[ANALIZĂ] Punctul de vedere al „cetățeanului” participant la prezentarea bugetului pentru anul 2024 al comunei Stâlpeni

Scris de Florin Enache
207 vizualizari

Într-o democrație sănătoasă și transparentă, participarea cetățenilor la procesele decizionale este fundamentală. În data de 26 ianuarie 2024, am luat parte la Căminul cultural Livezeni, la o dezbatere publică privind bugetul de funcționare și investiții în localitatea noastră, cu scopul de a înțelege și a contribui la direcția viitoare a comunității.

Bugetul prezentat în cadrul dezbaterii publice a fost formulat într-un mod destul de general, lipsind detaliile și claritatea referitoare la prioritățile și acțiunile concrete. Nu am reușit să identific un plan clar de implementare (planning detaliat) pentru diversele inițiative și o evaluare a impactului acestora asupra comunității.

În timp ce cetățenii au dreptul de a fi informați cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii publici, am observat că acțiunile prioritare nu sunt abordate cu seriozitate sau, în unele cazuri, nu sunt luate în considerare deloc, existând mereu scuza „buget de investiții insuficient”.

Au fost propuse investiții semnificative în proiecte care par să fie mai degrabă de natură cosmetică decât să răspundă nevoilor esențiale ale comunității. De exemplu, terenul de sport de la Livezeni nu pare a fi o prioritate “zero” pentru comunitate. În plus, nu a fost prezentată o justificare solidă pentru alocarea fondurilor și nu au fost furnizate detalii cu privire la modul în care vor fi evaluate rezultatele proiectelor.

Poate că mă înșel, dar dezbaterea publică a bugetului a părut mai degrabă o formalitate, fără o implicare reală a cetățenilor în procesul decizional. Fac un apel către autorități să își asume responsabilitatea pentru o bugetare mai transparentă, mai detaliată și mai responsabilă, care să reflecte cu adevărat nevoile și prioritățile reale ale comunității.

Dezbaterea publică a bugetului este un element important al unei guvernări democratice și trebuie să ofere cetățenilor oportunitatea de a fi informați și de a-și exprima opiniile în legătură cu cheltuirea fondurilor publice. Este momentul ca administrația locală să asculte vocile cetățenilor și să acționeze în conformitate cu nevoile și așteptările lor.

O altă problemă majoră este reprezentată de nivelul limitat de seriozitate și responsabilitate (fără a face referire la experiența celor care au întocmit bugetul). În acest sens, ar fi necesară o evaluare obiectivă și detaliată din partea unui organism competent și specializat, care să identifice lacunele și să ofere recomandări pentru îmbunătățirea capacității administrative locale. De exemplu, Agenția Națională a Funcționarilor Publici – ANFP. Sau altă instituție, aceasta fiind doar o sugestie.

Este important ca astfel de evaluări să fie realizate în mod obiectiv și imparțial, cu accent pe îmbunătățirea capacității și eficienței administrației publice. În plus, ar trebui să existe mecanisme de urmărire a recomandărilor și de implementare a schimbărilor necesare pentru a asigura o administrație publică mai eficientă și mai responsabilă.

Am făcut aceste observații în calitate de cetățean al acestei comune, fără a ataca vreo persoană, deoarece nu analizez persoana, ci doar activitatea în funcția deținută. În timpul discuțiilor de la Căminul Livezeni am fost întrebat în ce bază pun la îndoială acuratețea datelor. De asemenea, la un moment dat, am sugerat că mulți dintre cetățenii comunei pot oferi „consultanță și sfaturi” în diverse probleme, dacă ar participa la luarea deciziilor pentru acțiuni importante. Cuvântul „sfaturi” a stârnit zâmbete și ironii pe fețele unora, ca să nu spun că am fost privit disprețuitor.

Toate observațiile făcute nu sunt adresate fără o pregătire certificată în domeniul Științelor Economice (finanțe, contabilitate, afaceri economice). Îmi pot exprima punctul de vedere având la bază 9 ani de studii universitare și mulți ani de experiență profesională. Pregătire și în domeniul Științelor Inginerești (Inginerie Industrială și Robotică), de asemenea, adaug 9 ani de studii universitare și experiența profesională. De aceea cred că nu doar eu, ci mulți alți cetățeni ai acestei comune pot oferi „sfaturi” pentru multe dintre activitățile/investițiile care se fac în această comună.

Am tratat cu seriozitate și obiectivitate toate cele de mai sus. Sper și îmi doresc ca această comună să devină, zi de zi, mai prosperă. Are cu ce/cu cine, trebuie doar să vrem.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate