[ EDUCAȚIE ] Ajutați un biet inspector școlar general județean să poată să vadă!

Scris de Andrei Vacaru
507 vizualizari

Undeva pe la sfârșitul anilor ‘70 (cel mai probabil în 1978), eram elev în clasa a III-a la Școala Generală Livezeni. Într-o zi, a intrat intempestiv în sala noastră de clasă un bărbat cu niște ochelari negri, cu ramă groasă și dioptrii mari, care a început să cerceteze atent încăperea. Ochelarii neobișnuiți pentru mine și privirea aceea pierdută în ceață, dar insistentă, m-au dus atunci cu gândul că de fapt acesta nu vedea foarte bine. S-a oprit în cele din urmă din inspectat și, dând cu ochii de tabloul de pe zidul din fața ușii de la intrare, a început brusc să țipe:

– De ce stă tabloul tovarășului acolo și nu deasupra tablei, to’arășa învățătoare? Cum vă permiteți să vă bateți joc de to’arășu’? a strigat autoritar acesta, arătând cu degetul către rama maronie cu sticlă prăfuită din care ne privea un individ într-o ureche și sub care scria, cu litere nu tocmai mari față de importanța pe care i-o acorda ochelaristul revoltat, „Nicolae Ceaușescu, secretarul general al Partidului Comunist Român, Președintele Republicii Socialiste România”.

Portretul stătea acolo de aproape 3 ani, la „locul lui”, așa cum tot „la locul lor” stăteau, în fundul clasei, la coada importanței pe care am înțeles-o mai târziu că le-o dădea partidul, tablourile cu Ion Creangă, Mihai Eminescu, George Călinescu sau Ion Slavici. Partidul da, dar cu ajutorul „to’arășului” cu probleme mari de vedere și care își permitea să o umilească pe doamna noastră învățătoare, Elisabeta Modreanu, pe care a făcut-o să plângă în fața noastră, cei care ne uitam la dumneaei, ca la o a doua mamă.

Era un inspector școlar de la județ.

40 de ani mai târziu, în anul 2018, o fetiță de câțiva anișori a fost obligată de o profesoară de sport să se dea peste cap, pe ciment, în fața premierului de atunci, Viorica Dăncilă. Despre doamna premier, candidat ulterior la președinție, știm că avea cam tot atâta competență intelectuală cam cât avea un cizmar cu câteva clase precum „to’arășu’’ acela din tablou. Dovadă că a aplaudat bucuroasă tumbele pe ciment ale copilei și s-a arătat entuziasmată că partidul i-a organizat un așa frumos recital de adulație și lingușeală la adresa dumneaei.

Doar că incidentul în care integritatea fizică a fetiței a fost pusă în pericol nu a trecut cu vederea opiniei publice, cei de la Recorder realizând un material video care a scandalizat opinia publică la acea dată. Ulterior, mai multe publicații, printre care și Hotnews, i-au cerut câteva explicații despre acest incident inspectorului general de atunci al ISJ Argeș, profesorul Dumitru Tudosoiu. Acesta a afirmat printre altele, că a fost „o acțiune politică, de discreditare”:

Reporter Hotnews: Ați primit vreo sesizare de la părinți anul acesta?

 

Inspector General ISJ Argeș, prof. Tudosoiu Dumitru: Anul acesta, pentru prima oară, am primit o serie de sesizări. Toate sunt copie la indigo. Este clar că acolo este mai mult decât grija deosebită pentru copil și pentru modul lui de manifestare. Este o acțiune cu un alt iz.

 

Rep: Spuneți că este o acțiune politică sau ce anume este?

 

Prof. Tudosoiu Dumitru: Cred că da, cred că este o acțiune cumva instrumentată poate din zona politicului, nu știu, dar nu mi se par în regulă cu natura evenimentului și cu dorința noastră, an de an, de a promova orașul, de a promova Simfonia lalelelor și unitățile de învățământ.

 

Rep: Ce spun părinții, în aceste sesizări?

 

Prof. Tudosoiu Dumitru: Nu am apucat să le citesc, dar am văzut că invocă niște articole de lege, sunt adresate și către Protecția copilului și se arată extrem de nemulțumiți, cum de altfel ați început și dumneavoastră acest interviu.

Sursa: Hotnews

Domnul inspector școlar general doar atât a putut să vadă din acest caz, deși a afirmat clar că nu a apucat să citească sesizările, dar că este evidentă o acțiune cu iz politic, de discreditare. Păi cum vine asta, „nu am citit”, dar „este clar că…” ? Nu contează, deoarece non-acțiunea și victimizarea publică a domnului profesor Dumitru Tudosoiu a fost apreciată de partid, la fel cum probabil a fost apreciată de partid și acțiunea de acum 44 de ani, când a fost mutat tabloul lui Nicolae Ceaușescu, la Școala Generală Livezeni, de către acel tovarăș cu ochelari ca ai lui Pacepa.

Spun că partidul a fost mulțumit deoarece domnul Dumitru Tudosoiu, după ce partidul a revenit la guvernare în 2021, a fost numit din nou inspector școlar general. Asta după o prezență în ISJ Argeș din 2012 ca adjunct și din 2014 ca general, cu o pauză de doi ani în care au fost tot așa, numiri politice: doamna profesor Elena Liliana Murguleț (19.08.2020 – 07.07.2021), membru PNL aripa necâștigătoare Orban – Miuțescu, demisă la ordinul Alinei Gorghiu și doamna profesor Alina Manea (08.07.2021 – 04.05.2022), membru PNL, dar aripa câștigătoare Cîțu, care probabil după ce a spus că îi este rușine să spună că are doctorat luat pe bune, a fost demisă de ministrul Sorin Cîmpeanu. Așadar numiri politice, actualul șef al ISJ Argeș fiind și consilier local, la fel ca cei doi adjuncți ai săi, numiți de minister.

Conform celui mai recent CV publicat online în 2020, domnul profesor de sport Dumitru Tudosoiu are un masterat în educație fizică și sport competițional (2002 – 2004) și un masterat în managementul economic al unităților școlare (2014-2016) făcut pe vremea când era exact șeful inspectoratului județean. Plus un doctorat început prin 2018 despre care nu știm dacă l-a mai susținut sau nu.

Bun, poate veți întreba, dar care este legătura cu educația și liceul din Stâlpeni?

Este, pentru că domnul profesor, așa cum nu vedea nimic rău în slugărnicia unui profesor care în 2018 punea sănătatea unui copil în pericol, în cazul fetiței de 3 ani obligată să facă tumbe la Simfonia lalelelor, tot așa domnul inspector general Dumitru Tudosoiu pare că nu vede nici ce se întâmplă la Stâlpeni.

Cum ar fi faptul că de 6 luni consiliul de administrație al Liceului Tehnologic „I.C. Petrescu” Stâlpeni este condus ilegal de un director care are o sancțiune disciplinară, contrar art. 7 din OEM 5154/2012. Care nu a fost să vadă motivele protestului elevilor de la liceul din Stâlpeni, la 13 zile după preluarea șefiei ISJ Argeș, fapt consemnat de noi aici, la gazetă.

Sau a închis ochii la desființarea a 4 din cele 6 laboratoare pe care le avea liceul Stâlpeni, în detrimentul educației și a învățământului școlar, pentru realizarea de săli „multimedia” care nu au o finalitate școlară, așa cum se observă din performanțele la Examenul de bacalaureat. Și că, deși în alți ani trimitea comisie de control la începutul anului școlar pentru verificarea legalității constituirii consiliilor de administrație în școli, anul acesta controlul a lipsit, iar constituirea noului CA de la liceul din Stâlpeni de către doamna director Postelnicu Elena, s-a făcut în mod ilegal.

Sau nu vede că a fost admis ca membru în CA reprezentantul desemnat de primarul comunei Stâlpeni, fostul contabil șef de la liceu, care se află în incompatibilitate prin faptul că a pus poprire în trecut pe conturile liceului și s-a prezentat la procese contra liceului, în instanță, chiar în perioada în care era membru CA și reprezenta conducerea liceului. O incompatibilitate mai evidentă de atât, pentru cine vrea să vadă, nu cred că mai există.

Tot acest domn inspector general nu vede nici comportamentul social inadecvat și contrar normelor de conduită al doamnei profesor Postelnicu Elena și al apropiaților săi, printre care și soția acestui domn. Cum nu vede nici cele două cazuri de bullying despre care directoarea liceului a raportat ISJ Argeș că nu există ca fenomen în instituția școlară pe care o conduce, dar care nu se mai oprea din jigniri aduse altor persoane, cele mai frecvente dintre acestea la adresa directorului adjunct cu care exercită conducerea executivă a instituțiilor școlare din comuna Stâlpeni.

Sau minciunile în serie, inclusiv învinovățirea, în absență, a doamnei diriginte de la clasa în care s-a produs primul caz de bullying, în prezența părinților, incident despre care gazeta a informat public. Părinți care nu s-au întrunit la începutul anului școlar 2022 – 2023 pentru a-și desemna reprezentanții în consiliul de administrație, pentru că a rezolvat doamna director Elena Postelnicu „din pix”, introducând-o ilegal în CA pe una dintre persoanele care o susțin pe rețelele de socializare și care jignește cadrele didactice.

Ori nu vede demiterea cu rea credință de către profesorul Elena Postelnicu, directoare cu statul de interimar la acea dată, a doamnei profesor Valentina Enache, coordonator la Școala Livezeni. Demitere pentru motive inventate, comunicare defectuoasă, urmată de o hărțuire continuă, față de care părinții au făcut o petiție către ISJ Argeș. Petiție pe care inspectoratul a tratat-o cu nepăsare.

Însă și mai grav, domnul cu probleme grave de vedere din fruntea ISJ Argeș pare a nu vedea nici distribuirea în exteriorul instituției, în spațiul public, a unor capturi foto ale unui catalog școlar aparținând, fără dubii, liceului Stâlpeni (a se vedea ștampila aplicată pe catalog), acesta fiind document oficial cu regim special și cu păstrare permanentă în arhiva liceului, responsabilitate prezumată prin Legea educației a-i reveni doamnei director al instituției.

Să mai enumăr? Nu, cred că este suficient, deși câte să mai scriem, aici la Gazeta de Stâlpeni, ca să vadă, într-un final, „nefăcutele” făcute de o doamnă director de liceu care face tot posibilul să atragă atenția asupra incompetenței sale manageriale și a relei credințe, pe care o afișează fără nicio reținere, public.

V-a orbit Luminița, domnule profesor Dumitru Tudosoiu și numai puteți vedea ce se întâmplă?

Păi atunci zic să facem o chetă publică ca să vă ajutăm cu niște ochelari, de care se pare că aveți mare nevoie. Cei ai bunei credințe, evident, pe care nu-i avea nici inspectorul acela de la județeana de partid acum 44 de ani, trimis de partid. Așa că, dragi cititori și dragă Minister al Educației, ajutați vă rog un biet inspector școlar general județean să poată să vadă!

Că așa poate ajutăm un liceu din județul Argeș să intre în normalitate și legalitate. Ce ziceți?

Foto: facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate