[INCONȘTIENȚĂ] Indisciplina la volan pe DN73 între Mihăești și Țițești, județul Argeș, tot mai îngrijorătoare

Scris de Andrei Vacaru
592 vizualizari

Într-o serie de evenimente rutiere recente, produse în numai două luni, drumul național DN73 între Mihăești și Țițești a fost martorul a numeroase accidente, produse îndeosebi în zone unde depășirea este interzisă. Aceste accidente cu consecințe grave asupra vieților și vehiculelor implicate, subliniază imperativ necesitatea respectării regulilor de circulație și a prudenței în trafic.

Zece accidente grave produse în doar două luni pe DN73 între Mihăești și Stâlpeni

Iată o retrospectivă a acestor evenimente, conform rapoartelor ISU Argeș și IJP Argeș relatate în Gazeta de Stâlpeni:

15.12.2023: Un accident rutier grav în Țițești, soldat cu decesul unei persoane și rănirea altor patru, toate din Bălilești. Accidentul a fost produs prin coliziune frontală între două autoturisme, conduse de un tânăr de 20 de ani din Bălilești și un bărbat de 45 de ani, din aceeași localitate.

20.12.2023: O altă coliziune frontală a avut loc în Țițești, aproape de locul tragediei produs cu 5 zile în urmă. Paramedicii SMURD au preluat și transportat la spital o persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 42 de ani, care a suferit traumatisme la nivelul toracelui și abdomenului.

08.01.2024: În Mihăești, un alt accident auto a avut loc, tot în urma unei coliziuni, o victimă a suferit un atac de panică, fără a necesita transportul la spital. Tot în aceeași zi, și tot în Mihăești, un autoturism a intrat într-o casă din localitate, în jurul orei 06.30 dimineața. Din fericire nu au fost victime.

14.01.2024: Patru victime au necesitat asistență medicală de urgență în Țițești, după ce un autoturism a ieșit în afara părții carosabile și a lovit puternic un cap de pod. Toate victimele au fost monitorizate și transportate la spital de către echipajele medicale. În aceeași zi, în Mihăești, s-a produs un alt accident auto în care au fost implicate două autoturisme, unul dintre acestea aflat în afara părții carosabile. O victimă a fost transportată de urgență la spital pentru investigații și tratament suplimentar.

01.02.2024: Pompierii au intervenit la un alt eveniment rutier produs în Țițești, după ce un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile. O femeie în vârstă de 42 de ani, care prezenta traumatisme la membrul inferior drept și membrul superior drept, a fost transportată de urgență la spital pentru investigații și îngrijiri suplimentare.

02.02.2024: Un alt eveniment rutier a fost înregistrat în Țițești. Un vehicul a lovit un cap de pod, rezultând răsturnarea acestuia. Trei persoane, două femei și un bărbat, au fost evaluate în urma impactului, paramedicii SMURD transportând la spital o femeie cu suspiciune de fractură la unul dintre membrele inferioare.

03.02.2024: Un alt accident cu două autovehicule a avut loc la Stâlpeni. Inspectoratul de Poliție Argeș a transmis că din verificări „s-a stabilit că un bărbat de 39 de ani, din județul Vâlcea, care conducea o autoutilitară, la pătrunderea în DN73, posibil pe fondul neacordării de prioritate, a intrat în coliziune cu un autoturism care se deplasa pe DN 73, condus de un bărbat de 40 de ani, din judetul Ilfov, având direcția de deplasare Pitești spre Câmpulung”. În urma accidentului rutier au rezultat două victime. Un copil de aproximativ 9 ani a fost evaluat și transportat la spital de echipajul de ambulanță, precum și o persoană de sex masculin, conducătorul autoutilitarei, de aproximativ 40 de ani.

Astăzi, 18.02.2024: În comuna Țițești, două autoturisme au fost implicate într-un alt accident rutier, soldat cu patru persoane rănite, două dintre ele fiind monitorizate și transportate la spital; inclusiv o femeie în vârstă de aproximativ 48 de ani, pasageră într-unul dintre autoturisme, care a suferit leziuni grave.

Această cronologie a evenimentelor subliniază faptul că nerespectarea condițiilor de trafic și a regulilor de circulație, precum și neadaptarea vitezei la condițiile de drum sunt un pericol evident pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Prudența în conducere și atenția la semnalizările rutiere pot face diferența între viață și moarte atât pe DN73, cât și pe celelalte drumuri.

Acțiuni ale poliției argeșene, fără efect în numărul de accidente

Am analizat dacă Poliția Rutieră se implică în prevenirea producerii unor astfel de evenimente și am aflat că, în doar 10 zile din luna februarie 2024, Poliția Argeș a desfășurat o serie de acțiuni pentru a combate principalele cauze generatoare de evenimente rutiere și pentru a promova disciplina în trafic. Pe parcursul acestei perioade, polițiștii au aplicat numeroase sancțiuni contravenționale și au luat măsuri ferme împotriva conducătorilor auto indisciplinați.

Astfel, în data de 4 februarie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 10.930 de lei, iar 12 permise de conducere au fost reținute ca măsură complementară. Spre exemplu, în ziua respectivă, polițiștii din Câmpulung au depistat un bărbat, de 29 de ani, din Pitești, care conducea cu viteză excesivă un autoturism, pe DN 73, pe raza localității Stâlpeni, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 114 km/h. A fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.485 de lei, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Pe parcursul următoarelor zile, acțiunile au continuat. În data de 8 februarie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au sancționat contravențional o șoferiță din Stâlpeni care nu a respectat semaforul roșu, iar în data de 9 februarie, polițiștii Biroului Rutier Câmpulung au identificat și sancționat un șofer din Câmpulung, care conducea, cu viteză excesivă, tot pe DN 73 – Stâlpeni, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 109 km/h. Într-o altă acțiune coordonată la nivel județean, în data de 12 februarie, polițiștii au aplicat 258 de sancțiuni contravenționale și au reținut 34 de permise de conducere, urmate de alte 212 sancțiuni contravenționale în ziua următoare, cu 21 de permise de conducere reținute.

În ziua de 14 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 49 de ani, din Săcele, județul Brașov, care conducea un autoturism pe DN 73, pe raza localității Mihăești, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 122 de km/h. A fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.485 de lei, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, fiind eliberată dovadă fără drept de circulație.

Aceste acțiuni intensive arată că, deși poliția rutieră acționează pentru menținerea siguranței în trafic și pentru combaterea comportamentelor periculoase ale șoferilor, accidentele totuși se produc în continuare pe DN 73.

Efecte ale indisciplinei la volan: amenzi, daune, traume, spitalizări și un deces

În lumina recentelor evenimente tragice de pe DN73, produse numai între Țițești și Mihăești este evident că indisciplina rutieră nu poate fi ignorată și nici tolerată. Cele zece accidente rutiere înregistrate în doar două luni demonstrează clar că această problemă este una reală și că are consecințe grave și preocupante pentru toți participanții la trafic.

Trebuie menționat și faptul că efectele indisciplinei rutiere se resimt nu doar în rândul celor implicați direct în accidente, ci și în buzunarele tuturor șoferilor. Scumpirea polițelor de asigurare obligatorie RCA este doar una dintre consecințele financiare ale acestui fenomen, statistica arătând că locuitorii din apropierea zonelor cu risc ridicat de producere de accidente, precum DN73, sunt expuși unui risc crescut în comparație cu alte zone, contribuind astfel la o creștere generală a costurilor de asigurare.

Pierderea de vieți omenești este însă cel mai mare preț și cea mai tristă și dureroasă consecință a indisciplinei rutiere. Tragedia de la Țițești din 15 decembrie, în care un bărbat și-a pierdut viața, aflat într-un autoturism condus de un tânăr de doar 20 de ani, este doar unul dintre multele exemple care ilustrează suferința pe care indisciplina rutieră o poate aduce în viețile familiilor afectate.

Pentru a contracara aceste efecte devastatoare, este imperativă o schimbare de mentalitate și de comportament în rândul șoferilor. Respectarea regulilor de circulație, prudența la volan și evitarea consumului de alcool și substanțe halucinogene sunt imperative pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Este responsabilitatea fiecărui șofer să contribuie la prevenirea tragediilor și la transformarea drumurilor noastre în medii mai sigure pentru toți.

Foto: captură Google Street din zona accidentului produs astăzi la Țițești, zonă de drum cu linie continuă


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate