[ANIVERSARE] Eminescu, prin reducere la absurd

Scris de Andrei Vacaru
259 vizualizari

Nu cred că este cineva care să fi trecut prin școală și să nu știe cine este Mihai Eminescu, marele poet și prozator a cărei dată de naștere este aniversată astăzi, 15 ianuarie. Și aproape că nu există site de informare sau cont de facebook care să nu ne aducă aminte despre acest eveniment, petrecut acum 173 de ani.

Suntem cu toții de acord că Eminescu a fost un mare geniu, de neegalat. Dar, oare, genialitatea și moștenirea sa lăsată României nu sunt în mare măsură datoare acelor vremuri? Voi încerca să răspund la această întrebare apelând la o metodă folosită în special în matematică: reducerea la absurd.

Prin urmare, haideți să ne imaginăm că Mihai Eminescu s-ar fi născut tot la Botoșani, dar imediat după Revoluția din 1989. Astăzi ar fi avut 33 de ani, vârstă la care Mihai Eminescu, „epuizat de muncă” și de câteva tulburări de sănătate, așa cum scrie wikipedia, „s-a retras din gazetărie”. Păstrând biografia, tânărul Mihai Eminescu ar fi acum un tânăr care a luat deja pulsul țării de la vârsta de 16 ani, împreună cu profesorul său Aron Pumnul. Care i-a cunoscut pe faimoșii I. L. Caragiale și pe N. Densușianu.

Ar fi un tânăr școlit 3 ani la Viena și încă 2 la Berlin, acolo unde a mers la studii printr-o bursă „Junimea”, „Erasmus” dacă ar fi să găsesc un program similar. Și fiind tânăr, probabil ar fi avut un cont de socializare, instagram, tik-tok sau chiar facebook. Unul singur evident, nu conturi false, deoarece știm că nu accepta reaua credință, ascunzișurile și fățărnicia.

Doar că latura sa melancolică i-ar fi consumat serios din energie și din timpul pe care l-a avut la vremea sa pentru a scrie atât de mult și atât de bine. Prin urmare, ne-ar fi lăsat mai puțin din cele scrise atunci. Ori mai multe, dar uitate pe un cont de facebook, instagram sau tik-tok.

Îmi și imaginez cum niște neica nimeni, pentru că nivelul de incultură de atunci nu era diferit de cel de acum, l-ar fi acuzat că e mediocru sau sărăntoc. Ori l-ar fi raportat, pentru a i se bloca contul, atunci când i-ar fi demascat pe aceștia ca fiind ceea ce sunt. Mi-o imaginez și pe Dana Budeanu care l-ar fi considerat un „fătălău”, nu un bărbat adevărat, așa cum crede această „mare influencer” intens promovată de televiziuni că ar trebui să se comporte un bărbat. A fi melancolic, sensibil, romantic, introvertit, … ei! asta este de neînțeles pentru sexul masculin deși, vorba cântecului, „și bărbații mai plâng câteodată”.

Mergând cu imaginația mai departe, probabil că părerile sale despre manele, despre fabricile de doctorate, istoria deformată ce se promovează intens despre comunism, ori despre partidele noi și vechi ar fi fost dure, acide și contondente, aplicate precum o izbitură de bici.

„Așa l-am cunoscut atuncea, așa a rămas până în cele din urmă momente bune: vesel și trist; comunicativ și ursuz; blând și aspru; mulțumindu-se cu nimica și nemulțumit totdeauna de toate; aci de o abstinență de pustnic, aci apoi lacom de plăcerile vieții; fugind de oameni și căutându-i; nepăsător ca un bătrân stoic și iritabil ca o fată nervoasă…“, spunea despre Mihai Eminescu, I.L. Caragiale

Ar fi fost inconstant și s-ar fi retras probabil din social media. S-ar fi izolat de toată această „nebunie” unde geniul și idiotul împart același spațiu, vorba unui înțelept, dar ar fi revenit în momentele lui mai bune, când îi revenea dorința de viață. Sau poate ar fi fost un bine-cunoscut formator de opinie în social media, așa cum sunt astăzi Andrei Caramitru sau Moise Guran și ar fi avut o mulțime de fani și urmăritori. Printre care Veronica Micle, cea pe care a iubit-o cândva, o dragoste intensă precum o flacără mistuitoare. La fel ar fi fost și acum?

Iar partidele l-ar fi urât sau l-ar fi folosit după cum le este interesul, cei de rea credință încercând să șteargă cu buretele, prin jurnaliștii plătiți de astăzi, încercările sale de a promova moralitatea și principiile bunei guvernări.

„…  Politica ce se face azi în România și dintr-o parte și dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata și deplina înțelegere a instituțiilor noastre de azi ne trebuie o generațiune ce-avem de-a o crește de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ține ca la el însuși” spunea Eminescu.

Semn că, dacă ar fi găsit pe undeva bună credință, ar fi fost negreșit implicat politic, ca mulți dintre noi care am încercat să schimbăm ceva. Dar sigur ar fi renunțat la primul semn că a fost înșelat, dezgustat de ceea ce se promovează acum de către toate partidele: oportunism, incompetență, câștiguri imediate și interese meschine.

Iar dacă ar fi fost folosit de populiștii invocatori de daci și de Zamolxe, așa cum aceștia procedează de multe ori confiscându-l, probabil ar fi refuzat, înțelegând că nimic din ce promovează acești exaltați nu are legătură cu adevăratul patriotism și cu dragostea de neam și de țară. Valori despre care a scris de nenumărate ori și al căror sens pare că tot nu este înțeles de falnicii lideri de galerie ajunși parlamentari.

Cât despre sănătate, sigur nu ar fi murit la 39 de ani, intoxicat cu mercur și suferind de probleme psihice. Ar fi putut muri deja de COVID sau de nosocomiale la o vârstă mai tânără decât a trăit în realitate, dar sigur ar fi trăit multă vreme, speranța de viață de acum fiind cu mult mai mare decât cea din secolul XIX. Evident, este doar o presupunere, că nu știu exact ceea ce ar fi fost să fie, într-o Românie în care se moare și astăzi cu zile.

„Fără Eminescu am fi ALTFEL și MAI SĂRACI”, spunea Tudor Vianu.

Și îl invoc pentru a încheia aici exercițiul de a arăta că Mihai Eminescu este unic și că este ceea ce este și datorită vremurilor de atunci, a amprentei acelei perioade asupra sa, nu numai datorită geniului său literar. Un al doilea Eminescu e improbabil a se mai naște, ori, dacă se va naște, va fi cu totul și cu totul diferit, marcând în felul său cultura și literatura română, atât de bogată datorită lui Mihai Eminescu.

Iar dacă va fi diferit, atunci nu va fi Eminescu.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate