2022 a fost anul schimbărilor pentru PRESShub, cea mai răspândită rețea de presă locală din România. În ianuarie, la conducerea redacției de la București a venit un nou redactor șef, Răzvan Chiruță, jurnalist care a mai condus redacțiile România liberă și Newsweek România.
În 2022, numărul partenerilor PRESShub a crescut consistent. În prezent, 38 de publicații din țară fac parte din rețeaua noastră de colaboratori. Vezi aici lista completă a publicațiilor din rețeaua PRESShub.
De asemenea, numărul colaboratorilor permanenți ai redacției s-a mărit consistent. Brîndușei Armanca, lui Virgil Burlă și lui Valentin Zaschievici s-au alăturat Sidonia Bogdan, Camelia Badea, Ruxandra Hurezean și Ionela Doboș.
PRESShub a strâns în jurul său editorialiști și contributori redutabili, precum Sabina Fati, Felicia Mihali, Dana Cristescu, Ciprian Mihali, Ovidiu Nahoi, Alex Doboli, Ovidiu Maican.
Rețea inovatoare și independentă de presă, creată în 2018 de Freedom House România, PRESShub este o platformă de exprimare liberă a ziariștilor din presa centrală și locală, care a rămas fidelă intenției sale inițiale de a contribui la profesionalizarea comunității jurnalistice.
De unde am avut bani în 2022
Granturi internaționale:
- Comisia Europeană (programele DigiRegio și „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”, în desfășurare până în 2024): 339.115 de euro;
- Free Press for Eastern Europe (Science+): 13.261 de euro;
- Parlamentul European (Eu în UE) – 18.000 de euro;
- Ambasada SUA/Departamentul de Stat al SUA (Facts not Fake) – 19.000 de euro.
Sponsorizări și donații
- Ambasada Germaniei – 1.500 de euro;
- Sponsorizări de la societăți comerciale – 20.000 de euro.
Alte venituri
- Advertoriale – 6.000 de euro.
Ce am făcut cu banii
Finanțările din granturi internaționale obținute de PRESShub în 2022 au susținut activitatea jurnaliștilor care activează în rețeaua noastră, dar și în publicații partenere precum Hotnews, G4Media, Euractiv, Ziarul de Iași, Bihoreanul, Viața liberă, Atlatzo Erdely, Monitorul de Cluj, Argeșul Online, Săptămâna online, Reporter de Iași.
Peste 50 de jurnaliști români din presa centrală și locală au participat în 2022 la proiectele și seminariile organizate de către PRESShub, cu articole care respectă principiile profesionale și deontologice ale jurnalismului.
În 2022, a continuat proiectul privind combaterea dezinformării și a fake-news, Radicalizare (Facts not Fake). De asemenea, jurnaliștii colaboratori au realizat investigații și analize despre problema traficului de persoane, în condițiile în care România este în continuare pe locul I în UE ca țară sursă, în cadrul proiectului Stop AT.
PRESShub a abordat pe larg războiul din Ucraina, sub toate aspectele sale: despre drama refugiaților și cum au fost tratați aceștia în România (VIDEO serie specială | Ucraina, războiul sfârșitului unei lumi, Cum și cine fură banii alocați de România pentru refugiații ucraineni), despre implicațiile la nivel de politică externă, despre schimbările la nivelul UE, NATO și România (România nu susține Ucraina. Este împinsă de NATO. Și Washingtonul se miră).
Freedome House România a organizat, în perioada 4-8 iulie, Școala de Vară de la Memorialul Sighet Festival of unSettled Ideas. Școala de Vară de la Memorialul Sighet a fost parte a proiectului FUSI – Festival of unSettled Ideas, un proiect co-finanţat de Uniunea Europeană prin programul Europa pentru Cetăţeni.
Despre ce s-a întâmplat la Sighetul Marmației, poți citi în articolele Memorie pe timp de război. Când victimele încep să vorbească și Plimbare prin orașul unde se prinde harta în cui. Cum a străbătut Sighetu Marmației 30 de ani de libertate…
Citește continuarea în PRESHUBB
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News