Despre imparțialitate
Nimeni pe lumea aceasta nu este imparțial. Arbitrii de fotbal, după cum știm foarte bine, influențează cu sau fără intenție, prin deciziile luate, rezultatul final. Iar judecătorii unei instanțe nu pot fi nici ei imparțiali atâta timp cât trebuie să fie de partea legii și să măsoare ceea ce aceasta precizează cu faptele și probele prezentate, apoi să pronunțe sentința de judecată.
Iar dacă nu există imparțialitate, oare nu contează foarte mult ce parte susțin cei care se implică în viața politică, socială, a comunității în general? Este acea parte pe care se așează de bună credință sau, dimpotrivă, de rea credință? Este acel partid sau politician responsabil atunci când acționează, mânat de binele comun sau o face haotic, incompetent și netransparent?
Inclusiv noi la Gazeta de Stâlpeni am afirmat de multe ori că nu acționăm imparțial, ci suntem și vom fi de partea bunei credințe. Oricât ne acuză unii că facem bani din activitatea de peste 1 an a acestei publicații, am demonstrat că este invers, că suntem de bună credință și că scoatem bani din buzunar, nu introducem. Oricât ne-au acuzat că scriem că cineva din conducerea liceului ar fi vinovat când ministrul educației taie bursele școlare, acel cineva nu are nicio dovadă că așa facem. Dimpotrivă. Ori așa cum am fost acuzați, că vreau să candidez la alegerile din comună, am spus-o și o repet, nu sunt interesat de așa ceva.
Și atunci ce ne îndeamnă să facem ceea ce facem? Că pare că unii nu pricep, cum nu pricep nici buna credință, pentru că nu o au.
Rețeaua de bună credință
Motivul real al implicării este crearea la Stâlpeni a unei rețele de bună credință, care să se opună rețelei de rea credință și transpartinice și care, având membri de partid de la mai multe partide, a preluat puterea și ține de ani buni comuna blocată pentru interese personale sau de grup.
Cine este această rețea de rea credință am tot arătat: persoane care sunt incompetente să ocupe pozițiile de putere și decizie pe care le dețin, precum și cele care servesc această putere din Stâlpeni, pentru sinecuri și avantaje necuvenite.
Indiferent de locul în care se află și își desfășoară activitate, aceste persoane se opun modernizării, accesului oamenilor de bună credință la putere, chiar excluzându-i din partide. Sunt cei care administrează prost comuna și folosesc pozițiile obținute pentru avantaje personale, în detrimentul celui public pe care sunt datori să-l slujească, în primărie, în Consiliul Local, în liceu, în școli, la societatea de utilități, la administrația pieței, ori în alte posturi plătite din bani publici.
Ce dorim să facem, în aceste condiții? Să creăm o rețea de oameni obișnuiți, care au competența și buna credința de a face bine, de a ajuta, de a schimba și a moderniza comuna Stâlpeni. Și dintre aceștia, să identificăm liderii care pot accede la putere și care să ducă la bun sfârșit rolurile și obiectivele pe care și le-au asumat public, pentru cetățeni.
Eu pentru asta am intrat în acest proiect numit Gazeta de Stâlpeni.
Partidele politice
În Stâlpeni, cel mai important partid care a câștigat puterea în ultimii ani și care a modelat destinul comunei, a fost Partidul Social Democrat. Așa cum ne-a spus în direct domnul Șerbănoiu, primarul și președintele organizației comunale, președinții de organizație la nivel de sate sunt domnii și doamnele Alin Stăncescu, Mariana Machedon, Ion Dima, Eugen Mesteacăn și Gabi Șerbănoiu.
Am mai aflat din aceeași înregistrare și alte două lucruri importante. Primul, că au făcut un recensământ al membrilor și că sunt 151 de membri PSD la data ședinței. Ceea ce înseamnă, la numărul de 4.136 de cetățeni cu drept de vot înscriși pe listele electorale la alegerile din 2020, un procent de doar 3,6% din total alegători.
Întrebare: cum poate un partid cu doar 3,6% din votanți să câștige alegerile, cu 1079 de voturi ca în 2020?
Simplu, dacă aduce fiecare membru, în medie, 6 votanți la urne care să pună ștampila pe partid (1079/151, minus membrul de partid, adică minus 1). Credeți că este greu ca în 2 ani, un membru de partid să convingă alți 6 vecini și cunoștințe să voteze PSD? Nu, evident.
Altă întrebare: și de ce un partid cu 151 de membri are toată puterea politică în Stâlpeni?
Simplu, pentru că pozițiile politice de putere (primar, viceprimar, administrator public, administratorul pieței, consilier local, etc.) sunt și mai puține, în jur de 30-40, maxim. Iar acestea se stabilesc, de regulă, înaintea alegerilor, prin listele de candidați aprobate de cei de la județeana de partid, pe criterii pe care doar le bănuim, pentru că nu sunt transparente. Transparența fiind, așa cum spuneam, o dovadă a bunei credințe, ceea ce nu este și cazul la majoritatea partidelor.
Și încă o întrebare: bun, știm cum s-au împărțit rolurile în 2020, dar cum se vor împărți pentru 2024?
Răspunsul ni-l dă chiar domnul Șerbănoiu în înregistrarea de mai sus, respectiv la ședința organizației comunale de partid ce va fi convocată și desfășurată în curând și la care mai mult ca sigur participă și cei de la județ, pentru a da credibilitate și, eventual, pentru a se asigura că iese „cine trebuie”. Ca de fiecare dată.
Cine va fi, nu știm încă, dar așa cum mă informa de curând o doamnă căreia i-am spus că s-a transformat în Gogu, domnul Șerbănoiu nu ar mai dori poziția de primar, iar în cărți ar fi nu numai ceilalți președinți de organizații sătești, ci și niște persoane venite din exterior, dar cu state vechi în filiala PSD Stâlpeni.
Celelalte partide
Am împărțit această analiză în 1. PSD și 2. restul partidelor din două considerente:
- PNL este de facto, văzând cum s-a comportat până acum, un apendice al social democraților,
- iar ProRomânia, celălalt partid care are consilieri locali, un partid tânăr, care pare că încă nu și-a decis viitorul la nivel național.
Să le luăm pe rând: PNL a avut și are o problemă de lider. Fie că nu a dorit să se expună și nu a fost vioara 1, cum ar fi normal la alegerile din 2016 și 2020, fie că a dorit să folosească funcția pentru un post în inspectoratul școlar, loc de unde s-a și întors acum la catedră, după numai un an de „beneficii” la județ, domnul Panainte pare o persoană care nu poate nici crește filiala locală și nici locomotiva care să aducă partidului rezultate mai bune la următoarele alegeri.
De aceea pare că se dorește a fi dat la o parte, mai ales dacă, la presiunile unui grup constituit de curând în interiorul filialei, nu vor fi excluși vechii liberali și dacă nu le va da acestei grupări toxice, cu unii veniți de la PSD, un spațiu de „joacă” pentru a-și vedea realizate interesele proprii. Mai mult, unii membri vechi de partid, așa cum îmi spun sursele, au ieșit singuri din grupurile de comunicare, nemulțumiți de această „gașcă de oportuniști”, agresivi și incompetenți, dar mai ales de rea credință dacă reamintim că au cerut în ședința cu reprezentanții de la județ, desființarea Gazetei de Stâlpeni.
Cu cine va face PNL în aceste condiții campania electorală și cu cine vor defila pe liste, e o mare nebuloasă, mulți dintre simpatizanți spunând „pas” și orientându-se către alte opțiuni, așa cum ar putea fi opțiunea Ludovic Orban, respectiv Partidul „Forța Dreptei”, partid rupt anul trecut din PNL și care se încropește în comună.
Celălalt partid, Pro România, a reușit să ia comunicațional și acțional, cel puțin în perspectiva acelei rețele de bună credință despre care discutam la început, primul plan, în sensul bun. Astfel, s-au opus și s-au abținut la unele proiecte de consiliu local care erau fie ilegale, fie în contra interesului public, cum a fost achiziționarea Daciei Duster, dacă vă mai aduceți aminte. Au mai reușit să impună un bun organizator la Societatea de Apă și Canalizare, în persoana domnului Adrian Fica, față de care au garantat că va face treabă bună, punându-și obrazul la bătaie pentru acesta.
S-au implicat în aducerea acestei societăți comerciale într-o stare de minimă legalitate și funcționalitate, participând la campaniile de identificare a pierderilor din rețea, de igienizare și curățare a bazinelor de apă din comună, ori la acțiunile de citire a contoarelor și trecerea consumatorilor din paușal la contorizare individuală. Să nu mai spun de faptul că au donat bani pentru toate cazurile de incendii de anul acesta din Stâlpeni și nu puțini bani, ceea ce niciun partid nu a făcut.
Ceea ce nu este puțin, evident. Numai că Pro România are o problemă de lider și de perspectivă politică, nefiind un partid parlamentar, iar liderul său, Victor Ponta, își dorește vizibil o apropiere de PSD. Asta dă nesiguranță, evident și poate afecta pregătirea campaniei din 2024. În plus, nici în filiala locală locurile pentru pozițiile de putere nu sunt stabilite, din câte știu, respectiv cine va candida pentru fotoliul de primar și cine pentru consiliul local.
Perspective
Așadar, dacă ne uităm la cum arată structural și decizional partidele în Stâlpeni este o mare degringoladă. Poate mai puțin la PSD care, deși este în fierbere privind candidaturile dacă (repet, dacă) dl. Șerbănoiu nu va candida va fi salvat de procedurile interne, de numărul mare de membri comparativ cu ceilalți, dar și de faptul că liderii județeni știu să își urmărească interesul și să se impună în teritoriu.
Ceea ce înseamnă că sunt șanse mari să se repete scenariul din 2020, cu ordinea de atunci: PSD, Pro România și PNL. Respectiv certitudinea că nu se va schimba mai nimic și că vor fi alți 4 ani pierduți în care vor promite din nou că respectivii sunt garanția unui trai mai bun, iar din ce în ce mai puțini alegători îi vor crede, ori vor fi recompensați ulterior să îi voteze pe aceiași indivizi despre care știți cine sunt și ce au făcut până acum.
Doar dacă… se schimbă ceva, respectiv construirea unei rețele din persoanele de bună credință care au livrat până acum ceva comunității. Fie că au făcut-o personal, fie că au făcut-o în partid, fie că au făcut-o la locul de muncă sau într-un ONG, vestea bună este că sunt suficienți astfel de oameni dedicați care pot transforma în bine comuna Stâlpeni.
Dacă va conta omul și nu partidul și cum pot aceștia accede la putere este un subiect de reflecție și de găsire de soluții. Adaug doar atât:
„Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.”
Edmund Burke.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News