In data de 26 august 2021, la Stalpeni a avut loc o tentativa de sedinta de Consiliu Local in care trebuiau aprobate cateva hotarari importante privind actualizarea proiectelor de investitii si bursele sociale pentru elevi. Spun tentativa pentru ca sedinta a iesit cu scantei, opozitia parasind sala la discutarea primului punct de pe ordinea de zi, din urmatoarele motive:
- introducerea in sedinta a unei doamne consilier ca participand motivat la sedinta, desi se afla in concediu;
- introducerea la vot a unei propuneri de presedinte de sedinta, fara ca acesta sa aiba avizul comisiei juridice;
- un numar egal de voturi, 6 la 6, pentru cele doua propuneri de presedinte de sedinta, opozitia neconsidrand valabil votul doamnei consilier, absenta nemotivat.
Presedintele de sedinta
Ce spune legea?
Codul Administrativ, Art. 9. – (1) (…) Alegerea (presedintelui de sedinta n.a.) se face prin votul deschis al majoritatii consilierilor in functie. Durata mandatului presedintelui de sedinta nu poate fi mai mare de 3 luni. Acelasi consilier poate fi ales presedinte de sedinta cel mult de doua ori pe durata unui mandat. Mandatele nu pot fi consecutive.
Asadar este nevoie de:
- vot DESCHIS,
- majoritate simpla a consilierilor IN FUNCTIE prezenti la sedinta,
- nu mai mult de trei luni de mandat,
- mandatul sa nu fie consecutiv,
- cel mult doua mandate in cei 4 ani de mandat al CL.
Daca impartim cei 4 ani de mandat ai CL, rezulta 4×12 luni = 48 de luni, astfel incat celor 13 consilieri le-ar veni randul de 48/3/13 = 1,7 ori. Ceea ce inseamna ca unii vor avea 2 mandate de presedinte si altii doar 1. Probabil aceasta este si miza la Stalpeni, astfel ca cei de la PSD sa aiba toti cate doua (7×3=21 de luni), iar ceilalti (48-21)/3 = 9 mandate. Ceea ce inseamna ca 3 consilieri de la opozitie nu vor avea decat un mandat de presedinte de sedinta. Cam cat au PNL sau Pro Romania.
Numai ca, ceea ce uita probabil alesii PSD, este ca FIECARE CONSILIER REPREZINTA UN NUMAR APROXIMATIV EGAL DE CETATENI. Ati auzit? De aceea toti consilierii primesc aceeasi suma de bani ca indemnizatie si de aceea legea nu face diferente intre acestia, cu exceptia reprezentativitatii votului, adica a numarului de consilieri, nu a drepturilor pe care acestia le au.
Dar de ce este asa de important un presedinte de sedinta, de se bate PSD sa aiba astfel de functii?
Iata ce zice legea:
Codul Administrativ, Art. 10. – (1) Presedintele de sedinta exercita urmatoarele atributii principale:
a) conduce sedintele consiliului local;
b) supune votului consilierilor proiectele de hotarari, asigura numararea voturilor si anunta rezultatul votarii, cu precizarea voturilor pentru, a voturilor contra si a abtinerilor;
c) semneaza hotararile adoptate de consiliul local, chiar daca a votat impotriva adoptarii acestora, precum si procesul-verbal;
d) asigura mentinerea ordinii si respectarea regulamentului de desfasurare a sedintelor;
e) supune votului consilierilor orice problema care intra in competenta de solutionare a consiliului;
f) aplica, daca este cazul, sanctiunile prevazute de statutul alesilor locali sau propune consiliului aplicarea unor asemenea sanctiuni.
(2) Presedintele de sedinta indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de prezentul regulament-cadru sau insarcinari date de consiliul local.
Art.138 – (8) Presedintele de sedinta are dreptul sa limiteze durata luarilor de cuvant, in functie de obiectul dezbaterii. In acest scop el poate propune consiliului local spre aprobare timpul alocat fiecarui vorbitor, precum si timpul total de dezbatere a proiectului.
(9) Presedintele de sedinta permite oricand unui consilier local sa raspunda intr-o problema de ordin personal, in probleme prevazute de regulamentul de organizare si functionare a consiliului sau atunci cand a fost nominalizat de un alt vorbitor.
(10) Presedintele de sedinta sau reprezentantul oricarui grup de consilieri locali poate propune incheierea dezbaterii unei probleme puse in discutia consiliului local. Propunerea de incheiere a dezbaterii se supune votului, iar discutiile se sisteaza daca propunerea este adoptata cu majoritate simpla.
(14) Presedintele de sedinta, impreuna cu secretarul general al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale isi asuma, prin semnatura, responsabilitatea veridicitatii celor consemnate.
Asadar un presedinte de sedinta este important, dar daca consiliul local ar functiona in conditii de buna credinta, asa cum ar fi normal, nu sunt drepturi in plus pentru cei care sunt consilieri si indeplinesc acest rol. Insa, la Stalpeni exista buna credinta?
Trebuie sa treaca o HCL de desemnare prin vot a unui nou presedinte de sedinta prin comisiile de specialitate?
Legea nu spune nimic despre avizul unei comisii de specialitate pentru alegerea unui nou presedinte, dar tot Codul Administrativ spune, la atributiile comisiilor de specialitate, ca
Codul administrativ, Art. 19. – (1) Comisiile de specialitate au urmatoarele atributii principale:
a) analizeaza proiectele de hotarari ale consiliului local;
b) se pronunta asupra altor probleme trimise de consiliul local spre avizare;
c) intocmesc avize asupra proiectelor de hotarari si asupra problemelor analizate, pe care le prezinta consiliului local.
(2) Comisiile de specialitate indeplinesc orice alte atributii stabilite prin regulamentul de organizare si functionare a consiliului sau insarcinari date prin hotarari ale consiliului local, daca acestea au legatura cu activitatea lor.
Asadar este necesar un aviz de la comisia juridica prin natura atributiilor sale, dar mai ales pentru ca pozitia de presedinte de sedinta este supusa unor constrangeri, precum mandadatul de maximum 3 luni, nu mai mult de 2 mandate si fara a fi consecutive. Ceea ce inseamna ca nu este de buna credinta ca, fara avizul comisiei de specialitate, sa faci o propunere in plenul CL si sa o si votezi. Aici opozitia pare ca a avut dreptate sa paraseasca sala de sedinta.
Regula fermoarului
In tarile civilizate exista o lege nescrisa ( o cutuma) pe care cetatenii o respecta reciproc: regula fermoarului. Spre exemplu, atunci cand este aglomeratie pe doua strazi care se intersecteaza intr-o alta, cu o singura banda pe sensul de mers, la fel de aglomerata, regula fermoarului spune ca se intra unul de pe strada cu prioritate, urmatorul de pe cealalta, fara prioritate si asa mai departe. Altfel cei de pe strada cu prioritate ar intra mereu, iar ceilalti nu ar mai avea acces niciodata.
Buna credinta a guvernarii, aplicata la aceasta cutuma, ar face normala regula ca un presedinte de sedinta sa fie de la partidul aflat la putere, urmatorul de la opozitie, … si asa mai departe pana cand fiecare consilier are cate un mandat de presedinte de sedinta incheiat. Apoi se continua, de la capat, in acelasi mod, pana se termina mandatul de 4 ani al consiliului local. Asa ar arata o guvernare civilizata, intr-o comuna civilizata.
Ce se intampla la Stalpeni? Partidul la putere, care are cel mai mare numar de consilieri, respectiv PSD, pare ca abia acum s-a dat jos din copac si inca nu a descoperit apa calda si sapunul. De ce? Pentru ca pot, evident si are cine sa-i puna acolo, in functie, la vot.
La mare, la soare, in cvorum, la votare
La sedinta despre care am vorbit, doamna proaspat consilier Tudosescu Cristina, a absentat. Era in concediu, daca ne luam dupa spusele doamnei Machedon Mariana. Bun, era in concediu, dar a absentat MOTIVAT sau NEMOTIVAT?
Sa ne intoarcem la ce spune legiuitorul:
Codul administrativ, Articolul 137 – (1) Sedintele consiliului local se desfasoara legal in prezenta majoritatii consilierilor locali in functie. Se considera prezenti la sedinta si consilierii locali care participa prin utilizarea oricaror mijloace electronice.
Textul subliniat a fost adaugat anul trecut, prin ORDONANTA DE URGENTA nr. 61 din 30 aprilie 2020 care, atentie, are ca motivare, STAREA DE URGENTA determinata de pandemie. Adica legiutorul pare sa spuna ca se accepta participarea prin mijloace electronice, dar numai in situatia in care consilierul este in carantina sau localitatea, judetul sau tara se afla in starea de urgenta, ori lipseste motivat. Iar situatiile in care un consilier poate absenta motivat sunt cel prevazute la punctul urmator:
Art. 137, (2) Prezenta consilierilor locali la sedinta este obligatorie, cu exceptia cazului in care acestia absenteaza motivat.
Absenta este considerata motivata daca se face dovada ca aceasta a intervenit din cauza:
a) unei boli care a necesitat spitalizarea sau a unei stari de sanatate pentru care s-a eliberat certificat de concediu medical;
b) unei deplasari in strainatate;
c) unor evenimente de forta majora;
d) in cazul decesului sotiei/sotului consilierului local sau al unei rude de pana la gradul al II-lea a consilierului local ales ori al sotiei/sotului acestuia, inclusiv;
e) alte situatii prevazute in regulamentul de organizare si functionare a consiliului local.
Atat. Ce motiv avea doamna Tudosescu Cristina sa lipseasca? Era in concediu. Ori concediul nu este un motiv de absenta motivata, asa cum sustinea doamna Machedon la sedinta locala. Iata ca si din cauza asta opozitia a avut dreptate sa paraseasca sala de sedinta. Ba mai mult, intr-o pozitie de un ridicol absurd, pe care il vedeti la finalul inregistrarii, doamna Machedon, explica unor consilieri absenti ca „uitati, doamna Tudosescu a votat cu dl. Dima”. Serios? Penibil doamna!
Concluzie
Consiliul Local Stalpeni este dominat de o formatiune politica care ii trateaza pe ceilalti consilieri de pe pozitii de putere si de abuz, in mod necivilizat, care ii injura fara nicio jena pe cei ce ii critica, care invoca tot felul de „minuni” care nu sunt sustinute de catre lege sau fapte, formatiune care pare a fi certata cu bunul simt (daca ne uitam la inregistrarea sedintelor in care tipa unii peste altii si vorbesc neintrebati) si in care buna credinta si civilizatia lipsesc cu desavarsire. Cu atat mai rau cu cat unii consilieri locali sunt profesori si ar trebui ca, macar din cand in cand, sa invoce cei 7 ani de acasa, celor care au absentat la astfel de cursuri.
In concluzie, nu era decat o chestiune de timp pana cand consilierii opozitiei, tratati in acest mod, sa se ridice si sa paraseasca sala, lasandu-i pe cei de la putere cu ochii in soare. Si nu mai bine plecati voi, astia de rea credinta, in concediu permanent, lasand locul celor pentru care comuna chiar este importanta si nu orgoliile, interesele personale si mizele marunte?
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News