Majorarile de preturi la gaze si la energia electrica din ultima vreme, precum si cresterea inflatiei, determina marirea cheltuielilor pentru apa menjera furnizata populatiei, precum si cele pentru canalizare. Prin urmare, societatea de apa si canalizare din Stalpeni va plati facturi tot mai mari in urmatoarea perioada, daca nu le plateste deja, urmare a acestui context de necontestat de catre nimeni, pentru ca toti am vazut cat au crescut facturile la gaze si la curent in ultima luna.
Prin definitie, o societate comerciala este obligata sa faca profit, iar cand nu poate sa il faca, fie se desfiinteaza prin faliment, fie este ajutata sa fuctioneze in continuare de catre asociati sau o alta entitate, atunci cand se prevede un orizont de oportunitate sau cand serviciile sale sunt de importanta publica.
In acest context, SC APA TOP SERV STALPENI SRL are trei solutii:
- Continua accelerarea deficitului si se va desfiinta, prin faliment, precum asocierea cu Mihaestiul;
- Majoreaza pretul pentru utilitatile facturate si intra pe profit;
- Nu majoreaza pretul la utilitati, iar pierderile vor fi finantate in continuare de la bugetul local.
Cu precizarea ca ultima varianta este fie la limita, fie in afara legii, cea mai buna varianta pentru comunitate in momentul de fata pare a fi majorarea suportabila a pretului metrului cub de apa menajera furnizata si a canalizarii. Bineinteles, in paralel cu racordarea la utilitati a cat mai multor consumatori si marirea gradului de colectare a facturilor.
Daca majorarea va fi acceptata de catre comunitate, cred ca este de la sine inteles ca urmatoarea intrebare este: cu cat sa se mareasca?
Raspunsul trebuie dat de noul administrator al societatii, dl Adrian Fica, care pare bine intentionat si care a „intrat in paine” de la inceputul lunii, avand astfel cat de cat o imagine clara a ceea ce se intampla la APA TOP SERV STALPENI SRL.
Cert este ca noul pret trebuie sa acopere toate cheltuielile, curente sau neprevazute (inclusiv salariile si taxele), pe cele actuale, dar si pe cele prognozate a se majora, la care sa se adauge si profitul necesar societatii pentru a se dezvolta in continuare. Ce rezulta? Probabil ne va anunta in curand conducerea societatii pretul care va fi propus.
Insa mai exista o intrebare: se poate majora pretul? Pentru ca este nevoie de avize de mediu si de functionare, de inregistrarea in scop de TVA (despre care am vorbit la inceputul anului), de acordul/hotararea Consiliului local si de aprobarea Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC). Fara toate acestea, majorarea nu va avea caracter de legalitate, asa cum au mai incercat autoritatile locale in trecut, putand fi contestate foarte usor, ori devenind un motiv pentru neplata.
Sper ca dispozitiile lasate de ANAF dupa controlul de acum cateva luni, la care fostul administrator trebuia sa raspunda ca sunt rezolvate, se vor fi facut. Macar atat sa ramana in urma domnului Iulian Cretu, dirijat de, cum spunea un consilier local PSD intr-o sedinta publica, mentorul Eugen Mesteacan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News