Pentru ca Sarbatorile Pascale se apropie cu pasi repezi, m-am gandit sa impartasesc cu dumneavoastra, cititorii Gazetei de Stalpeni, cateva idei despre cum ar trebui sa ne ingrijim de curatenia fizica si mai ales morala, in aceasta perioada plina de incarcatura spirituala.
- Luam o doza serioasa de buna dispozitie pe care o multiplicam si o impartim cu generozitate celor din jur (chiar si celor despre care consideram ca nu merita); nici nu va inchipuiti cum se va intoarce, ca un bumerang.
- Urmand exemplul tinerilor implicati deja in activitati civice (si pe care ii felicit cu aceasta ocazie), ne gandim si punem in practica altele.
O, Doamne, cate se pot realiza!
De la „culegerea” gunoaielor de prin fata scolilor, bisericilor, pietei, s.a., pana la a merge in vizita la oamenii neputiciosi din comunitate (varstnici sau cu probleme de sanatate), atat cat ne permit normele anti Covid.
Stiu, vor fi persoane care vor spune „sa faca cei care sunt platiti pentru asta”. Nu lor ma adresez, ci oamenilor care chiar mai cred in puterea faptelor bune. Stiu ca exista, am si cunoscut cativa; unii dintre ei sunt parintii elevilor pe care-i indrum la scoala din Livezeni.
Poate veti spune „sa faca cel ce scrie. Daca face si nu spune, inseamna ca nu face?!” Chiar daca au fost in concediu, atunci cand au putut si dascalii au facut cativa pasi spre elevii lor si i-au invitat la scoala, unde au incercat sa „planteze” educatie cu rost. Cu siguranta cei mici au venit cu drag, nefiind constransi sa o faca. Cand au libertatea de a alege si sunt motivati, atat achizitiile academice cat si cele comportamentale devin usor de asimilat. Pandemia nu este o piedica in a arata omenia si profesionalismul, in locul in care fiecare isi desfasoara activitatea.
Sunt convinsa ca printre noi sunt multi promotori de fapte bune, chiar daca, aparent, sunt invizibili; ei sunt adeptii sloganului: „Faptele bune se fac in liniste!”. Cautati-i si aduceti-i in „lumina reflectoarelor”, pentru ca merita aprecierea noastra!
Ce mai putem face in aceasta perioada?
- Sa mergem impreuna cu cei mici la deniile din Saptamana Mare. Ii insotim, nu-i lasam singuri la biserica, sa strice linistea lacasului de cult. Asa exersam rabdarea, ascultarea si nu numai. Ce bine ca nu mai suntem ingraditi si putem participa la slujbe, pentru a ne „curati” sufletul.
- Ne asiguram ca suntem sanatosi inainte de a interactiona cu alte persoane si nu renuntam la masca indiferent de perceptiile personale; e o forma de respect. Daca ei poarta, port si eu! Daca ei nu poarta, eu tot port!
- Sa alocam cat mai mult timp copiilor, chiar daca celelalte treburi nu se fac singure; cum ii formam, asa ii avem!
- Sa incercam sa fim mai buni, chiar daca asta ar trebui sa facem tot timpul. Nici macar mie nu-mi iese zilnic… si stiti de ce? Pentru ca o voce interioara imi tot sopteste: „Dumnezeu a zis sa fim buni, nu prosti”. Daca uneori bunatatea este egala/ confundata cu prostia, sa fim fix asa cum simtim!
Prin urmare, sa facem curatenie in sufletele noaste, in imprejurimi si nu numai! Fiecare dintre noi alegem ritmul, felul si directia in care pasim. important e sa incepem!
O saptamana a Patimilor usoara si un Paste Fericit va doresc!
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News