Știu, mai sunt 2 ani până în 2024 când se organizează alegerile prezidențiale, locale și parlamentare, dar timpul trece, după cum știți și parcă văd cum ne vom mira cu toții că vor bate iar comuna în lung și-n lat să ne ceară votul și ne iau, ca de fiecare dată, pe nepregătite.
Că e timpul scurt o știu și partidele „mari”, că pentru asta au convocat domnii Popa și Bica de la PNL ședința aia în care niște pesediști vopsiți în liberali au cerut desființarea Gazetei de Stâlpeni, să pregătească alegerile. O știu pentru că apucaseră să vorbească cu liberalii din comunele alăturate, înainte de a se deturna scopul ședinței, despre pregătirea alegerilor de peste 2 ani în localitățile lor.
Așa că m-am gândit că dacă partidele se pregătesc deja, de ce să nu fim și noi, alegătorii, puțin pregătiți? Nu strică, nu? Atunci haideți să vedem cum stăm la Stâlpeni.
Cifre și tendințe
Dacă ne uităm puțin pe istoricul alegerilor locale, în anul 2016 domnul Gabi Șerbănoiu a câștigat cu 1.432 de voturi poziția de primar, iar în 2020 cu 1.252 de voturi, aceeași funcție. Ceea ce înseamnă o scădere cu aproape 200 de voturi față de precedentele alegeri. Iar PSD, ca vot politic, la alegerile pentru consiliul local în 2016 a obținut 1.530 de voturi, iar în 2020 cu aproape 500 de voturi mai puține, semn că lumea s-a cam săturat de PSD.
La PNL, același istoric al alegerilor ne arată că a pierdut cu dl. Silviu Nedelcu la votul din 2016, obținând doar 552 de voturi, iar în 2020, dl. Dumitra Laurențiu a obținut doar 388 de voturi, ceea ce înseamnă o scădere de aproape 200 de voturi.
Dar în 2020 ALDE și PNL erau în aceeași barcă, iar dacă adunăm și scorurile obținute de dl. Dumitra în 2016, atunci când a candidat din partea ALDE, sunt 1.118 voturi. Comparând cu cele doar 388 de voturi înseamnă o scădere dramatică de peste 700 de voturi. Chiar foarte dramatică. Și nici pe voturile politice partidul nu stă mai bine, PNL + ALDE adunate aveau 958 de voturi în 2016, iar în 2020, doar 410 voturi, ceea ce arată și în acest caz o scădere îngrijorătoare de susținători și … multe griji pentru 2020.
În cazul Pro România nu avem ce să comparăm, pentru că nu au participat la alegerile din 2016 pentru primar și consilieri locali, dar au făcut o bună impresie în 2020, atunci când au avut al doilea candidat la primărie ca număr de voturi, dl. Cuțic Constantin, iar la consilieri, filiala a ocupat 3 posturi, plus un delegat sătesc, arătând că Pro România este al doilea partid ca importanță în comună.
Zvonuri despre startul cursei pentru primar și consilieri locali
Sursele noastre spun că sănătatea domnului primar Gabi Șerbănoiu nu ar fi chiar cea mai bună și că ar fi anunțat că nu mai dorește încă un mandat. Nu știu dacă este dor un zvon nefondat, dacă este doar o încercare de a vedea cine îi vrea scaunul în PSD, inclusiv pe cel de președinte de filială, că doar știți că la PSD șefii sunt imediați aruncați la „gunoi” dacă nu mai au putere, ori chiar așa va fi.
Însă aceleași surse spun că deși ar dori să fie dumnealor cei desemnați de partid ca viitori candidați ai PSD, respectiv doamna viceprimar și dl. administrator al UAT Stâlpeni, dumnealor nu prea dispun de fondurile necesare, adică nu prea îi țin „punga”. Asta deoarece candidatura nu e pe „ochi frumoși”, ci pe bani mulți cu care să se plătească materialele electorale, oamenii care să facă campanie prin comună, plus deplasarea unor „granguri” de pe la județeana de partid care să gireze pentru ei și să le împrumute din imaginea publică pe care o au.
Atunci, vorba zicalei cu„ doi care se ceartă”, pare că va intra în cărți un al treilea personaj, domn cu ceva avere, care ar putea să susțină acest efort financiar. Doar că nu e prea popular în localitate, deoarece nu a făcut mai nimic pentru oameni și pentru PSD ca aceștia să îl voteze. Iar cum PSD este în picaj, așa cum arată cifrele, nu prea ar fi mari șanse de câștig.
În tabăra PNL e mai mare deranjul, deoarece există o mare dezamăgire din partea unor vechi membri de partid care au anunțat că nu mai participă la viața de partid, atâta câtă mai există, după „rușinea iliberală” pățită la ședința trecută. Și că n-ar mai vrea să tragă la căruța filialei în care s-au urcat niște indivizi cu probleme de caracter, cu gura mare și care îndepărtează electoratul.
Cât despre candidatul la primărie din partea PNL se știe până acum că nu va fi niciunul din actualii consilieri locali PNL. Primul pentru că nu vrea să se expună, celălalt pentru că visează la funcții mai sus, la județ și la București, iar ultimul din motive de ștergere a PNL din zona sa de preocupări politice.
Sursele spun că, în aceste condiții, s-ar pregăti cineva din partea grupării iliberale care pare că a capturat PNL Stâlpeni de ceva timp. Cineva cu pensie mare, deci cu „dare de mână” și care ar fi dispus să reprezinte PNL-ul la alegeri. Doar că tot aceleași surse spun că va fi interesant, deoarece acesta ar fi votat Gabi Șerbănoiu și PSD în 2020, deși era liberal cu acte în regulă și așa „ar vedea și el cum e să fii trădat la urne”, așa cum ar fi procedat dumnealui.
Ce mai rămâne? Pro România și, începe să se încropească ceva cu Partidul Forța Dreptei a lui Ludovic Orban și Emanuel Soare la județ, așa cum am văzut niște postări pe facebook. Respectiv un domn din Livezeni, pe care îl cunosc foarte bine, om competent și cu foarte mult bun simț și care ar putea fi un bun primar. Dar care nu prea pare făcut pentru a fi activist de partid, în sensul de a merge prin comună, a discuta cu oamenii și a constitui o filială puternică. Dar va fi interesant, deoarece nici Pro România, înainte de alegerile din 2020, nu era un partid cunoscut și prin urmare Forța Dreptei ar putea să ia, pe același model, câteva locuri de consilieri locali, ceea ce nu ar fi rău.
Și închei, nu întâmplător, cu Pro România. Partidul a făcut o impresie bună la alegerile din 2020, cât și după, prin implicarea în problemele de la societatea de apă și nu numai, dar are o mare problemă privind existența sa politică. Asta deoarece președintele național, Victor Ponta ar dori să se reverse în PSD, în timp ce membrii de pe la Stâlpeni n-ar fi de acord, ținând cont și de conflictele pe care unii membri de aici le-au avut cu acest partid.
Să zicem că rezistă, totuși, ca până acum: cine va candida pentru scaunul de primar? În 2020 a fost domnul Cuțic, care a obținut 684 de voturi, însă dumnealui vine din PSD și PSD, așa cum arătam la începutul articolului, e pe trend negativ. Totuși, față de scorul politic obținut de Pro România, de doar 498 de voturi, dl. Cuțic, cu voturi mai multe obținute, a tras partidul în sus, fiind o locomotivă electorală. Ceea ce nu este puțin lucru.
Sau poate fi candidat dl. Mugurel Dumitru, venit tot din PSD și, de asemenea, persoană implicată în nevoile comunei așa cum am arătat și noi la gazetă. Doar că, dacă mă întrebați pe mine, dumnealui arată mai multe abilități de foarte bun administrator de comună decât de primar, însă nu este treaba mea să decid asta.
Sau poate fi decizia Pro România de a merge cu un candidat nou, o persoană cu o imagine bună, tot membru de partid evident și care a arătat și dumnealui că este implicat,că îi pasă de localitate și care, cu puțin ajutor din partea colegilor, ar putea fi un primar foarte bun pentru Stâlpeni.
Dar care ar mai putea face ceva: să strângă rândurile unei coaliții prin care să se schimbe primarul, ceea ce nu cred că ar putea-o face domnii Cuțic și Dumitru. Chiar nu știu ce vor decide fiecare partid în parte, dar fără o coalizare a forțelor anti-PSD, chiar și anti-PNL, partide care fac același blat politic de ani buni, nu cred că PSD poate scăpa scaunul de primar din mână, lucru pe care l-am afirmat și acum 2 ani, dar n-am fost băgat în seamă.
Și, ca să închei, vă las cu o singură întrebare: cine este totuși omul de bună credință, cu ceva competență, jucător de echipă, implicat, care a dovedit că îi pasă de comună pe care l-ați vota indiferent de partid și care, odată ajuns primar, nu vă va înșela așteptările? V-ați duce la vot pentru el și ați pune ștampila în dreptul său, indiferent din ce partid face parte?
Ar fi un răspuns intresant, pe care sper să îl recitiți peste 2 ani, atunci când vin alegerile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News