[EDITORIAL] Caravana bugetului bolnav de „polirectificare cronică” și circul de prost gust al primarului Șerbănoiu

Scris de Andrei Vacaru
350 vizualizari

Singura dată când primarul Șerbănoiu a fost oprit să nu cheltuie aiurea bani din bugetul comunei a fost atunci când a dorit să cumpere un autoturism DACIA Duster pe care nu l-ar fi folosit decât el, cel mai probabil. Atunci ne-am opus, noi cei de la Gazeta de Stâlpeni, arătând că au făcut totul pentru ca dorința lui Șerbănoiu să se împlinească, inclusiv întrerupând înregistrarea ședinței de consiliu local ca să nu se vadă cum s-a votat „HCL-ul Duster”.

Ulterior s-a renunțat la achiziție. Nu doar pentru că s-a opus gazeta sau că lumea a discutat despre cum face primarul ce vrea cu bugetul comunei, ci pentru că deja primăria avea un autoturism în gestiune, iar cumpărarea unui al doilea era complet în afara legii. Asta nu a oprit însă folosirea banilor discreționar, folosindu-se de dreptul de a iniția proiecte de HCL și de un consiliu local care aprobă orice solicită Șerbănoiu. Cu mici excepții de consilieri, dar ele sunt atât de irelevante în ponderea votului, că sunt ca și inexistente.

Bugetul are câteva cerințe de îndeplinit înainte de a deveni hotărâre de consiliu local. Una din acestea este dezbaterea publică și transparentă, cu cetățenii interesați de acesta. Însă la Stâlpeni, după mimarea dezbaterilor, de cele mai multe ori la votul consiliului local bugetul arată exact așa cum s-a dorit de la început. Iar dacă s-a modificat câte ceva, de gura lumii, o fac rectificările bugetare ulterioare, anul trecut în număr de șapte. Acestea desenează până la finalul anului o execuție bugetară care nu poate fi altfel decât după voința celor care inițiază și votează rectificările.

Anul acesta, caravana bugetului suferind de toxicitatea unei boli cronice de „polirectificare”, a cuprins două opriri și o stație intermediară: prima la Rădești, anunțată abia cu o zi înainte, iar alta, două zile mai târziu, la Livezeni. Încurcate în consecutivitate de o ședință de consiliu local, convocată de acum ceva timp de primar. Ambele opriri ale caravanei au fost caracterizate de lipsa transmiterii online, dar mai ales de imposibilitatea studierii proiectului de buget, așa cum prevede legea.

Caravana a produs anul acesta și mult circ, declanșat de acuzele de campanie electorală la adresa principalului său contracandidat la alegerile din 2020, consilierul local Cuțic Constantin. De parcă primarul Șerbănoiu nu ar fi în campanie electorală, și nu de azi, ci de când și-a plătit promovarea imaginii într-un site județean, de când și-a comandat site propriu de 15.000 de lei cheltuieli anul trecut, ori a „chermezelor” cu muzică populară, cu „doruri și lalele”, de la Căminul Livezeni, ori Focul lui Sumedru. Toate, dar absolut toate, aceste cheltuieli nefiind dezbătute cu cetățenii la începutul anului 2023, înainte de aprobarea bugetului pentru 2023, întărind ceea ce spuneam mai sus.

Anul acesta, din cauze de planificare defectuoasă a dezbaterilor pe buget, prima zi a fost stabilită în 24 ianuarie, la Căminul de la Rădești, însă aceasta era zi liberă. De teamă să nu fie criticat, Șerbănoiu ar fi adus, cel puțin așa au zis participanții la eveniment, organizația de seniori a partidului. Ca să nu se spună că din cauza sa nu au existat cetățeni interesați de dezbaterea pe buget. Evident că propunerile acestora au fost despre clubul pensionarilor, nu despre investiții. Excepție a făcut Nițu, fostul administrator la asocierea falimentară cu Mihăeștiul, dar și la firma de apă a comunei, care acumulase pe vremea conducerii sale competente datorii de peste 320.000 de lei. Acesta a început să se certe cu cel care l-a acuzat de furt, consilierul local Cuțic Constantin.

Acuzându-l la rândul său cu darea în judecată pentru calomnie și, acompaniat de primarul Șerbănoiu și de administratorul Mesteacăn, Nițu s-a lansat cu voce ridicată la critici dure la adresa lui Cuțic. Acesta nu a rezistat „atacului” și a spus ceea ce cam știe toată comuna, respectiv că toate acuzațiile sunt adevărate. Dovadă stau mărirea salariului său și al contabilului APA SERV TOP SRL, fără aprobarea consiliului local, asociatul unic al societății comerciale. De plata unor facturi ale asocierii cu Mihăeștiul din ce încasa firma de apă din Stâlpeni, ceea ce a însemnat delapidarea banilor, faptă pedepsită de lege, dar acoperită de … bănuiți cine. A existat chiar un proces deschis de ANAF, aflat pe rolul Tribunalului Specializat Argeș pentru răspundere pentru intrarea în insolvență.

Ca circul să fie și mai grotesc, în aceeași ședință de dezbateri, lui Cuțic i s-a interzis de către primar și de către administratorul public accesul la firma de apă. Întrebat de Cuțic cum de își permite și în ce calitate are dreptul să interzică accesul unui consilier local, parte a acționariatului unic al societății, primarul a rostit un motiv incredibil: că are o campanie electorală în spate. Ce legătură este între Apa Serv Top SRL și ceea ce face și decide primarul Șerbănoiu, cu tot cu „campania din spate”, vă las pe dumneavoastră să o găsiți, deoarece eu nu văd niciuna!

Așa a arătat, în mare, circul lui Șerbănoiu de la Rădești. Ba, scuze, a mai fost ceva: Cuțic, pentru că nu a acceptat minciuna, a fost declarat pe față obraznic (au fost și alte acuzații) și amenințat nu numai cu datul în judecată pentru calomnie, ci și că va fi evacuat din sală. Iar delegatul sătesc, Gheorghe Nicolae, care după parcurgerea listei de investiții a întrebat pe bună dreptate, preocupat de satul pe care îl reprezintă, dacă Oprești mai face parte din comuna Stâlpeni, a fost și el amenințat de primarul Șerbănoiu.

Dar, să vedem ce s-a întâmplat mai departe! A doua zi, pe 25 ianuarie, la ședința ordinară de consiliu local, la intrarea în sală și după ce a dat mâna cu mare parte dintre cei prezenți în sală, Cuțic a fost întâmpinat cu ostilitate de cei din triada care conduce comuna, Șerbănoiu – Machedon – Mesteacăn. Ultimul i-a spus chiar că s-a decis să își selecteze cu grijă „clienții”. Ca și cum Cuțic ar fi fost clientul administratorului public sau al cuiva din sală. Iar primarul a întărit și el, că procedează la fel. Scena video o puteți vedea aici:

Evident că circul trebuia să continue și, astfel, ședința de consiliu nu a fost una fără tensiuni. După ce s-a decis ilegal că tot ce face profit în Stâlpeni trebuie să treacă „să pupe” inelul lui Șerbănoiu (dar despre asta într-un alt articol), după ce a trecut și majorarea cu 5% a veniturilor nomenclaturii comunei Stâlpeni plătită din bugetul comunei și după ce s-a votat ca primarul să aibă la dispoziție și un avocat, care să încaseze 1.500 de lei lunar, s-a trecut la rubrica diverse. Tot cu acuze, tot cu tonuri și nervozități, în acord cu impresia că ceea ce se întâmplă este un circ ieftin, de ochii lumii.

Noroc că atmosfera a mai fost destinsă de problema urgentă a clubului columbofililor, care, a spus primarul, este sărac și nu poate plăti chiria pe spațiul din piață. Ei, imediat au sărit consilierii locali, fie să scutească total, fie parțial sau chiar să se facă o subvenție pentru aceștia! Asta deși chiria lunară este 200 de lei, ceea ce înseamnă, la cei 20 de membri, câte 10 lei pe lună, de aproape 3 ori mai puțin decât un pachet de țigări. Dar, evident vin alegerile și cine vrea să se pună rău cu votanții cu porumbei, nu? Așa că s-a stabilit să se facă ceva și să rezolve consiliul.

