Luat cu febra anului electoral care e la început, primarul Șerbănoiu pare din ce în ce mai pregătit de o nouă candidatură din partea PSD sau a PNL. Că încă nu este situația clară nici la partidul lui Iliescu, nici la „brătienii” de pe valea Râului Târgului, „brătieni” pe la care, de când cu pocinoaga de au cerut închiderea gazetei celor de la județ, nu a mai trecut niciun lider mai cu ștaif pe la ei, de la județ sau de la București. Probabil că cine știe ce le mai cer și îi fac ca să roșească.
Însă nu partidul este problema lui Șerbănoiu zilele acestea, ci zecile de postări pe Facebook ale oamenilor nemulțumiți de ceea ce nu se face în comună și care îi cer socoteală. Ba că nu sunt deszăpezite drumurile, oamenii mergând mai mult pe șanțuri ca să nu alunece și să își rupă vreo mână, Doamne ferește! în drum spre serviciu. Ba că nu sunt iluminate străzile, că de la Pitești la Câmpulung doar la Stâlpeni primarului îi place întunericul nu lumina. Ba că se dau bani la salubrizare și nu vine nimeni să ia gunoiul și nu știa nimeni dacă s-au stricat mașinile.
Oamenii s-au mai văitat de-a lungul mandatului lui Șerbănoiu și de altele: de calitatea apei, de transportul școlar, de calitatea drumurilor, dar fiind în an electoral, parcă nu îi prinde bine. Mai ales că ar cam vrea încă un mandat la primărie, ca să arate că încă este potent „politic” și ambițios.
Am profitat de transparența decizională care i-a impus să publice inclusiv contractele primăriei și am zis să văd pe ce a mai dat banii primarul și … dacă i-a cam dat de pomană. Așa am văzut că pentru iluminatul public în Stâlpeni a contractat servicii de mentenanță pentru anul 2023 de 52.500 de lei plus TVA, total 62.474 lei. Ce s-a făcut de banii ăștia, mai ales că uzura echipamentelor este mică, ținând comuna pe întuneric? Nu se știe. Dar contractul există și probabil banii au fost cheltuiți.
Am văzut un alt contract, de servicii artistice. 4.900 de lei pentru „Înfloresc lalelele”, unde ansamblul de folclor județean a cântat pentru personalul primăriei la Căminul din Livezeni, pentru că cetățenii n-au vrut să participe, iar la „Focul lui Sumedru”, unde iar nu s-a înghesuit lumea, alt contract, alți 4.900 de lei. Total 9.800 RON bani publici pentru ca să i se cânte frumos primarului și celor din primărie doine, balade sau mai știu eu ce melodii populare.
Sau deszăpezirea comunei, contract de 14.500 de lei. În ore lucrate, 290 de lei/oră de utilaj, plus materiale antiderapante de 1080 de lei. Doar că drumurile stau acoperite cu gheață și zăpadă, devenind impracticabile sau riscante pentru cei care merg pe ele. Da, a mai trimis pe unii și pe alții și s-a lăudat pe facebook că se lucrează, dar primarul este clar depășit de situația reală din comună, că oamenii de aceea se revoltă.
Și salubrizarea este o problemă, că așa este la Stâlpeni, operatorul nu încheie contracte cu cetățenii. Strânge primarul banii când oamenii plătesc impozitele și taxele. Ia câte 9 lei/persoană pe lună (fără Pițigaia, că operatorul nu ajunge acolo) și îi dă firmei Salubris după ce oamenii plătesc taxele la primărie, fără să mai conteze cum și dacă aceasta își face treaba. Că așa s-a decis la Servsal Argeș, ADI-ul care se ocupă cu gunoiul în județ. Era să zic gunoaiele, vă rog să mă scuzați, dar astea sunt în altă parte.
Am calculat 9 lei/lună, înmulțit cu 4.400 de persoane cât mai este populația în Stâlpeni și a rezultat o sumă de 475.000 de lei/an/comună. Mult, puțin, asta este, atâta timp cât consilierii locali ridicători de mânuță la ședințe au decis astfel. Dar oare nu este important și cum se desfășoară contractul de salubrizare? Chiar să nu conteze? Că mașina de gunoi nu a venit săptămâna asta. Se spune că ar veni probabil săptămâna viitoare pentru că săptămâna asta … a venit un tsunami și a prins nepregătite mașinile de gunoi, care au tușit, au făcut febră, și-au luat concediu medical și n-au mai venit. Bine, nu un tsunami, a venit iarna pe neașteptate. Cine s-ar fi gândit?
Iar lumea stă acum cu gunoiul la poartă, ceea ce pare că nu prea îl interesează pe primar. E probabil ocupat cu promovarea (a se citi publicitate electorală pe persoană publică și fizică). 4.000 de lei contractați cu o publicație de pe la Pitești care să îl laude, iar pentru că doar atât nu era de ajuns, 7.000 de lei pentru un site „oficial”. Unde a postat felicitări și a transmis de Crăciun, de Anul Nou și tuturor Ionilor care stau pe întuneric sau cu gunoiul și zăpada la poartă, un sincer și cu patos de candidat la primărie, „La mulți ani!”. Site care mai înghite încă 1.000 de lei/lună pentru mentenanță, respectiv 8.000 de lei anul trecut și 12.000 anul acesta. Pentru că … așa a decis primarul Șerbănoiu.
După cum stau lucrurile în Stâlpeni am observat cu surprindere că primarul doar contractează și se promovează. Restul nici nu mai contează, că nu îl prea interesează, ca să fac o poezie. Ce dacă noaptea ulițele și drumurile nu sunt iluminate? Să stea lumea acasă! Ce dacă oamenii și mașinile alunecă pe gheața necurățată de pe ulițe și riscă să-și spargă capul sau să facă vreun accident? La fel, să stea oamenii acasă, să nu mai umble brambura prin comună! Și ce dacă gunoiul stă la poartă și nu este preluat de Salubris pentru că s-a stricat mașina de gunoi? Stai în curte și nu ieși pe drum, că nu mai vezi tomberoanele pline!
Da, așa o fi, dar dacă lumea stă acasă și nu se duce la muncă, pentru că primarul și administratorul public nu-și fac treaba deși își vor mări cu încă 5% salariile de la 1 ianuarie, cum mai plătesc oamenii dările și impozitele „care nu s-au mărit”, așa cum ne îndemna doamna Marilena Șerbănoiu? Că doar nu trăim în cosmos!
Foto: facebook.com/primaria.stalpeni.9
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News