[ CIVIC ] Vine școala, bine-mi pare!

Scris de Valentina Enache
418 vizualizari

E trecut de jumătatea lunii august și la Școala Livezeni e forfotă mare. Se reconstruiesc rampele pentru persoanele cu dizabilități, se reabilitează fațada clădirii corpului nou, se repară/zugrăvesc aceleași două clase. Cu puțină bună voință se cosește iarba și, … gata începutul anului școlar.

Sala de clasă reabilitată anul trecut cu sprijinul ASCM, acum îmbracă haine noi sub forma unui mobilier de calitate oferit printr-o sponsorizare din partea Starbuks. Desigur, sponsorizările nu pică din cer. E nevoie de implicare, drag de copii, drag de comuna în care ai crescut și te-ai format ca om … drag de a întoarce cumva comunității, binele făcut.

Așadar, un băiat frumos la chip și mai ales la suflet s-a apucat să scrie un proiect prin care a cerut firmei la care lucra, câte ceva pentru bunul mers educațional al clasei pe care o zugrăvise chiar el și colegii lui, cu un an în urmă.

Ca un cadou de sfârșit de an școlar, a primit vestea că i s-a aprobat cererea/proiectul, dar mai avea nevoie de cofinanțarea de 1.200 lei pentru a achiziționa întreg „arsenalul” de lucru pentru clasa a II-a: 12 seturi de băncuțe și scaune, o catedră și un videoproiector.

După ce s-a dat ce 3 ori peste cap, precum „Greuceanu” lui Petre Ispirescu, a reușit să strângă și suma de care avea nevoie. Astfel, a găsit câțiva oameni de bună credință care au donat: o doamnă contabil, o doamnă profesor, persoane din familia sa, el și alte persoane inimoase…

Produsele au sosit la liceul din Stâlpeni, nu la Livezeni, într-o zi toridă, iar cel care s-a zbătut pentru ele nu se afla în localitate. Băncile au așteptat, ca niște copii cuminți (2 săptămâni), să fie aduse și așezate cu grijă la locul lor.

Cum toată lumea din școală era în concediu, „Greuceanu” al nostru, astăzi s-a trezit dis de dimineață, și-a format o echipă vrednică de muncă voluntară (o parte din vechiul grup de lucru la care au aderat alți doi domni), a ridicat băncuțele de la liceu, le-a adus în sala pe care o știa, s-au apucat împreună să le monteze și… stupoare: au primit vestea că acea clasă nu va mai fi funcțională, iar copiii vor fi mutați în altă sală de lucru.

Oamenii care munceau gratis, cu drag și spor pentru o cauză nobilă în care credeau, au fost atenționați că după ce termină de montat, să care băncile în cealaltă sală de clasă, care se află în cealaltă clădire, la capătul holului, fix lângă toalete.

Poftim?! Oare de ce acolo și nu în sala de clasă care tocmai s-a eliberat, fiind neocupată? Pe cine deranjau niște copilași de clasa a II-a, de nu li s-a făcut loc în sala rămasă liberă și care se afla în vecinătatea cancelariei? Da, învățătoarea lor a ales alt drum, ea știe de ce … dar de ce sala de clasă să le fie schimbată din rațiuni puerile, nu din motive economice, cum s-ar crede. Și oare ce surprize îi mai așteaptă pe dragii copilași?

Să revenim la personajul principal al zilei … Îl știți, a fost elev al școlilor din comună, a făcut politică (nu-i mai trebuie!), a întreprins multe acțiuni civice în comunitatea sa și nu numai… Este domnul Daniel Dobrișan. Prin acest articol vreau să-i mulțumesc în numele foștilor mei elevi și al părinților lor. Felicit și echipa, oameni grozavi! Comuna aceasta are nevoie de persoane ca dumneavoastră. O mână de oameni inimoși au făcut, fără niciun interes (nici măcar nu au copii în școală) ceea ce-ar fi putut face alții și n-au făcut.

În încheiere atașez câteva versuri care au legătură cu titlul articolului.

Vine școala, bine-mi pare,
Unii râd și stau la soare,
Alții lucrează de zor,
De dragul copiilor.

Cei ce râd și stau de-o parte,
Chiar vorbind și pe la spate,
Luați aminte când bârfiți
Că exemplu n-o sa fiți!

Vine școala, bine-mi pare,
Copilași, raze de soare,
Școala pe voi vă așteaptă
Cu învățături de-ndată.

Pentru voi „lumea” se zbate,
Ca să prindeți drag de carte,
Iar pe la maturitate
Să dovediți c-aveți parte!

Să avem un an ușor,
Presărat cu puțin dor,
Să scriem câte-o poveste
Într-un loc, ce drag ne este!

Foto: Gheorghe Nicolae


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate