La Stâlpeni, administrația locală pare să-și fi pierdut complet direcția. În frunte pare că se află primarul Șerbănoiu Gabi, dar și administratorul public Mesteacăn Eugen. Cei doi formează un cuplu din ce în ce mai cunoscut drept „siamezii” primăriei, deoarece primarul nu reușește, sau nu vrea, să se desprindă de Mesteacăn, pensionar cu acte, dar prezent pe statul de plată în continuare.
Împreună, cei doi iau decizii și lansează inițiative care pot prejudicia grav interesul public. Ignoră legea, sfidează nevoile reale ale comunității și par să acționeze mai degrabă din orgoliu și interes personal, decât pentru binele comunei.
Islazurile comunei, între interese de partid și „parcuri voltaice”
Într-o ședință informală organizată miercuri, 14 mai, fără forme legale (printr-un comunicat, nu printr-un convocator), primarul Șerbănoiu a reluat tema atribuirii pășunilor comunale. După ce a încercat să împartă pe sub masă islazurile, favorizându-l pe consilierul AUR Modreanu Liviu, de care are nevoie pentru a-și păstra majoritatea în consiliul local, Șerbănoiu a venit cu o amenințare de-a dreptul halucinantă: dacă nu i se aprobă ideea, va transforma pășunile în parcuri „voltaice”.
Această schimbare de destinație nu este o simplă fantezie de ședință, ci un proces complex, care presupune studii de impact, aprobări legale și, mai ales, consultarea comunității. În loc să abordeze transparent problema și să organizeze o licitație publică pentru islazuri, după criterii clare, primarul Șerbănoiu recurge la șantajul administrativ. Ce urmează? Să pună panouri solare și pe terenurile agricole, dacă i se refuză vreo altă idee?
Încă o „cașcarabetă” pentru primărie, în disprețul legii și al bunului simț
Deși primăria Stâlpeni deține deja un autoturism electric Dacia Spring, supranumită ironic de primar „cașcarabetă”, Șerbănoiu și Mesteacăn doresc să mai achiziționeze unul. Motivul? Se pare că orgoliul primarului nu suportă glumele colegilor săi primari din alte comune pe seama mașinii electrice, prea mică pentru orgoliile sale și importanța pe care și-o atribuie singur. Sau poate, după cum glumește lumea, cei doi nu se pot încă hotărî cine conduce „cașcarabeta” și cine stă în dreapta…
Dar dincolo de ridicol, ideea este ilegală. Conform Anexei 3 din Ordonanța 80/2001, o comună nu poate deține decât un autoturism. Deci, chiar și o achiziție „cu zero lei”, cum afirmă primarul, ar încălca legislația. În același timp, elevii din Stâlpeni merg încă cu microbuze inadecvate spre școală, în lipsa unui autobuz propriu al primăriei. Un fapt rușinos pentru Șerbănoiu, Stâlpeni fiind singura comună din Argeș care nu are transport școlar pentru copii. Deși spuneam că se puteau cumpăra nu unul, ci 3 microbuze școlare din banii din contractele externalizate, pentru un al doilea autoturism la primărie se găsesc idei și motivații.
Cea mai gravă inițiativă, desființarea firmei de utilități APA SERV TOP STÂLPENI SRL
Dincolo de pășuni și mașini, adevărata bombă administrativă este intenția „siamezilor” de desființare a societății APA SERV TOP STÂLPENI SRL, firmă aflată în subordinea Consiliului Local și care gestionează serviciile de apă și canalizare din comună.
Motivele invocate? Neînțelegeri și frustrări personale. După ce au fost poftiți afară din sediul societății de către angajați, Șerbănoiu și Mesteacăn vor să se răzbune și să schimbe total administrarea utilităților la Stâlpeni printr-o altă firmă. Șerbănoiu uită însă că el este cel care a contribuit la falimentarea fostei asocieri APA SERVUTIL STÂLPENI – MIHĂEȘTI și că a provocat cu ajutorul fostului administrator Nițu, datorii de peste 300.000 lei la actuala firmă cu sediul la Rădești. Bani acoperiți de la bugetul local. Iar acum vrea să îngroape și APA SERV TOP STÂLPENI SRL, deși aceasta este pe profit, conform bilanțului contabil din 2024 aprobat printr-o hotărâre de consiliu local.
Și mai grav, așa cum spun surse de încredere, cei doi au afirmat în ședința de miercuri că au acces și administrează conturile bancare ale societății prin aplicația George, deși aceasta are administrator propriu, iar firma aparține consiliului local, nu primarului. Deși chiar Șerbănoiu l-a propus pe actualul administrator, acum îl consideră incompetent, fără ca procesul de selecție a unui nou administrator – deja aprobat prin HCL – să fie reluat.
Ce ar însemna aducerea unei alte firme și desființarea APA SERV TOP STÂLPENI?
Aducerea unei firme externe pentru gestionarea utilităților nu va rezolva nimic. Avarii vor exista în continuare, pentru că rețeaua de apă e veche și responsabilitatea investițiilor aparține tot primăriei. În schimb, locuitorii comunei riscă prețuri mai mari la apă și canalizare, contracte impuse de monopolul serviciilor de utilități, cedat noii firme, risc de întrerupere a serviciilor pentru cei care nu semnează cu noua firmă noile contracte, ce pot fi abuzive. Pe scurt, un serviciu la fel de prost, dar poate mai scump și scăpat de sub controlul comunității ce se face acum prin Consiliul local Stâlpeni.
Cu atâtea decizii aberante și planuri rupte de realitatea locală, o întrebare rămâne legitimă: Cine conduce primăria Stâlpeni? Șerbănoiu sau Mesteacăn? Sau, mai bine spus, incompetența sau orgoliile și interesele personale? Cert este că la Stâlpeni, în loc să se construiască ceva bun pentru comunitate, se demolează și ce a mai rămas. În loc de dialog cu toți consilierii și cu cetățenii, se aplică amenințarea. În loc de transparență, se practică împărțeala „pe sub masă” pentru voturi în consiliul local, iar cetățenii?
Ei sunt cei care vor plăti nota de plată pentru aceste „idei crețe”, ale celor doi, Mesteacăn și Șerbănoiu. Sau invers, depinde cine considerați că stă pe locul șoferului și cine în dreapta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News