[FINANȚARE PARTIDE] Obrazul subțire al doamnei viceprimar Machedon cu „cotizații” pentru PSD se ține

Scris de Andrei Vacaru
433 vizualizari

În baza datelor furnizate periodic de Autoritatea Electorală Permanentă, Partidul Social Democrat (PSD) primește de la an la an tot mai mulți bani, sub formă de subvenții, cotizații și donații. În anul 2022 spre exemplu, partidul a primit sub formă de subvenție din bugetul public peste 98 de milioane de lei, bani la care se adaugă venituri din donații și cotizații, ajungând la un total de 110 milioane lei.

Conform unui articol publicat în Europa Liberă, cel mai darnic cotizant este europarlamentarul Carmen Avram (44.400 lei), urmată de deputata de Argeș Simona Bucura Oprescu (34.700 lei). Iar dintre filialele județene, Argeșul este cel mai darnic, cu 1 milion de lei, urmat la mare distanță de Dâmbovița, cu „doar” 625.000 de lei. Tot din Argeș, „fruntași” în bani dați partidului sunt și Aurel Bălășoiu, Remus Mihalcea și Nicolae Nicolae, care au cotizat fiecare 23.950 de lei, 26.300 lei și respectiv 29.350 de lei.

În același articol regăsim și secretul pentru care Argeșul este primul în întrecerea social-democrată „bani pentru partid”, doamna Simona Bucura Oprescu declarând că fiecare organizație decide care este nivelul cotizațiilor membrilor săi, iar organizația Argeș a impus „o cotizație lunară pentru membrii Biroului Permanent Județean de 2.000 lei lunar”. Din 17 martie 2023, așa cum informa Gazeta de Stâlpeni într-un articol, viceprimarul comunei Stâlpeni este vicepreședintă a organizației județene și membră în Biroul Permanent al PSD Argeș. Ceea ce înseamnă, dacă spusele doamnei deputat sunt adevărate, că Mariana Machedon este obligată să doneze și dumneaei, conform dispoziției partidului, cei 2.000 lei cotizație lunară.

Conform declarației sale de avere, aceasta a vândut anul trecut un autoturism pe care a încasat suma de 5.500 de euro (aproximativ 27.000 lei, cu 3.000 de lei mai mult decât cotizația anuală pentru PSD) și are datorii cumulate de peste 130.000 lei. Ca viceprimar a avut un venit anual de 56.375 lei (o medie de 4.698 lei/lună), iar soțul, o pensie anuală de 28.320 lei (2.360 lei/lună). De unde rezultă că doamna Machedon Mariana donează partidului, într-un an, fie cât a luat pe autorurism minus 3.000 lei, fie mai puțin de jumătate din venitul său lunar, fie aproape toată pensia soțului, „pensie de drept”, cum scrie în declarația de avere. Ceea ce este totuși mult, dacă luăm în calcul și ratele lunare pentru împrumuturile contractate.

Conform datelor publice a cheltuielilor efectuate în anul 2022, din cele 110 milioane primite, Partidul Social Democrat a plătit 93,6 milioane de lei, din care 58,4% din acești bani pe presă și propagandă. Iar în primul trimestru al anului 2023, peste 65% din total cheltuieli, reprezintă tot plăți pentru promovare către presă și propagandă.

„Televiziunile de știri continuă să genereze controverse și să suscite interes, mai ales dinspre politicieni, în ciuda faptului că audiențele lor cumulate depășesc cu puțin un milion de privitori” scrie Reporters Without Borders despre România în raportul World Press Freedom, dat publicității luna aceasta, conform Pagina de Media. Ceea ce reprezintă faptul că deși tot mai puțini români aleg să nu mai privească la televiziunile unde se face propagandă politică, precum România TV, Antena 3 sau Realitatea Plus, PSD continuă să pompeze foarte mulți bani pentru promovare politică.

Evident, și cu ajutorul viceprimarului din Stâlpeni. Bani la care se adaugă și cei 11.000 lei contracți la nivelul comunei de primarul Șerbănoiu Gabi, pentru publicitate mascată într-o publicație online și un site în care să își scrie opiniile personale. Cum ar fi cea despre „fițuica” care îl „denigrează”, deși „fițuica” nu a încasat în cei peste 2 ani de funcționare, nici un bănuț din bani publici.

Da, în cazul doamnei viceprimar sunt bani privați și este problema dumneaei ce face cu aceștia, iar „obrazul subțire cu cheltuială se ține”, spune o veche vorbă românească. Dar cumulat cu ce face domnul primar, nu este oare prea mare efortul de a plăti pentru presă și propagandă, ca să pară altfel de ceea ce sunt în ochii alegătorilor? Întreb, că poate ar fi mai bine să se promoveze prin fapte, nu prin vorbe, unele ales meșteșugite de „cronicarii” plătiți, că doar nu este cineva care să creadă că opinia semnată de primarul Șerbănoiu este și scrisă de acesta.

Foto: Facebook/PSD Argeș


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate