt realeși în funcție, comune care se zbat în sărăcie și lipsă de perspective. Cert este că suntem diferiți. Că ne poziționăm atât prin prisma a ceea ce observăm, a ceea ce înțelegem, dar și în prisma Liniei Roșii pe care o avem sau nu o avem, aceasta fiind acoperită uneori de scuze, de frici, ori de dorința obținerii unor avantaje.

Numai că, dacă toți gândim și ne poziționăm astfel, nu se va întâmpla nimic. Doar vom constata că unii fură, că toate patidele sunt la fel, că nu mai este dreptate în țara asta, că ne conduc niște… Vă sună cunoscut? Și poate că totul se rezumă la atât, la perspectiva nr. 3 din care observăm ce se întâmplă și Linia roșie a fiecăruia.

Foto: Pexels.com


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate