În prima parte, a acestei mici serii de articole despre protestele din aceste zile ale fermierilor și transportatorilor, am pus lumina pe cauze, pe interesele celor ce doresc deturnarea acestora în folos propriu, pe unii lideri de carton „fabricați” de televiziuni și dacă cerealele din Ucraina sunt într-adevăr o problemă.
Argumente care susțin cele scrise în articolul anterior sunt și câteva informații noi. Prima, faptul că Rusia a anunțat că nu mai este interesată de acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră, asta permițându-i să atace în voie navele care transportă cereale și porturile ucrainene. Probabil pentru că, cu ajutorul protestelor, precum cele din România și Polonia, a reușit blocarea tranzitului cerealelor pe uscat.
A doua știre este că protestul organizat la București și aprobat de primarul Nicușor Dan, nu mai este unul al fermierilor, ci al Dianei Șoșoacă, persoană care reprezintă interesele Rusiei în România, fără să ascundă acest lucru. O spune un oficial de rang înalt, Prefectul Capitalei, Rareș Opincă. Argumentul acestuia este faptul că „cererea de protest respinsă la începutul săptămânii, înaintată de Diana Șoșoacă, și cea aprobată joi, au fost întocmite de avocatul Dianei Șoșoacă, Alexandru Duțu.” Prin urmare, în spatele organizării unor astfel de proteste stă fără urme de îndoială Rusia și conservele lor implantate în România.
Lămurite aceste aspecte, este necesar să vedem alte două aspecte. Dacă rezolvarea fondului problemelor o reprezintă ieșirea noastră din Uniunea Europeană așa cum cer euroscepticii cu rădăcini la Moscova sau, dimpotrivă, dacă nu chiar Uniunea Europeană este calea de rezolvare a acestor probleme grave. Pentru că fără îndoială, ele trebuie rezolvate, deoarece costurile mari din transport și din agricultură afectează puterea noastră de cumpărare, deoarece se reflectă în produsele agricole de la raft și în inflație.
Să analizăm astfel prima problemă reală, aceea a polițelor de asigurare obligatorie RCA. În afara salariilor nesimțite ale celor din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) puși acolo politic și fără nicio competență reală în domeniul asigurărilor, costul RCA se raportează în cea mai mare măsură la rata mare a accidentelor din țară. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR) afirmă că din 100 de lei încasați pe RCA, 77,3 lei merg pentru daune.
În condițiile în care zilnic au loc peste 70 de accidente și tamponări, România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere. Astfel încât asiguratorii nu pot să nu ia această realitate în calcul la stabilirea valorii polițelor de asigurare. Iar acesta este și răspunsul la constatarea unora dintre manifestanți că polița din România, față de cea din Spania este aproape dublă: este dublă deoarece față de Spania, în România riscul de accident este de două ori mai mare.
Dacă dorim polițe mai ieftine, trebuie să scădem numărul de accidente rutiere, prin autostrăzi și drumuri express mai multe și mai sigure. Ne-a făcut vreodată Rusia autostrăzi? Sau ne-a dat bani pentru ele? Sau ne-am făcut noi singuri? Nu, nici vorbă. Din 1967, de când a început construcția autostrăzii București – Pitești și până în 2007, când am intrat în UE, adică în 40 de ani, am construit doar 340 de kilometri. Însă din 2007 și până azi, am construit, în doar 16 ani, cu bani europeni, diferența până la 1.075 km de autostrăzi și drumuri expres. 735 km, de aproape 3 ori mai mult decât până în aderare, iar multe alte tronsoane sunt în proiectare și execuție cu finalitate până în 2027.
Așadar este Uniunea Europeană o problemă sau este soluția la problemă? La fel și PNRR-ul, program european atât de blamat și înjurat, dar prin intermediul căruia se construiesc acum autostrăzi și drumuri expres: este el o problemă reală? Nu, dimpotrivă, este de folos. Atunci, dacă nici Uniunea Europeană și nici PNRR nu sunt probleme reale, de ce oare se invocă ieșirea României din Europa, inclusiv din NATO și intrarea în siajul Rusiei și al criminalului Putin? Cui folosește asta? României?
Să vedem și cum este cu cheltuielile pentru transportatori și fermieri, cu accizele pe motorină și taxele la stat. G4Media a calculat că necesarul de bani pentru a porni o firmă cu 5 autocamioane TIR cu remorcă, se ridică la peste 70.000 de lei. Asta doar pentru ca fima să fie pregătită să funcționeze. Plus carburantul, asigurarea CASCO pe vehicule și marfă, reviziile tehnice, piesele și uzura mașinilor.
Sunt costuri imense, dar toate impuse de de statul român, nu de către Uniunea Europeană. Este statul român dispus să ajute întreprinzătorii pentru a porni pe cont propriu astfel de afaceri? Nu, nu există astfel de programe, PNDL și alte programe de finanțare de la stat nefiind orintate către antreprenoriat și libera inițiativă, inclusiv inexistența unor parteneriate cu băncile care ar putea finanța astfel de demersuri.
Dar Uniunea Europeană? Ei bine, sunt o mulțime de programe finanțate de Bruxelles pentru start-up-uri, respectiv pentru înființarea de firme noi. La care se adaugă programe de educație în antreprenoriat, la fel, finanțate cu bani europeni. În aceste condiții, în care statul român nu numai că nu ajută, ci îngreunează altreprenorii, transportatori și agricultori, dar o face UE, de ce să spunem că este un rău pentru România faptul că este membru al acestei uniuni de state europene? Nu este o prostie?
Și atunci, dacă este ilogic să cerem ROEXIT pe motivul invocat de „auriști” că Uniunea Europeană ne-ar vrea răul, de ce să fim de partea Șoșoacăi și a altor conserve rusofile, pentru a bloca drumurile, vămile și porturile, în folosul Rusiei? Sau ce ar însemna ca agricultorii să nu mai primească subvențiile APIA, care sunt bani europeni. Ar fi mai bine?
Mai trebuie spus că, în paralel cu astfel de proteste televizate, se desfășoară acțiuni de spălare pe creier a românilor. Cum este acest eveniment organizat la Filarmonica Pitești, pentru a ține prelegeri despre euroscepticism de către rusofilul și colaboratorul securității Dan Puric. Sau lansarea de carte a pușcăriașului Adrian Năstase organizată de Academia Oamenilor de Știință din România, un ONG cu pretenții academice înșelătoare, dar bine furajat din bani publici de PSD și PNL. Carte în care fostul premier spune că Ucraina este interesată de extinderea „conflictului” cu Rusia, ceea ce este fals.
Ori zecile de apariții la televizor ale unor membri AUR. La Realitatea TV, post deținut de condamnat penal, Marcel Păcuraru. Sau la Antena 3, deținută tot de un condamnat penal (și colaborator al Securității), Dan Voiculescu, ori la România TV, post deținut de fugarul Sebastian Ghiță. „Televiziuni” care ne impun acum alți lideri de carton, precum „fermierul” fără niciun metru pătrat de teren în proprietate, conform declarației de avere, Dănuț Andruș.
Ar mai fi de spus câte ceva despre Schengen și orele de stat la cozile formate în vămi de autocamioanele ale căror șoferi și patroni protestează în aceste zile. Ar rezolva această problemă ieșirea din UE? Nu, cozile ar fi aceleași. În plus, intrarea în Schengen trebuia făcută imediat după 2007, fiind condiționați prin mecanismul MCV de implementarea reformelor în justiție la care România s-a angajat. Asta a ținut de noi, ca să rezolvăm aceste probleme și să cerem apoi accederea în spațiul Schengen. Însă politicienii noștri, nu UE, s-au opus cu vehemență, deoarece asta însemna să răspundă în fața legii.
Anul trecut, mecanismul MCV a fost ridicat, astfel încât am solicitat imediat intrarea în Schengen. S-a opus Austria, un stat puternic legat de Rusia, orientat către Moscova, la fel ca Ungaria și Serbia (ultima nu este membru UE). Am putea chiar spune că este mâna Kremlinului în această decizie unică și sfidătoare în cadrul UE, Austria fiind singurul stat care s-a opus și se opune în continuare. DerStandard spune însă că SUA ar fi intervenit la Viena pentru ca, de la 1 martie, să primim acceptul de intrare în spațiul de circulație liberă al persoanelor și al mărfurilor, pe cale maritimă și aeriană. Ceea ce se va și întâmpla.
Vă întreb, în aceste condiții, dacă toate țările europene, cu excepția Austriei, ne vor integrați pe deplin, iar SUA, cu care avem un parteneriat strategic vital, face presiuni pentru a se întâmpla acest lucru, cine sunt, real prietenii României? Rusia, care ne dorește sub controlul său total și sub ocupație încă din 1812, de când au ocupat Basarabia și emitea pretenții de ocupare și asupra Munteniei și Moldovei? Rusia, cea care ne-a furat Tezaurul și care nu îl mai dă înapoi de peste 100 de ani? Statul criminal care a pornit un război împotriva unei țări vecine care are dreptul la independență și identitate națională, acolo unde soldații săi violează, răpesc copii, distrug teatre, biserici, școli și spitale și omoară sute de mii de civili nevinovați?
Să ne gândim și să socotim cu mintea noastră, nu a propagandei care ni se livrează zilnic prin mesaje otrăvite la televizor sau pe internet. Să alegem bine, pentru că trăim, după cum vedeți, timpuri dificile, la care numai să ne facem rău singuri ar mai trebui. Da, sunt motive reale, îndreptățite, care stau în spatele protestelor. Dar numai dialogul, informarea și buna credință sunt calea de rezolvare, nu urletele, violența și grobianismul conservelor Kremlinului, nu rusofilia deșănțată și revărsată public de George Simion, Diana Șoșoacă și alții ca ei!
Foto: Aktual24
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News