Auzind că lumea este sensibilă la columbofili și venindu-i rândul să zică și el ceva, profesorul de istorie, fost inspector școlar județean, coordonator al Școlii Gimnaziale Rădești și președinte de filială PNL la Stâlpeni, Lucian Panainte, după ce cu o zi înainte ceruse ca banii pentru școala din Livezeni să fie deturnați pentru Rădești, i-a ținut o lecție ca la clasă lui Cuțic despre cum trebuie să te comporți, ca lider de partid „opozant” PSD, cu primarul Șerbănoiu. Așa că i-a cerut, plin de respect și de umilință nedisimulată (scos doar un pic din sărite de intervenția fără rost a viceprimarului, moment la care acesta a bătut cu degetele darabana pe masă), a cerut trei tomberoane noi. Ca să fie schimbate cele defecte pentru că au „suporți” (corect suporturi, domn profesor!) și roți scoase.

Primarul a zis că o să facă, o să dreagă și o să se rezolve, ca în cazul columbofililor, că o să împlinească rugămințile fierbinți ale locuitorilor de la blocurile noi, votanți și ei, evident. Fac o paranteză, deoarece am vrut să văd la cât se ridică investiția cu tomberoanele. Cele trei europubele costă în total 395 de lei cu tot cu TVA. Să zicem 400. La câte apartamente sunt la blocuri, oare nu se pot găsi tot așa, câte 10 lei de familie ca să își cumpere pubelele necesare? Că parcă așa zice liberalismul brătienilor, „prin noi înșine”, nu făcând plecăciuni la primarul și așa nervos.

Merg mai departe și iată că am ajuns cu circul în a treia zi, 26 ianuarie, la Căminul de la Livezeni. Aici alți invitați, tot așa, după cum zicea cineva, parte din OPSD-ul plimbat de curând pe la mormântul lui Arsenie Boca. La fel, și aici s-a cerut clubul pensionarilor, semn că erau vorbiți să n-au fi venit degeaba. Că dacă s-a cerut și la Rădești și la Livezeni, este de la sine înțeles că primează asfaltului, gazului, canalizării, iluminatului public și apei potabile care ar trebui să ajungă pe ulițele și străzile pe unde nu se găsesc.

Și, ca să nu uit de circ, întâlnirea a debutat cu acuze aduse de primarul Șerbănoiu, în lipsa celor acuzați, de calomnii, de stricarea atmosferei la dezbaterile pe buget de la Rădești și … alte victimizări. În cele din urmă s-a discutat și aplicat pe buget. Cineva l-a întrebat de ce sunt alocați 1.000.000 de litri de carburant pentru drujbe și motocositoare? Ei, minune!, alt calomniator. Că nu, că e pentru mașini. Nope, zice cetățeanul, pentru mașini e bugetat mai jos, alt capitol. Că nu, a sărit și Mesteacăn, ca și cum el ar fi făcut bugetul, că omul nu pricepe, ce mai! Siderat că e făcut idiot pe față, deși are două facultăți și peste 18 ani de experiență în contabilitate și tehnologie, dar și pentru că nomenclaturiștii prezenți îi rânjeau în față, „cetățeanul” a renunțat, că doar nu venise pentru circ acolo.

O dată încheiate discuțiile, circul și caravana bugetului fiind garate momentan la primărie, Șerbănoiu va trece cel mai probabil la executarea „pohtelor cele pohtite”. Cu un buget de funcționare de peste 90% și cu doar 9% pentru dezvoltare, va face sigur până la alegeri din comuna Stâlpeni ceva ce n-a văzut nici măcar Ciugudul! Sau Țițeștiul, că tot se văita că primarul Savu are la dispoziție 3.000.000 lei pentru investiții, iar el doar 800.000 de lei. Și ăia cu semnul întrebării, că dacă închide firmele, după cum a amenințat joi, de unde să mai ia bani?

Probabil va face doar Clubul Pensionarilor, ca să mulțumească organizația de pensionari din partid și să aibă cine să-l mai voteze încă o dată. Ei și cei cărora le place circul, că atâta s-a putut și anul acesta. Și oricum Cuțic este de vină, nu? Sau?!

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate