[ ADMINISTRATIE ] Venituri mai mari de la anul, in ghetutele edililor din Stalpeni

Scris de Andrei Vacaru
361 vizualizari

Pe principiul Hopa – Mitica, in care salariile celor din administratia locala cresc necuvenit de mult (fapt constatat de ultimul control al Curtii de Conturi), apoi scad, ca sa fie conforme cu legea, iata ca veniturile vor creste din nou. Si nu cu putin, prin grija guvernului demis Citu, de la 1 ianuarie 2022.

Prin HCL 57/2021, impusa si de controlul amintit mai sus, Consiliul Local Stalpeni stabilea indemnizatiile legale ale primarului, doamnei vice, secretarului primariei si consilierilor/delegatilor satesti, iar in baza acestora, si cat avea fiecare de dat inapoi bugetului local ca prejudiciu constatat. Insa, prin cresterea salariului minim brut pe economie (de la 2080 de lei, la 2550 de lei), din prima zi a anului urmator, aceste venituri vor creste iarasi, si nu cu putin. Sa vedem cu cat:

  • Primarul va incasa cu 2.115 lei mai mult lunar, de la un brut de 9.360 de lei cat primeste acum, la 11.475 de lei, cat rezulta prin aceasta majorare.
  • Doamna viceprimar si dl. Secretar vor incasa fiecare cu 1.645 de lei mai mult in fiecare luna, de la 7.280 de lei acum, la 8.925 de lei din 2022.
  • Probabil ca tot atat va incasa si Administratorul public, (cu 1645 de lei mai mult), cel care primeste ceva mai putin decat viceprimarul, dar beneficiaza de sporul de arhiva.
  • Consilierii locali si delegatii satesti vor primi si ei din 2022 mai mult, respectiv 211 lei in plus, de la 936 de lei/sedinta cat este acum, la 1.147 de lei/sedinta.

Cresteri de venituri vor primi si cei din aparatul administrativ al primarului, prin raportarea la noul salariu minim brut, Astfel ca efortul financiar va fi si mai mare de la anul cu cheltuielile cu salariile, la o valoare pe care o vom vedea atunci cand se va aproba Bugetul Local pentru 2022. Si, atentie, un buget prognozat sa scada, nu sa creasca, asa cum reiese din documentele aprobate in acest an.

Dar de ce s-a ales sa se procedeze astfel?

Pentru ca partidele afirma public ca au grija de cei nevoiasi, de saracii patriei, dar de fapt isi alimenteaza aparatul de partid. Aparat care, prin aceste majorari crescute nemeritat, este recompensat pentru efortul din campaniile electorale de prin comuna, mergand de manuta cu cei ce le maresc indemnizatiile, pentru a ajunge in parlament.

Am mai scris despre acest aspect, dar si ca avem in Stalpeni un etalon al raportului dintre veniturile din administratie versus pensii, respectiv familia Machedon. Si, pentru ca vor creste si pensiile cu 10%, tot de la 1 ianuarie 2022, iata cum arata grija partidelor fata de toti cetatenii patriei:

  • Doamna Machedon – crestere de 1.645 de lei, de la 7.280 de lei la 8.925 de lei;
  • Domnul Machedon – crestere de 127 de lei, de la 1.275 de lei la 1.402 lei.

Adica de peste 10 ori mai mult la alesii locali fata de cei care au muncit o viata pentru a avea la batranete un trai mai bun. Si care primesc, in raport cu aparatul de stat, doar firimituri, pentru ca asa cred dumnealor ca este bine sa se intample in Romania, dovada fiind modul cum voteaza.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate