[PETIȚIE] Solicitare de anulare a HCL 30/27.04.2022 trimisă către Instituția Prefectului Argeș

Scris de Andrei Vacaru
857 vizualizari

Am trimis către Instituția Prefectului acestă solicitare de anulare a HCL Stâlpeni nr. 26 din 27.04.2022 care este vădit ilegală, în sensul aplicării ei retroactive, a discriminării induse între agenții economici, a conflictului de interese și cu obligarea Primăriei Stâlpeni la executarea de activități ilegale și contrare interesului public.

Oricine este de acord cu această petiție, poate transmite către Instituția Prefectului acest text sau, evident, altul, la adresele de email relatii.publice.ipag@mai.gov.ro, cabinet.prefect.ipag@mai.gov.ro, ciprian.neculaescu.ipag@mai.gov.ro, bogdan.minciunescu.ipag@mai.gov.ro.

Mai jos aveti textul solicitarii:

Către,

Prefectul Județului Argeș, dl. Radu-Valeriu PERIANU,

Subprefect, dl. Ciprian-Mihai NECULĂESCU,

Subprefect, dl. Ionuț-Bogdan MINCIUNESCU

 

SOLICITARE DE ANULARE A HOTĂRÂRII nr. 30/27.04.2022

A CONSILIULUI LOCAL STÂLPENI, JUDEȚUL ARGEȘ

 

Subsemnatul Văcaru Liviu Andrei, CNP 1690318030039, redactor al site-ului de informații GAZETA DE STALPENI (https://gazeta-stalpeni.ro), vă solicit analizarea următoarei situații și anularea HCL nr. 30/27.04.2022 a Consiliului Local Stâlpeni pentru următoarele considerente:

 

În data de 27.04.2022, Consiliul local Stâlpeni, la convocarea și inițiativa domnului primar Șerbănoiu Gabi, a emis HCL nr 30/27.04.2022, hotărâre apărută public abia astăzi, 10.05.2022, pe site-ul CJ ARGES (https://www.cjarges.ro/web/stalpeni/hotarari-de-consiliu-anul-2022). Această hotărâre conține prevederi care încalcă următoarele:

 

Pe procedură,

  • Legea nu poate avea aplicare retroactivă, conform Constituției României, art. 15, alin.(2) „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”;
  • Hotărârile de consiliu local trebuie să respecte legea și constituția țării, conform art. 1, alin. (5) „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”;
  • Hotărârile de consiliu local nu sunt asimilate legilor penale;
  • Neplata taxelor, impozitelor sau obligațiilor către bugetul local, până la finalul anului calendaristic, nu reprezintă contravenție;
  • Convocatorul pentru ședința de consiliu local din 27.04.2022 a fost emis în baza Dispoziției nr. 157 din 19.04.2002, având numărul de înregistrare 2806 din 19.04.2022 (https://gazeta-stalpeni.ro/docs/sed-cl-27-04-2022/convocator.pdf) .

Astfel, convocarea ședinței de consiliu local, precum și emiterea acestei hotărâri de consiliu local, s-au desfășurat ulterior datei până la care se puteau acorda bonificații pentru cei care plătesc taxele, impozitele și alte obligații către bugetul local. Consiliul Local, prin acest HCL, obligă Primăria UAT Stâlpeni să aplice aceste norme administrative retroactiv, ceea ce încalcă dispozițiile Constituției României, din considerentele arătate anterior.

 

Pe fond,

Aplicarea acestei hotărâri de consiliu de către Compartimentul financiar ar însemna, în concepția inițiatorului proiectului de HCL, analiza contribuabililor persoane juridice care se încadrează în prevederile HCL 30/2022, efectuarea calculului bonificației de 10% și virarea sumei aferente către aceste persoane fizice pentru o acțiune care nu avea aplicabilitate la începutul anului fiscal și în baza unei hotărâri de consiliu emisă ulterior termenului de acordare a bonificației, care este prevăzută expres ca fiind 01.01 – 31.03.2022.

 

Tratatele de drept, precum și deciziile Curții Constituționale a României insistă pe legalitatea actelor administrative, mai ales pe faptul că acestea presupun conformitatea lor cu principiile generale ale dreptului administrativ, cum ar fi predictibilitatea normelor juridice, încrederea legitimă a cetățenilor în organele administrative, etc.

 

Ori această HCL încalcă grav principiul predictibilității legii, dar și cel al egalității de șanse, firmele care nu au avut cunoștință de prevederile acestei legi și care nu au plătit obligațiile către buget până la data de 31 martie 2022 din considerente care țin de neexistența bonificațiilor, sunt puse în imposibilitatea de a fi beneficiarii acestei bonificații prevăzute de HCL, indiferent de data de acum și până la finalul anului, la care vor achita aceste taxe, impozite sau alt gen de obligații către bugetul local.

 

Prin urmare, pe fond, această hotărâre încalcă principiul neretroactivității legii, încalcă pe cel al predictibilității și produce discriminări între persoanele juridice.

 

În fapt,

Primăria Stâlpeni nu a emis nicio informație publică în perioada 01.01.2022 – 31.03.2022 despre intenția acordării de bonificații pentru firmele care achită datoriile la bugetul local în acest termen.

 

Convocarea ședinței de CL și desfășurarea acestei s-au făcut ulterior datei de finalitate a acordării bonificației.

 

Primăria Stâlpeni este pusă de inițiatorul proiectului de HCL și de Consiliul Local Stâlpeni în situația de a aplica o normă ilegală pentru că încalcă legile și Constituția României.

 

Soția inițiatorului acestui proiect de HCL, respectiv dl. primar Șerbănoiu Gabi, deține o societate comerciala care ar putea beneficia de prevederile acestui act normativ (nu sunt publice datele despre firmele care ți-au plătit obligațiile până la 31.03.2022, ceea ce poate intra sub incidența conflictului de interese.

 

Mai mult, primarul și Consiliul Local Stâlpeni ar trebui să fie interesați în atragerea de fonduri la bugetul local, la creșterea ratei de colectare și la implementarea de politici publice, nu la risipirea acestor bani prin decizii emise ulterior perioadelor de aplicare a bonificațiilor, fiind în serviciu public, nu în cel privat, al unor companii comerciale.

 

Bonificațiile se pot include în hotărârea de Consiliu Local care stabilește nivelul taxelor, obligații lor fiscale și a impozitelor aferente anului fiscal 2023, fără nicio încălcare a legii.

 

In consecință,

În baza prerogativelor pe care le aveți, conform legii Instituției Prefectului, vă rog să anulați HCL 30/27.04.2022, pentru toate considerentele pe care le-am indicat în această solicitare.

 

Vă mulțumesc.

 

Cu stima,

Liviu Andrei Văcaru

redactia@gazeta-stalpeni.ro
info@stalpeni.ro

 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate