[LIBERALISM] Șeful PNL Stâlpeni, Lucian Panainte, singurul consilier local care nu a depus niciun raport de activitate în acest mandat

Scris de Andrei Vacaru
384 vizualizari

Transparența decizională, informarea publică și respectul față de lege reprezintă, din păcate, o luptă permanentă la Stâlpeni. Una în care sunt implicați, pe de o parte, aleșii locali, iar pe de altă parte, cetățenii comunei și Gazeta de Stâlpeni. Având legea de partea lor, cei din urmă, cu chiu cu vai, mai obțin câteva victorii de etapă, dar care nu țin mult.

Autoritățile continuă să se prefacă că lucrează însă, de cele mai multe ori, fac tot posibilul ca totul să stea ascuns de ochii publicului, ori în disprețul legii. Amintesc evenimentele din 25 februarie 2021, când un jurnalist, Traian Paparete, a dorit să filmeze și să transmită ședința de Consiliu local de la Stâlpeni.

Asta a fost de neconceput pentru autoritățile locale, astfel încât a fost invitat afară din Căminul Rădești, iar cel care l-a invitat să filmeze, Daniel Dobrișan, a fost exclus din PNL de către Lucian Panainte, șeful filialei locale, supărat pentru îndrăzneala acestuia. Ulterior, pentru a împiedica transmiterea ședințelor de consiliu, deși era o obligație legală, primarul Șerbănoiu a propus consiliului local emiterea de „acreditări de presă” obligatorii, consilierul local pe atunci Nae Eugen solicitând ca doar „trusturile de presă” să poată filma aceste ședințe.

Au urmat și altele: solicitarea în ședința de partid cu județeana PNL Argeș, ca să se facă tot posibilul pentru a se închide Gazeta de Stâlpeni, a urmat adresa primarului Șerbănoiu prin care am fost amenințat că dacă nu dau jos site-ul stalpeni.ro, voi fi dat în judecată, iar doamna Panainte, în consiliul profesoral de la liceu, a anunțat că cine a dat informația către Gazeta de Stâlpeni că dumneaei a fost singurul cadru didactic din Stâlpeni beneficiar al unui curs plătit din bani publici, va da cu subsemnatul la poliție în urma unei plângeri pe care o va face acolo. Deși informația este publică, pe SICAP, site-ul care se ocupă cu achizițiile publice.

Parte a transparenței decizionale și informării publice, dar și obligativitate legală, rapoartele de activitate ale primarului, dar și ale consilierilor locali și viceprimarului, trebuie făcute publice, în fiecare an. Obligațiile sunt prevăzute de articolul 225 alin. (2) din Codul administrativ, astfel: „Fiecare consilier local, respectiv consilier județean, precum și viceprimarii, respectiv vicepreședinții consiliului județean sunt obligați să prezinte un raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.”

Obligatorii și publice, rapoartele scrise până acum pot fi găsite pe site-ul realizat cu sprijinul Consiliului Județean Argeș, cât și pe site-ul de monitorizare a autorităților comunei, stâlpeni.ro. Din păcate, pe așa-zisul site „oficial” nu am găsit nicio informație care să vizeze viceprimarul sau consilierii locali. Doar ultimul raport depus de primar, întărind impresia că site-ul este mai mult al primarului Șerbănoiu, decât al comunei Stâlpeni,

La data scrierii acestui articol, dată care reprezintă trei ani de mandat al actualului consiliu local, au depus rapoarte de activitate:

  • în 2020 pentru 2019, doar trei aleși local (Cuțic Constantin, Machedon Mariana și Nedelcu Silviu),
  • în 2021 pentru anul 2020, doar doi consilieri locali nu depuseseră raportul de activitate (Panainte Lucian și Nae Eugen, ambii de la PNL),
  • iar anul acesta pentru 2021, tot doi consilieri locali nu și-au îndeplinit această obligație legală (Dima Ion – PSD și Lucian Panainte – PNL, Nae Eugen deși ar fi trebuit pentru perioada 01.01.2022 – 26.10.2022, când a fost desemnat consilier județean).

Astfel, singurul consilier local care nu a depus niciun raport de activitate în cei 3 ani de mandat, considerată atribuție obligatorie de către Codul Administrativ, este președintele PNL Argeș, Panainte Lucian. În fața acestei evidențe penibile, deoarece bănuiesc că domnul fost inspector a încasat integral indemnizațiile de consilier local, bani publici evident, întreb și eu, la fel de public Consiliul Local Stâlpeni, dar și Consiliul județean Argeș, „care au fost măsurile luate împotriva acestuia, conform articolului 233 alin. (2) din Codul Administrativ?”

Foto: facebook.com/elena.stefan.14661


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate