[OPINIE] Acum ce vor mai face? Vor cere și închiderea ministerului?

Scris de Andrei Vacaru
930 vizualizari

Prin anii 90, aveam un coleg care se plângea tot timpul de mașina lui veche primită de la socri, cadou de nuntă. Ba îi schimba planetarele, dar degeaba, că tot troncăneau la curbe, ba pivoții că tot băteau la denivelări, ori bucșele și bieletele. Apoi, într-o bună zi de luni, a venit fericit la muncă și ne-a spus:

„Știți problemele mele cu bătăile și troncănelile de la mașină? Am rezolvat. Am fost ieri în piață și mi-am luat un radiocasetofon nemțesc. Acum nu se mai aude niciun defect. Dau casetofonul tare și nu mai aud decât ce îmi place: Loredana Groza și 3 SUD EST.”

Rezolvase problema? Evident că nu, doar o acoperise cu ceva care să facă suficient zgomot de fond cât să nu se mai audă problemele. Vă sună cunoscut? Mie da! Că și pe aici se folosesc niște „casetofoane” să facă zgomot de fond ca să nu se mai audă ce prost merge treaba la liceu. Îi vedeți și auziți pe facebook.

Dar ce facem cu autoturismul? Ce facem cu liceul, că nu mai merge așa. Și nu o spun numai eu, ca să ziceți că am ceva cu cineva, ci iată ce zicea ieri ministrul educației:

“Susțin în textul legii că acel director de scoală care nu reușește să atingă standardele minime de calitate a actului educațional să își piardă automat postul, prin efectul legii.

Asta supără, pentru că ieși din confortul acela „poate să fie școala cum o fi, că eu tot sunt director, am dat concurs pe 4 ani”.  Nu, ai dat concurs pe 4 ani, dar dacă la evaluarea externă a calității ești sub standardele minime de calitate, nu mai ești director.”

Ups! Păi asta seamănă exact cu ceea ce spunem noi aici în Gazeta de Stâlpeni la adresa doamnelor director care au câștigat un concurs pentru un mandat de 4 ani la Liceul „I.C. Petrescu” Stâlpeni. Asta spunem, că nu primează concursul, ci calitatea actului de management pe care îl desfășoară după aceea. Act managerial care a fost deja evaluat extern de către ISJ Argeș în luna aprilie 2022, inspectoratul pronunțându-se prin emiterea unui avertisment la adresa doamnei director general. Respectiv dând o sancțiune disciplinară despre care am amintit aici.

În acest context, avem exact situația descrisă mai sus de către ministrul educației: directorat câștigat prin concurs și evaluat ca fiind sub standardele minime de calitate, de un evaluator extern. Și ce înseamnă asta, conform declarației domnului ministru? Că „nu mai ești director”. Exact asta a spus dumnealui în conferința de presă.

Dar să zicem că legea despre care se discută nu a intrat încă în vigoare. Bun. Atunci să ne uităm pe modificările proiectului de lege:

Actuala lege zice la art. 96 că „1) Unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică sunt conduse de consiliile de administrație, de directori și de directori adjuncți, după caz. În exercitarea atribuțiilor ce le revin, consiliile de administrație și directorii conlucrează cu consiliul profesoral, cu comitetul de părinți și cu autoritățile administrației publice locale.”

Ce zice noul proiect de lege? Art. 102, „(1) Directorul exercită conducerea executivă a unității de învățământ.” Detalii aici. Adică acel consiliu de administrație după care se ascundea doamna director general când a fost întrebată cine reprezintă liceul pe care dumneaei l-a dat în judecată, acum nu mai are rol de conducere executivă ca până acum, ci va avea una deliberativă, așa cum sunt la nivel de localitate primarul și consiliul local.

Nu știu dacă este bine sau rău să se dea întreaga putere unui director, dar știu sigur că, o dată cu această putere, directorul va fi și cel care va răspunde pentru întregul management școlar. Management care ține, spre exemplu, de a fi ordonator de credite, de a răspunde pentru performanțele unității de învățământ, de a redacta un nou regulament de organizare și funcționare, de a întocmi un buget și un raport de execuție bugetară, de a desfășura cu bună credință politica de personal, de a concepe standardele și obiectivele de învățământ pe care să le și îndeplinească … și altele.

O vedeți pe actualul director general în stare de așa ceva, când dumneaei nu a putut să organizeze în bune condiții nici măcar două ședințe cu părinții, când a fost cazul de bullying pe care l-a raportat ulterior ca inexistent? Are dumneaei cunoștințe fiscale, de realizare de buget, de cheltuirea legală a fondurilor, când a efectuat cheltuieli care nu țin de liceu, spațiile și construcțiile aparținând primăriei, ori în privința transportului școlar care trebuie decontat integral de autoritățile locale? Are doamna competența de a realiza un regulament de organizare și funcționare, în condițiile în care unui cadru didactic i-a întocmit 4 fișe ale postului, una după alta? Să mai spun și despre politica de personal, în condițiile în care a desființat postul de paznic, iar mai apoi cerea paznic de la primărie?

Cum spuneam, pălăria de director poate fi, în anumite cazuri, una mult prea mare și chiar dacă cineva s-a pregătit și, cu ajutorul celor de la primărie, membri în comisia de evaluare, a câștigat un concurs, exercitarea ulterioară a funcției de director este una care, așa cum se vede și cum a evaluat deja și ISJ Argeș, depășește cu mult competențele și buna sa credință.

Ce vreau să spun e că nu mai bine schimbăm mașina aia care troncăne și nu mai poate și punem la „căruța liceului” ceva mai acătării? Sau dăm tare radioul să nu se mai audă altceva și, după ce am aruncat cu rahatul din cozonaci în gazetă și am cerut în ședința PNL închiderea Gazetei de Stâlpeni, trecem la nivelul următor, organizând încă o ședință de partid, că poate închidem și ministerul?

Întreb, dar mâine – poimâine începe școala și constatăm că troncăne, că bat planetarele, bucșele sunt vai de ele … Și ce am făcut?

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate