[COMENTARIU] Încă 11.000 de lei bani publici pentru „beneficiarul” de la primărie

Scris de Ionela Birea
453 vizualizari

Am citit comunicatul de presă al primarului Gabi Șerbănoiu publicat pe site-ul oficial al Comunei Stâlpeni și mi-am adus aminte de sintagma „cultul personalității”, termen care definește (auto)venerarea excesivă a unui singur conducător aflat în viață, întărindu-mi părerea personală că orice discuție productivă se bazează pe fapte, și nu pe emoții.

Există o diferență majoră între „fițuica” Gazeta de Stâlpeni, așa cum o numește domnul Șerbănoiu și noul site al primăriei, și anume faptul că activitatea echipei din care fac parte este voluntară. Noi nu suntem plătiți pentru conținutul publicat, în timp ce Primăria Stâlpeni a plătit 11.000 lei din bugetul la care contribuie toți cetățenii, pentru ca noi să putem citi … că libertatea de exprimare trebuie folosită cu măsură:

  • 7.000 lei au fost plătiți pentru realizarea site-ului comunei, pe un domeniu valabil 12 luni (adică undeva în martie 2024 se va plăti din același buget pentru reînnoirea aceluiași domeniu);
  • 4.000 lei au fost cheltuiți pentru “servicii de promovare a instituției/ firmei beneficiare în ZIARUL ONLINE ARGESPRESS precum și pe pagina de facebook Arges Press și în grupurile de facebook ale ziarului ARGESPRESS și ARGESPRESS RURAL pe perioada contractuală, la solicitarea beneficiarului

Dacă vă întrebați cine este beneficiarul serviciilor de promovare, în același contract de mai sus (paragraful 2) găsiți numele primarului, Șerbănoiu Gabi denumit chiar „BENEFICIAR”.

Unul dintre lucrurile învățate în călătoria la Bruxelles și timpul petrecut alături de oamenii care fac din jurnalism o carieră, este că politicul + presa = informații îndoielnice. Știu că asta nu este un secret pentru nimeni, dar mi-ar plăcea ca data viitoare când vom citi despre proiectele pe hârtie ale primăriei, să avem în vedere și culisele articolului, înainte de a sări cu felicitările. Articole care ar trebui să poarte și informația că sunt plătite de „beneficiar”.

Domn’ primar mai afirmă că aproximativ 40% dintre cetățeni nu au deschis un calculator, singura modalitate de a-i informa fiind clasicul ziar. Nu știu de unde are dumnealui datele acestea, dar îl anunț că în 2023 marea majoritate a oamenilor din Stâlpeni sunt pe rețelele de socializare, de unde își iau parte din informații. Să ne aducem aminte doar câți dintre simpatizanții dumnealui îi făceau campanie la ultimele alegeri. Să înțeleg astfel că primăria plănuiește să scoată un ziar în format fizic pentru a-i informa pe cei 40% din cetățenii care nu au calculator?

O altă întrebare ar fi dacă acum, că avem site, începeți să puneți documentele oficiale pe el, cum ar fi hotărâri de Consiliu Local, organigramă și salarii, etc. sau le lăsați tot pe site-ul Consiliului Județean și pe acesta îl țineți doar pentru „comunicatele de presă”?

Textul semnat de domn primar se încheie cu întrebarea (retorică, cred) “Oare cui îi folosește defăimarea mea?”. Eu personal încerc să înțeleg unde este presupusa defăimare asupra primarului din partea gazetei cu privire la contracte de publicitate, în condițiile în care articolele noastre au fost bazate mereu pe fapte și probe. Chiar mai sus aveți link către contractul de publicitate online semnat de primar, contabil, consilier juridic și responsabilul de achiziții din primărie, cu nume, semnătură și ștampila instituției.

Ce nu prea pot să înțeleg este că dacă avem bani de promovare online, avem pentru venituri cu 10%-13% mai mari pentru salariații primăriei, pentru un cămin cultural reabilitat cu 2,8 milioane de lei, când vom avea bani și pentru masă caldă pentru elevi, proiect propus de Daniel Dobrișan acum aproape 3 ani, de mobilier nou pentru toate sălile de clasă din liceul I.C. Petrescu, ori pentru asfaltarea măcar a unei străzi din comună anul acesta?

Nu de alta, dar se apropie următoarele alegeri și ce o să trecem la realizările mandatului de 4 ani? Doar serbarea „câmpenească” de la Focul lui Sumedru și un comunicat de presă?

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate