[INCREDIBIL] Incident de securitate a datelor la liceul „IC Petrescu” din Stâlpeni apreciat de doamna director a instituției

Scris de Andrei Vacaru
1,5mii vizualizari

În data de 20 noiembrie 2022, pe contul unei platforme de socializare (vezi foto) cineva, folosind un nume fals, a publicat un text insalubru. Acest text este însoțit în postare de două imagini ce reprezintă paginile unui catalog școlar aparținând liceului din Stâlpeni, fapt ușor de verificat dacă privim ștampila aplicată pe acest catalog. Textul care însoțește aceste imagini este plin de invective, de acuze neprobate și în el sunt calomniate două cadre didactice care au activat sau încă mai activează la instituția școlară din Stâlpeni.

La această postare câteva persoane și-au arătat aprecierea prin likeuri. Postare care include captura foto a unui document oficial cu statut special, ceea ce reprezintă un incident de securitate a datelor personale. Printre acestea, doamna bibliotecară a liceului (și soția domnului administrator public, fost contabil șef, actual membru în consiliul de administrație al liceului), o reprezentantă a părinților în același consiliu de administrație al liceului, soțul doamnei director Postelnicu și doamna director a Liceului „IC Petrescu” din Stâlpeni.

Prin aceasta doamna director arată aprecierea față de un text mizerabil și defăimător, ceea ce nu cred că este normal să caracterizeze un director de instituție școlară care ar trebui să fie model de comportament pentru elevii care învață în liceul pe care dumneaei îl conduce. Tot prin această apreciere a postării, doamna director Postelnicu Elena arată că este de acord cu defăimarea și calomnierea în spațiul public (Facebook este spațiu public conform Deciziei nr. 4546 din data de 27 noiembrie 2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție) a unor colege de breaslă cu dumneaei și aflate în subordinea ierarhică a acesteia. Mai mult, prin această apreciere, doamna director Postelnicu Elena (și nu numai dumneaei) devine parte a acestui atac mizerabil la adresa unor cadre didactice.

Și tot prin această apreciere, doamna director arată că a luat la cunoștință de faptul că din instituția pe care o conduce s-au scurs în spațiul public date dintr-un document oficial cu regim special și cu termen de păstrare permanent. Și, în loc să sesizeze acest incident de securitate a datelor, conform obligațiilor pe care le are ca director, dumneaei apreciază existența acestui incident, cu o inconștiență absolut scandaloasă.

Spun acest lucru deoarece, conform legislației în vigoare, încălcarea securității datelor se produce atunci când datele pentru care instituția de învățământ este responsabilă suferă un incident de securitate care duce la divulgarea neautorizată a datelor cu caracter personal care poate duce la compromiterea confidențialității, a disponibilității sau a integrității. Vi se pare că doamna director înțelege gravitatea unui astfel de incident?

Școala sau liceul trebuie să înștiințeze autoritatea de supraveghere fără întârzieri nejustificate de la momentul la care s-a luat la cunoștință de încălcarea protecției datelor. A făcut doamna director a liceului din Stâlpeni acest lucru? Nu. Dimpotrivă, a apreciat această scurgere de date în spațiul public.

Permiteți, văzând toate acestea, să pun două întrebări. Prima, nu cumva chiar doamna profesor Postelnicu Elena este sursa acestui incident de securitate a datelor? A doua, de ce Inspectoratul Județean Argeș nu ia nicio măsură, părând complice la tot ceea ce se întâmplă la liceul din Stâlpeni? Sunt întrebari rezonabile care cred că pot primi răspunsuri dacă luăm în considerare câteva aspecte despre care avem cunoștință deja.

Primul aspect este conflictul care durează de ceva timp între acestă doamnă și doamna director adjunct Nedelcu Gabriela, nimeni alta decât una dintre cele două persoane defăimate și calomniate în postarea amintită  mai sus, de pe Facebook. Conflict pe care doamna Postelnicu Elena l-a inițiat, îl întreține de foarte mult timp și îl amplifică aproape zilnic, inclusiv prin aducerea unor persoane care o atacă și defăimează în consiliul de administrație al liceului din Stâlpeni. Persoane nereprezentative, ori aflate în conflict de interese așa cum am arătat în articolele precedente.

În al doilea rând, prin aceste capturi foto ale cataloagelor se face aluzie la un raport al comisiei de cercetare disciplinară al Inspectoratului Județean Argeș din luna aprilie anul curent în care s-a propus sancționarea disciplinară a doamnei director adjunct Nedelcu Gabriela, pentru aplicarea unei ștampile din 2021 pe cataloagele din anii școlari 2018-2019, respectiv 2019 – 2020. Conform unei note observatorii transmisă ulterior cercetării, fapta nu poate constitui abatere disciplinară deoarece, conform codului muncii, doamnei director adjunct nu i se poate aplica o sancțiune pentru fapte prescrise.

În urma aceluiași control de la începutul anului, doamna director Postelnicu Elena a fost sancționată disciplinar de către Consiliul de Administrație al ISJ Argeș cu avertisment, ceea ce probabil a născut o mare frustrare personală. Mai adaug, revenind la aplicarea ștampilei din 2021, că în acel an aceeași doamnă profesor Postelnicu era director, prin urmare a fost parte din faptele cercetate de comisia disciplinară în cazul doameni Nedelcu Gabriela.

Al treilea aspect este acela al accesului la cataloagele aflate în arhiva liceului. Pentru că, deși sunt și alte persoane angajate ale instituției de învățământ care au atribuții în fișa postului privind arhiva și păstrarea acestor documente oficiale, accesul în arhivă se face doar cu acordul directorului, acesta având în posesie singura cheie de la ușa încăperii. Prin urmare, doamna director are nu numai responsabilitatea conferită de legea învățământului privind păstrarea, integritatea și accesul la arhiva liceului, ci și controlul deplin al acestui acces.

Al patrulea aspect este acela al nesesizării, după 2 zile de la publicarea capturilor foto în spațiul public, a acestui incident de securitate a datelor din instituția pe care o conduce, ceea ce arată complicitate în raport cu acest incident, devenind astfel parte a acestei scurgeri de informații. Ceea ce este foarte grav. În plus, indiferent de risc, orice incident de securitate al datelor trebuie documentat intern, ceea ce la instituția școlară din localitate nu s-a inițiat până acum.

La aceste întrebări și la situația prezentată ar trebui ca organele statului să se sesizeze. Și mă refer în primul rând la Inspectoratul Școlar Argeș care aplică, așa cum observ, politica struțului în raport de activitatea dezastruoasă a acestei doamne numită în 2021 director interimar. Respectiv pusă în funcție de exact același inspectorat școlar care ar trebui să ia măsuri dar nu o face, iar acesta este al cincilea aspect de luat în considerare.

Cum este posibil ca un director a cărei activitate a fost monitorizată în primele luni de mandat în 2022 și care, deși a fost sancționată disciplinar, deși conduce ilegal un consiliu de administrație, a primit calificativul „Foarte Bine” pentru anul școlar 2021-2022? Asta înseamnă cumva, pentru ISJ Argeș și personal pentru domnul inspector școlar general Tudosoiu Dumitru, că este foarte bine să iei o sancțiune disciplinară? Că este foarte bine să încalci legea și de peste 7 luni să conduci consiliul de administrație al școlii deși legea spune că nu ai dreptul să fii membru în CA?

Pentru același ISJ Argeș este probabil foarte bine. Inclusiv ca un director să spună despre colegii săi că sunt nebuni. Ori este foarte bine, dacă nu excelent, ca un director de școală să aducă în noul consiliu de administrație persoane nereprezentative sau incompatibile. Ori este perfect să se dea o decizie de constituire a consiliului de administrație cu 14 membri, deși ISJ a spus că 13 (plus reprezentanții operatorilor economici unde elevii desfășoară practica), așa cum a procedat doamna director Postelnicu Elena.

Este probabil foarte bine și că liceul nu are transport școlar prin microbuze proprii, ori care să aparțină primăriei Stâlpeni, localitatea fiind printre puținele comune din județ care nu are astfel de mijloace de transport pentru școlari. Este la fel de probabil foarte bine și că, deși arătăm cu probe că activitatea doamnei director este incompatibilă cu demnitatea unei astfel de funcții, prin jigniri publice aduse unor foști elevi ai liceului, ori prin aprecierea unor texte absolut insalubre, cum este cel de acum două zile, inspectoratul școlar nu numai că o menține în funcție, dar nu face nimic în a se sesiza.

Probabil același domn Tudosoiu Dumitru va pune batista pe țambal în legătură cu acest incident, spre a arăta și altora că nerespectarea legii, că jignirile aduse colegilor de catedră, publicicarea unor capturi foto ale unor documente oficiale cu regim special, ori calomnierea și defăimarea este, cum altfel, decât FOARTE BINE.

Sau? Că lucrurile au ajuns mult prea departe.

Foto: facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate