Protestele acestor zile, ale fermierilor și transportatorilor, țin capul de afiș al știrilor scrise sau vorbite pe aproape toate ziarele, site-urile, radiourile și televiziunile din țară. Multitudinea de informații transmise, generează celor care se conectează la astfel de știri o confuzie care se amplifică pe zi ce trece și care, la un moment dat, va produce acea detașare de realitate, cât și dezgustul pentru politică, care se poate încheia cu un absenteism major la urne, 2024 fiind an electoral.
De aceea, cred că un pic de lumină asupra situației va ridica ceața și întunericul care s-au lăsat, intenționat după părerea mea, asupra mediului public din România. O lumină care să fie pusă pe cauzele protestelor, pe interesele din spatele lor, pe liderii de carton scoși în față intenționat, dar mai ales pe răspunsul la întrebarea „cui folosește blocarea vămilor și drumurilor așa cum se procedează de câteva zile?”
Încep prin a spune că deși președintele Johannis a adus PSD la guvernare invocând interesul național, guvernele Ciucă și Ciolacu nu au făcut altceva decât să supra-îndatoreze țara, să umfle statul cu zeci de mii de sinecuri gras plătite din bani publici, inclusiv mărind subvențiile care au ajuns la milioane de euro pentru partide, să crească taxele și impozitele și să mențină un nivel al inflației ridicat, deoarece prețurile mari înseamnă TVA mai mare care se duce la stat.
Ce au toate acestea în comun cu interesul național? Evident că nimic, fiind de fapt mințiți de președinte, de cel care a deturnat votul din 2020 spre o alianță politică catastrofală, amplificând nemulțumirea publică pe care a dus-o la cote periculoase. Acesta este primul pas spre o înțelegere a situației actuale, existența acestor tensiuni sociale îndreptățite ale populației acer au ajuns în situația în care pot fi manipulate pentru dirijarea protestelor în scopuri proprii.
Este, dacă doriți, similar cu ceea ce s-a întâmplat în 1989, când tensiunile dintre regimul Ceaușescu și populație au fost factorul declanșator al Revoluției de la Timișoara, revoltă care a avut un profund caracter anticomunist, dar periculos pentru eșalonul II al PCR, dar și pentru Uniunea Sovietică. Aceștia doreau păstrarea în acel moment a țării în sfera de influență a Rusiei. Astfel că acea tensiune socială din 1989 a fost deturnată, ca și caracterul său anticomunist, și transformată într-o lovitură de stat de către Iliescu și cei din jurul său, care au invitat Armata Sovietică să ne invadeze pentru a liniști spiritele.
Au fost voci zilele acestea care chiar au asemănat protestele de acum cu mineriadele lui Iliescu, denumindu-le „tractoriadă”. Tocmai pentru că, și aici este un al doilea punct pe care doresc să îl reliefez, aceste proteste se așază ca o mânușă intereselor Rusiei. Blocarea portului Constanța și a vămilor nu face altceva decât să stopeze tranzitul de cereale pe care Rusia l-a dorit oprit prin atacarea navelor în Marea Neagră, prin bombardarea porturilor din Ucraina și, dacă vă mai aduceți aminte de scandalul Bâstroe, prin atragerea atenției în mod artificial asupra posibilității de a folosi această rută alternativă pentru a aduce cerealele ucrainene pe șlepuri pe Dunăre, prin Canalul Dunăre-Marea Neagră și apoi în portul Constanța.
Văzută astfel depășită de problema blocării tranzitului de cereale din Ucraina, Rusia încearcă blocarea tranzitului pe uscat, care se desfășura prin România și Polonia, țări în care, ce coincidență!, au fost și sunt proteste ale fermierilor. Porturi și vămi blocate asta înseamnă, oprirea tranzitului de cereale din Ucraina către Europa. Astfel că, lămurind pe cine ajută protestele fermierilor și transportatorilor din aceste zile, avem și parte din răspunsul la întrebarea „ce se află în spatele lor”.
Sigur că RCA-ul este mare, că accizele sunt mari la carburanți și că prețul rovinietei este o problemă reală, care trebuie rezolvate. Că, la fel, este nevoie de facilități pentru agricultori, de scăderea dobânzilor la credite, ori de acces la apă pentru irigații. Reprezentanții asociațiilor marilor fermieri și transportatori au anunțat deja că au ajuns la acorduri cu guvernul Ciolacu pentru rezolvarea acestor probleme, ceea ce înseamnă că guvernul este deschis la dialog. Și, au mai spus că nu sunt organizatorii protestelor din aceste zile. Dacă ei nu sunt organizatorii și liderii protestelor, atunci cine dirijează sutele de tractoare și de TIR-uri pe care le vedem și astăzi la televizor?
Privind cu atenție, și aici vorbim despre a treia lumină ce trebuie pusă asupra protestelor, observăm că televiziunile au adus în față „lideri” care și-au asumat aceste proteste, care au mărit numărul de revendicări la 76 și care semnează „poporul român” fără a avea nicio reprezentativitate. „Lideri” fabricați zilele acestea, precum protestatarul cu acea cușmă albă care să atragă atenția publicului asupra sa, Dănuț Andruș. Autoerijat în liderul mișcării, individul are un trecut care îi arată de fapt adevărata identitate: candidat eșuat la primăria din Păltiniș, județul Botoșani din partea PSD, protagonist al unui concurs TV de umor, fără succes, deși a încercat să mituiască juriul și membru al unui partid condus de Călin Georgescu, rusofil și eurosceptic declarat.
Și apoi, ce reprezentant al fermierilor este cineva care nu deține, conform declarației de avere, niciun metru pătrat de teren? Unul de carton, inventat, scos în față, evident, pentru a deturna, precum Ion Iliescu, o revoltă justificată a fermierilor și transportatorilor și a aduna adepți ai unui individ cu caracter îndoielnic. Pentru că, poate nu știați, individul își face partid, Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români și are nevoie de susținători și de membri.
Mai trebuie văzut și care este problema cu cerealele din Ucraina? Este o problemă? Este una gravă, așa cum se spune? Ca să răspundem, trebuie să vedem pentru cine este o problemă, deoarece doar unii fermieri au spus că aducerea cerealelor din Ucraina face concurență celor din România. Conform bannerelor purtate de unii protestatari, fermierii ar fi obligați să vândă ieftin, subînțelegând că aici se încadrează și cerealele pe care le produc. Așadar unii fermieri ar fi cei afectați, probabil pentru că prețul mic al cerealelor din Ucraina înseamnă concurență neloială și afectează piața de profil, obligându-i să vândă sub costul de producție.
Sunt însă voci care spun că de fapt cerealele din Ucraina sunt de fapt mai scumpe ca cele de la noi. Și, fiind mai scumpe, nu sunt atractive pentru piața din România, de aceea se încearcă continuarea traseului lor până în Europa de Vest unde s-ar vinde mai scump. Dar și dacă ar fi ieftine sunt soluții, precum urmărirea transportului de la intrarea în țară și până la ieșirea din România. Iar dacă sunt soluții, de ce să blochezi vămile și porturile? Prin urmare, sunt cerealele ucrainene ceea ce ține țara blocată în proteste? Sau acestea sunt expresia unor interese care doresc blocarea lor la vama cu Republica Moldova și Ucraina, ori în portul Constanța?
Dar despre asta, cât și despre restul aspectelor de discutat, într-o altă postare.
Foto: G4Media
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News