[DEMISIA] I-auzi, soro!, nu-i mai pasă

Scris de Andrei Vacaru
503 vizualizari

Prima dată am auzit că nu le pasă de la consortul doamnei atunci când m-a sunat să mă acuze că scriu „mizerii” despre doamna. Întrebându-l pe domn „dar nu vă pasă că există riscul să se desființeze liceul de la Stâlpeni?”, răspunsul domnului m-a luat pe nepregătite, recunosc. „Nu îmi pasă, că eu nu mai am copiii la liceu. Să se desființeze!”.

Am zis atunci că poate dumnealui nu e totuși chiar director de liceu și este numai o părere personală, doar că nepăsarea s-a extins și, precum un virus letal pentru coloana presupusă a fi verticală, nici doamnei pare că nu-i mai pasă, părând că suferă de nepăsare cronică.

Spre exemplu bursele de la clasa a IX-a profesională. Ce dacă doar 3 elevi participă la ore, ceilalți venind la liceu doar atunci când sunt chemați să își ridice bursele sociale? Și ce dacă profesorii nu au cu cine să facă ore, fără nicio șansă ca astfel să se poată lua vreodată bacalaureatul cu o astfel de clasă, că oricum doamnei nu-i mai pasă. Sau faptul că din 13 absolvenți de liceu anul acesta, plus încă 13 de la profesională, adică 26, doar 8 elevi s-au înscris din promoția 2022 pentru examenul de bacalaureat. Din aceștia nu se știe câți vor lua bacalaureatul, pentru că oricum doamnei nu îi mai pasă, de parcă nu e treaba directorului promovabilitatea la bacalaureat.

Dar să nu credeți că nepăsarea s-a întins și la ceilalți profesori. Nu, pentru că 4 dintre ei au făcut sesizare la inspectorat și la minister. Sau doar la minister, ori la ISJ Argeș, nu mai contează, atâta timp cât ministerul trimite spre soluționare la inspectoratul județean politizat, condus acum de PSD. Partid care promitea „Siguranța unui trai mai bun” în campania din 2020, fără să spună și pentru cine e acest trai mai bun.

Că dacă la Stâlpeni, așa cum se spune, într-un an au plecat 100 de elevi, reducându-se numărul lor de la 700 la 600, atunci nu scade numărul de norme didactice și, la fel și de posturi? Și ce „trai mai bun” vor avea „cu siguranță” profesorii și personalul didactic care vor deveni șomeri, unii dintre ei mai având doar câțiva ani până la pensie? Și, în acest caz, n-ar trebui să le pese domnilor șefi de la inspectoratul școlar județean și să prevină așa ceva?

A-propos de copii: unii dintre ei pleacă pentru că își urmează învățătorii și profesorii. Am dat exemplul de la Școala Livezeni unde 6 copii din clasa unei doamne, care a făcut subiectul unui episod de bullying din partea doamnei director, pleacă la Mioveni. Și? Ce se întâmplă cu ceilalți văzând că li se desființează clasa de gimnaziu? Nu vor pleca și ei?

Este suficientă scuza penibilă a doamnei director că de fapt motivul plecării este acela că familia doamnei învățătoare are un apartament la Mioveni? Până acum nu îl avea? Iar ceilalți profesori care se mută de la anul, ei tot din cauză că au apartamente se mută sau din cauza tensiunii din liceu?

Zilele trecute au mai venit niște bani de la bugetul local, dați de la primărie, în jur de 50.000 de lei. Ce a zis doamna? „Faceți ce vreți cu ei, că mie nu îmi mai pasă”. Păi stai? Cine să trimită documentele pentru cheltuirea acestor bani, dacă nu directorul liceului care este coordonator financiar și pentru școlile de gimnaziu din celelalte sate? Degeaba au zis unii și alții că ar fi bine să se aloce pentru a se obține autorizația ISU la sala de sport sau pentru dezinfecția atelierelor închise de SANEPID, ori cum se mai numește acum, că doamnei… nu îi mai pasă.

Dar să nu credeți că este orice fel de nepăsare. Nu, e una ciudată. Pentru că, la fel ca în fiecare an, profesorii din Stâlpeni se duc prin comunele limitrofe la pescuit de elevi pentru viitoarea clasă a IX-a de liceu, profesională și, atenție! economic din toamnă, profil care în anii trecuți a dat o mulțime de absolvenți cu bacalaureatul luat la Stâlpeni. Păi degeaba le-a spus acestora că să meargă, că dumneaei nu îi pasă. S-au ferchezuit oamenii, au anunțat la școlile din Băjești și Mihăești că vin …

Ei, dimineața s-a schimbat nepăsarea: doamnei a început brusc să îi cam pese. „Merg eu”, ar fi zis, ”voi stați aici că aveți de lucru și ar trebui să vă pese”. Și s-a dus dumneaei. Numai că s-a întors la fel cum s-a dus, adică ca și cum nu s-ar fi dus, ori mai rău, că cei din liceu care au fost cu dumneaei s-au închinat la întoarcere și au spus că așa ceva n-au mai întâlnit în viața lor la catedră sau ca personal nedidactic. Să nu le spui copiilor ce ofertă educațională are liceul, de ce e mai bine la Stâlpeni decât la Mioveni, să nu zici nimic despre Erasmus, despre calificările pe care le aduce profilul economic, ca și cum nu i-ar fi păsat … nimic. S-a dus doar ca să nu se ducă alții să reprezinte liceul, justificându-se că „ce să le fac, dragă, dacă nu vor?”.

Păi și de ce nu vor, dragă? Nu cumva pentru că de la toamnă îi așteaptă jigniri, amenințări și un gard de 4 metri redus mai nou la 1,7 metri?

Dragi inspectori (nu, nu și domnul care se va întoarce de la toamnă pe postul de profesor de istorie la Stâlpeni, ci domnilor și doamnelor inspectori generali și adjuncți), vouă chiar nu vă pasă? Am înțeles că doamna nu vrea să își dea demisia așa cum i-am cerut de atâtea ori, justificându-se că are un mandat de 4 ani și e „înțelenită” pe scaunul de director. Dar chiar nu se poate face nimic?

Doamna poate să stea în profundă nepăsare și acasă, nu numai pe scaunul de director. Cu diferența pentru liceu, pentru dascăli, părinți și elevi, că poate altcuiva care chiar îi pasă și este lăsat să conducă, ar mai putea salva ceva din situația actuală. Una pe care și dumneavoastră o tolerați, așa cum se spune, băgând sub preș cele 3 sesizări despre atitudinea doamnei director, una venită de la 4 profesori, alta de la 2 părinți și una de la o doamnă care a absolvit mai demult liceul.

Nouă ne pasă, să știți, că de aceea tot scriem hectare de articole de ni s-a acrit. Dar ce putem să facem noi, dacă țineți morțiș pe funcție o persoană cu probleme de competență și credibilitate, căreia nu-i mai pasă? De ce? Chiar vreți să desființați liceul Stâlpeni?

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate