[EDITORIAL] Cetățeni, vi se pregătește ceva!

Scris de Andrei Vacaru
358 vizualizari

Într-o perioadă în care se intensifică pregătirile pentru alegerile din 2024, este vital ca cetățenii din comuna Stâlpeni să fie atenți la semnele care pot dezvălui o utilizare de rea credință a acțiunilor publice sau caritabile în scopuri politice. Dorința noastră comună este ca întreaga comunitate să beneficieze de sprijin și atenție, evitându-se crearea de discriminări și a unei imagini publice false. Din acest motiv, atrag atenția că trebuie să analizăm corect care sunt motivele din spatele acestor gesturi și să evităm manipulările de orice fel.

Unul dintre indiciile care ar trebui să ne îngrijoreze este implicarea de mai mult timp a primarului Gabi Șerbănoiu în evenimente cu caracter electoral. Acțiunile acestuia, alături de motivațiile sale personale declarate, de a candida pentru un nou mandat de primar la Stâlpeni, pot părea uneori mai importante decât nevoile reale ale comunității. Prin urmare, este imperios să urmărim cu atenție acțiunile și declarațiile sale, precum și pe cele ale tuturor candidaților posibili pentru alegerile de anul viitor.

Primarul Șerbănoiu este semnatarul unui articol de pe site-ul declarat a fi unic și oficial al comunei Stâlpeni, privind alocarea de burse sociale și donații de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii cu probleme financiare din comuna noastră. Desigur, aceste gesturi sunt lăudabile și trebuie să susținem cu adevărat copiii și familiile aflate în dificultate, însă, este de bună credință ca ele să fie făcute din bani personali, nu publici și asumat pe întreaga perioadă în care ajutorul este necesar.

De aceea subliniez că bursele sociale sunt acordate în urma unei decizii a Consiliului Local și sunt alocate din bani publici, nu din fondurile personale ale primarului. Deci, nici decizia și nici resursele financiare pentru burse nu sunt datorate primarului, așa cum lasă impresia acesta, ci comunității și autorităților locale.

Cetățenii din Stâlpeni trebuie, de asemenea, să fie informați cu privire la decizia recentă a primarului referitoare la evenimentul „Focu’ lui Sumedru”. Anul trecut, acesta a fost organizat pe 26 octombrie, cu o finanțare declarată ca provenind exclusiv din fondurile personale ale primarului și din donațiile unor firme private. În acest an, primarul dorește să organizeze din nou același eveniment, de această dată cu finanțare din bani publici, tot pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru.

Costul anunțat pentru acest eveniment în ședința publică de joi a Consiliului Local Stâlpeni este de 10.000 de lei și poate fi aprobat la următoarea ședință de consiliu. Această situație poate stârni întrebări cu privire la motivele din spatele finanțării din fonduri publice și dacă aceasta este o decizie corectă în contextul alegerilor care se apropie. Dar și al faptului că, așa cum am arătat, Ziua Comunei ar trebui sărbătorită pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, pentru că la această dată este semnat cel mai vechi document care atestă istoric comuna Stâlpeni.

Trebuie menționat și că anul trecut, dar și în acest an, primarul a distribuit cadouri sub forma unor pungi cu alimente, la evenimentele religioase, în interiorul sau în apropierea bisericilor. Această practică poate fi percepută și ea ca o încercare de a câștiga simpatia comunității înainte de alegeri și trebuie privită cu atenție, pentru a evalua motivele din spatele acestei distribuiri de cadouri.

Promovarea pe site-ul „oficial” și alte publicații plătite a angajamentului primarului din Stâlpeni față de categoriile vulnerabile ale comunității, poate fi un alt indiciu de încercare de construire a unei imagini publice pozitive. Candidații politici pot încerca să-și creeze o imagine de protectori ai celor vulnerabili pentru a câștiga simpatia și voturile acestor persoane, fără a exista însă o susținere a acestor categorii, una de durată și care să îi scoată din situația dificilă în care se găsesc. Este esențial să ne asigurăm că acest angajament este susținut de acțiuni reale și de o preocupare autentică pentru bunăstarea comunității și nu de obținerea unor avantaje personale.

Nu numai primarul este implicat în această acțiune de acaparare a imaginii publice. Viceprimarul Mariana Machedon a fost prezentă și ea public, fapt consemnat recent în publicația cu care primăria are un contract încheiat din banii comunei Stâlpeni, și anume ArgeșPress. Machedon apare în imagini cu copiii și profesorii participanți la un eveniment sportiv, organizat la sala de sport de la liceu, clădire care nu are autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și are nevoie de reparații, așa cum se vede în fotografiile publicate.

Mai mult, sala a fost scoasă în afara perimetrului instituției școlare de către directoarea Postelnicu, pe care chiar ea a ajutat-o să ajungă director. Astfel de comportamente ridică întrebări cu privire la motivațiile reale ale viceprimarului, arătând că și ea se află în campanie de imagine personală, pentru un mandat de primar. Sau de consilier, de unde să fie desemnată din nou viceprimar, cu atât mai mult cu cât Mariana Machedon deține și funcția de vicepreședinte al PSD la nivelul județului și ar putea fi propunerea partidului pentru aceste poziții eligibile.

Pentru binele comunității noastre, alegerile ar trebui să se bazeze pe fapte și angajamente reale, nu pe pomeni electorale și furt de imagine nemeritată. Iar comuna noastră ar trebui condusă de persoane competente și de bună credință, care se dedică cu adevărat prosperității locuitorilor din Stâlpeni. Prin urmare, este vital să fim informați și vigilenți în această perioadă, pentru a nu pierde încă patru ani în studii sterile de fezabilitate, lucrări scumpe și prost executate, unele suspicionate de DIICOT ca fiind acte de corupție, în probleme care rămân tot nerezolvate.

Acțiunile caritabile ar trebui să aibă la bază un scop sincer de a ajuta comunitatea, nu de a obține voturi în campania electorală. Locuitorii din Stâlpeni au dreptul să se asigure că acțiunile autorităților sunt transparente și că reflectă cu adevărat preocuparea pentru binele comunității. Pentru că este în interesul comunei noastre ca alegerile să fie bazate pe responsabilitate față de viitor, votanții analizând faptele concrete și angajamentele reale, nu pomenile electorale efemere dinaintea sau din ziua votului sau credulitatea deșartă în promisiuni ce s-au demonstrat a fi neonorate.

Foto: captură imagine ArgeșPress, prelucrată pentru a arăta condițiile din sala de sport


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate