Poate pentru unii dintre dumneavoastră au trecut neobservate câteva întâmplări din 2022 care definesc însă ingerința politicului în educația argeșeană, cu efecte toxice, unele dintre ele mergând dincolo de lege și de limita penibilului. Iată câteva dintre ele.
-
China, dragostea comunistă a doamnei Simona Oprescu Bucura
După ce în 2013 a efectuat o vizită de lucru oficială în China, doamna deputat PSD Simona Bucura Oprescu a declarat că a fost extrem de plăcut impresionată de comunismul de acolo. La fel cum probabil a fost impresionat și Nicolae Ceaușescu după vizita în Coreea de Nord din 1971, de unde a venit cu ideea organizării paradelor megalomanice pe stadionul 23 August, de ziua României Comuniste.
Doamna deputat nu a organizat chiar parade și defilări, însă nu a fost deranjată deloc atunci când o fetiță era încurajată de profesoara sa să facă tumbe pe betonul din fața Casei Sindicatelor din Pitești, în 2018, riscându-și sănătatea, în fața „liderului națiunii”, celebra Viorica Dăncilă. La chinezi probabil că o mică julitură sau ceva mai rău, Doamne ferește!, ar însemna doar o dovadă de contribuție adusă partidului unic și conducătorului suprem. La noi înseamnă, ar trebui să însemne slugărnicie ieftină și afectarea integrității fizice a unei copile. Sau ar trebui să însemne, ceea ce nu pare, ca și cum trăim în China, nu în Europa.
Aceeași doamnă deputat a recidivat anul trecut când, la o vizită în județul Argeș a ambasadorului Republicii Populare Chineze, uitând din nou că suntem o țară europeană, doamna pătrunsă adânc de modelul totalitarist al conducătorului suprem Xi Jingping a declarat următoarele:
„Relațiile dintre România și China sunt relații consistente în baza parteneriatului strategic (?) pe care îl avem… Apreciem preocuparea dumneavoastră (…) pentru partea de educație și apreciem foarte mult că intenționați ca și la Pitești să fie un institut Confucius…”
Sursa: Argeșul online.ro
Pentru cine nu știe institutele Confucius sunt acuzate de spionaj în favoarea Chinei cam în toată lumea civilizată. În 2015, în Canada au fost organizate proteste masive de stradă, deoarece chinezii doreau afilierea la unele universități de stat, exact ceea ce dorește doamna deputat PSD să facă la Pitești.
Asta îi mai trebuia educației politizate din Argeș, o oficină de spionaj chinezesc, după ce în 2019 ambasadorul Rusiei a fost primit cu onoruri la Universitatea din Pitești unde i s-a organizat un seminar pe tema relațiilor ruso-române. Iar despre Rusia, în contextul Tezaurului românesc furat de acest stat sau al războiului de agresiune dus în Ucraina, nu cred că mai are sens să vorbim.
Reamintesc pentru doamna deputat că România este stat membru NATO și al Uniunii Europene față de care avem angajamente ferme privind valorile democratice euro-atlantice pe care ne-am obligat să le respectăm. Iar România are un parteneriat strategic cu China doar în imaginația bogată a domniei sale, poate nu întâmplător membră a unui partid cu adânci rădăcini crescute în partidul comunist.
-
Fanarioții din fruntea ISJ Argeș
Fanarul este un cartier al orașului Istanbul populat, după cucerirea Constantinopolului de către turci, cu aristocrați de origine bizantină. De acolo alegea și numea Sultanul domnitorii în Valahia și Moldova, într-o perioadă a secolelor XVI- XVIII denumită „Perioada Fanariotă”. O dată cu numirea acestor domnitori, fanarioții aduceau și o mulțime de dregători care ocupau funcții importante în biserică, stat, armată și diplomație.
Istoria consemnează faptul că aceștia, cu puține excepții, neavând vreo legătură de pământ cu Țările Române și depinzând de Înalta poartă de la „Stambul” care îi ținea în funcții, au condus dezastruos țara. Ceea ce le-a și adus sfârșitul prin declanșarea mișcărilor revoluționare grecești și a revoltei lui Tudor Vladimirescu în 1821.
Trec peste scurtul moment de istorie pentru a vă întreba dacă situația din conducerea județului Argeș nu vi se pare că seamănă cu ceea ce se întâmpla pe vremea Imperiului otoman? Pentru că atunci când PSD este la putere, își aduce la cârma instituțiilor vitale indivizi precum cei de pe vremuri din „Fanar”. Respectiv din activul de partid, interesați mai mult de averi și poziții la stat bine plătite și mai puțin pe interesul națiunii.
Dau exemplul alianței PSD – PNL de după 2021, când la prefectura Argeș a fost instalat șef un domn de la PNL, având subalterni direcți doi subprefecți de la PSD. În contrapartidă, la ISJ Argeș a fost instalat șef profesorul Dumitru Tudosoiu de la PSD, iar adjuncți doi membri PNL. O împărțeală de funcții „în oglindă”, semn că la București sau la județ, cele două partide se înțeleg frățește.
Presa argeșeană scrie însă că nici vorbă de înțelegere. Spre exemplu că nicio inaugurare pesedistă din Argeș nu este ratată de adjunctul ISJ Argeș Cătălina Dumitrașcu, invers însă, doamna de la PNL care este consilier local ca toți ceilalți inspectori din fruntea inspectoratului, nu nutrește aceleași relații de prietenie cu PSD și este pusă pe scandal cu colegii de alianță. Scandal amplificat de rețelele de socializare.
Pentru cine nu știe, doamna inspector Cătălina Dumitrașcu este responsabilul din ISJ Argeș pentru eșecul organizării Olimpiadei Naționale la Limba Engleză, unul răsunător, mai ales prin discrepanța dintre vorbele laudative ale conducerii inspectoratului gen „s-a scris o poveste fără pereche” și relatările elevilor participanți precum „ne înghețau mâinile pe pixuri”, ori „toalete înfundate care au inundat camera de deasupra”. De ce este menținută doamna în funcție după un asemenea eșec care a făcut ISJ Argeș de râs nu mai întreb, pentru că în Fanar nu existau demiteri sau demisii. La fel cum nu există și în cazul ilegalităților de la Stâlpeni, inexistente pentru săracul domn inspector general Dumitru Tudosoiu.
Scandalul între PSD și PNL a fost amplificat după ce PNL Argeș i-a scos cu photoshopul dintr-o poză pe primarul Piteștiului și pe Inspectorul general Tudosoiu, imagine făcută la un eveniment de premiere al elevilor merituoși organizat anul trecut în noiembrie și transformat în acțiune de partid. Eveniment la care cei doi membri de frunte ai PSD au participat. Și același PSD Argeș cerea la finalul anului demisia inspectorului adjunct al ISJ Argeș Cătălina Dumitrașcu, pentru o acțiune de partid cu elevii, la care nu au fost invitați și cei de la PSD.
„Demagogia ieftină, în care regulile trebuie să fie aplicabile doar unora, și tupeul infinit al acestor nefericiți ciocli ai imaginii Brătienilor trebuie să ia sfârșit!”
scria cu năduf PSD Argeș pe facebook, uitând probabil că, pe vremea când același Dumitru Tudosoiu era șeful ISJ, ca acum, același partid aducea în 2018 copiii din școli să facă tumbe în fața premierului PSD, Viorica Dăncilă așa cum scriam mai sus.
-
„Curat, murdar, coane Fănică!”
Pristanda, polițai cu „grea misie” cum îl făcea să se descrie singur I. L. Caragiale, adresa expresia de mai sus prefectului acuzat că ar fi un „bampir” în mâinile căruia este lăsat unul din cele mai frumoase județe ale României și care „suge sângele nației”. Prefectul, nu Fane Tipătescu din „Scrisoarea pierdută”, ci avocatul Radu – Valeriu Perianu nu pare a fi însă un vampir, ci mai degrabă un activist de partid căruia i s-a oferit o funcție importantă.
Una de pe care ar trebui să vegheze la buna desfășurare a guvernării în județ și de pe care ar putea aplana situația încinsă din ISJ Argeș, însă pare și dumnealui încorsetat politic. Păi cum să ia atitudine față de scăderea bugetului educației de anul acesta de doar 3,2% din PIB, deși pactul pentru educației prevedea 6%? Și n-ar fi trebuit să fie îngrijorat de faptul că proiectul „România Educată” al președintelui Klaus Iohannis este implementat cu un buget de Cenușăreasă?
Ar trebui, dar oare nu și-ar pierde funcția dacă ar critica guvernul care l-a pus prefect? Buget al educației despre care doamna Simona Bucura Oprescu spunea în 2015 că este unul excelent deoarece educația este prioritară pentru PSD, deși era tot de 3,2% ca anul acesta. Dar față de care lua atitudine că este mic, deși era de 3,55% din PIB în 2021, când partidul din care face parte nu mai era la guvernare.
„Curat, murdar, coane Fănică!”, păi cum vine asta? Era bine când era mic și rău când era mai mare. Bine că s-a revenit la mai puțin, cum spuneam și acum e foarte bine.
Dar să revenim la Pristanda. Că statul român a creat un departament al poliției care se ocupă de Siguranța Școlară și care este zbir cu cineva din Stâlpeni de etnie romă și care a înjurat cadrele didactice la Liceul Stâlpeni, dar este permisiv și numără steagurile după cum îi convine, atunci când este sesizat când se vinde alcool în școală sau când este scos în spațiul public catalogul unei instituții școlare, prin postarea pe un cont de socializare a unor capturi foto de pe acesta.
Nu e de competența noastră înțelegem a ne spune biroul de siguranță școlară atunci când este sesizat. Pentru acest caz trebuie sesizată Protecția Datelor Personale, deși fapta în cauză este de scoatere a unui document oficial și cu regim special în afara școlii, adică de competența lor. Și de ce nu au sesizat ei protecția datelor, punând tăcere pe acest subiect?
Ori sesizați direcția sanitar – veterinară, nu este treaba noastră. Noi am verificat dacă există decizie a directorului ne recomandă același birou de poliție pentru faptul că am sesizat că o doamnă îngrijitor dar fără aviz epidemiologic este mutată la GPP Stâlpeni să pregătească hrana pentru cei mici. Și în acest caz, de ce nu au sesizat ei DSV sau să constate că nu există aviz?
Nu mai spun despre sesizarea privind comercializarea alcoolului în liceu. Am verificat și nu se vinde alcool în instituție, spune același birou al poliției, deși verificarea s-a întâmplat la o săptămână după sesizare, iar persoanele vizate mai mult ca sigur fuseseră anunțate de verificare. Ori despre cazul cu bătaia din liceu, unde protagonist a fost domnul Mesteacăn Eugen, pe vremea când era contabil șef, dosar încheiat cu neînceperea urmăririi penale.
Și atunci să nu zici precum Pristanda, „Curat, murdar, coane prefect”? Zici, dar la ce folos, dacă de la deputați, la inspectori școlari și până la polițiști, în văzul lumii, servesc unor interese fanariote, certați cu buna credință și cu interesul public. Că educația este și va rămâne de interes public. Doar că abia mai respiră sub atâta politizare, demagogie și oameni incompetenți, dar buni activiști de partid.
Foto: Captura Recorder
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News