O discuție necesară despre situația Târgului săptămânal Stâlpeni a fost evident manipulată și a devenit, printr-un atac în haită orchestrat de primarul Șerbănoiu și acoliții săi, un teatru absurd. Manipulativ, deoarece s-a dorit construirea unei imagini false despre starea actuală a acestui loc important al comunei, folosindu-se și acuze nefondate la adresa consilierului Florin Enache, inițiatorul unui proiect de HCL aruncat la gunoi de către aceștia.
„BRANDUL”, ARTICOLUL ȘI MANIPULAREA
Expresia „brand pe care ne identificăm cu el” aparține primarului Șerbănoiu și a fost rostită în ședința Consiliului Local din 27 februarie 2025, când, cu chiu cu vai, s-a încumetat să pună în discuție – dar nu pe ordinea de zi – două proiecte depuse de consilierul local Florin Enache: unul despre Piața agroalimentară de la Livezeni, celălalt despre sprijinul pentru înființarea unei trupe de teatru.
Până să se ajungă la discuția despre teatru, primarul a început el însuși un teatru absurd. Imediat după ce președintele de ședință a dat citire proiectului de HCL inițiat de Enache, timp în care, vizibil stânjenit, Șerbănoiu și-a potrivit în fața ochilor o foaie A4, l-a întrerupt pe consilierul de la Forța Dreptei și a luat cuvântul.
Cutuma spune că primul care trebuie să vorbească la astfel de discuții pe inițiative legislative este inițiatorul proiectului de HCL, respectiv Florin Enache. S-a întâmplat de atâtea ori, inclusiv la Stâlpeni, încât nu insist pe acest subiect: a fost un abuz de putere clar, cu complicitatea președintelui de ședință, Constantin Cuțic.
Motivul intervenției a fost ca primarul cu doar 8 clase, să citească gângav, precum un elev de gimnaziu scos la tablă, un articol apărut pe un blog, despre cât de mirobolant este Târgul Stâlpeni. Site-ul pe care apare textul aparține și celui care scria odată la Gazetă că „…„dragi tovarăși”, nu voi renunța până când Târgul Stâlpeni nu va fi depolitizat, iar conducerea sa va fi înlocuită cu oameni competenți și capabili care să aducă investiții, nu datorii!”
Ce transformare! Acum, așa cum scrie în articolul realizat pe placul lui Șerbănoiu, „Târgul din Stâlpeni este cunoscut pentru atmosfera sa caldă și prietenoasă. Oamenii vin nu doar pentru a cumpăra, ci și pentru a socializa. Este un loc unde comunitatea se reunește, unde se discută ultimele noutăți, se împărtășesc povești și se întăresc relațiile sociale.”
Partea din articol unde primarului i-au rămas cuvintele în gât și le-a înlocuit cu tradiționalul „și așa mai departe…” a fost aceasta: „Organizarea este realizată de autoritățile locale, care se ocupă de amenajarea spațiului și de asigurarea unui mediu sigur pentru comercianți și vizitatori.” Probabil o scăpare a autorului textului, căci nu se face să-l numești pe principalul tău admirator autodeclarat, primarul Șerbănoiu, responsabil de cum arată târgul.
Lăsând analiza pe text deoparte, este clar că ceea ce a făcut joi primarul Șerbănoiu nu a fost doar o blocare a discuției despre administrarea târgului, a propunerii făcută de către inițiator, așa cum explică acesta aici. Ci, fapt ușor de observat dacă urmăriți parcursul dezbaterii, o formă de manipulare și de vopsire a gardului, deși în spatele lui stă leopardul corupției, degradării și al rămânerii în siajul actualei administrații a Târgului de la Livezeni. Iată înregistrarea video a dezbaterii:
CEI TREI ELEFANȚI DIN CAMERĂ
Așa cum vedeți în înregistrarea de mai sus, Enache nu a fost lăsat aproape deloc să vorbească. Au sărit pe el cei trei „elefanți” din cameră, ca să-l citez pe un fost președinte de stat eșuat, prezent la o ședință de guvern în care se năștea celebra OUG 13, menită să-l scape de închisoare pe Dragnea și care a scos peste 600.000 de cetățeni în stradă. Acești trei „elefanți” sunt primarul Șerbănoiu, contabilul Mesteacăn și secretarul Dinculescu.
Primarul este principalul „elefant” din cameră, deoarece este responsabilul pentru starea de degradare în care a ajuns Târgul Stâlpeni. În plus, așa cum a stabilit Curtea de Conturi, modul de administrare al pieței a fost ilegal până în noiembrie anul trecut, ceea ce a obligat comuna Stâlpeni să intre în legalitate privind retribuția foștilor lucrători din târg. Nu în ultimul rând, decizia privind administrarea pieței aparține Consiliului Local, organ deliberativ, nu primarului Șerbănoiu, care are doar atribuții administrative.
Ceilalți doi sunt Mesteacăn Eugen și secretarul Dinculescu Florin. Primul este contabil angajat la mai multe firme și, în timpul liber, dar plătit cu 9.272 de lei din banii dumneavoastră plus sporuri, administrator public. Iar în weekend, ocupă și funcția de administrator al Târgului săptămânal, numit acolo de „elefantul” Șerbănoiu, nu prin HCL de consiliu local. Remarcile sale în timpul „dezbaterii” sunt de neprețuit: „Domnule Enache, ne faceți nouă dirigenție?”, „Ați făcut impactul, ca să vedeți?” și, bomboana pe colivă, „Chiar sunteți Gică-contra!”.
Secretarul Dinculescu, cel care a intrat subit în concediu medical în timpul controlului Curții de Conturi, la fel ca primarul Șerbănoiu, este cel care a redactat convocatorul ședinței din 27 februarie. A pus cele două proiecte nu pe ordinea de zi, cum este legal, ci la rubrica „Diverse”, după ce a ținut în sertar proiectul privind piața timp de trei luni. Dacă existau probleme de legalitate, așa cum a reieșit din intervențiile sale și ale consilierei juridice a primăriei, ar fi putut discuta cu Enache și se putea modifica proiectul astfel încât să respecte cerințele legale invocate de aceștia. Dar nu a făcut-o.
CĂRUȚELE ȘI CONTAINERUL PROMIS, DEȘI NU SUNT BANI
Discuția s-a încheiat cu concluzia că „nu sunt bani”, dar totuși se va cumpăra încă un container. S-a spus că trebuie să circule căruțele prin târg, nu să li se interzică accesul și s-a adus în discuție „femeia cu trei cartofi și un kilogram de lapte”, căreia, din milă, nu i se mai taie bilet la intrare. Toate aceste argumente au fost menite să întărească ideea că Târgul Stâlpeni trebuie să rămână exact așa cum este, nemodernizat. Mai mult, consilierul Modreanu a afirmat, plin de grijă față de interesul comunei, nu ale sale, de comerciant și producător, pe linia susținută de primarul Șerbănoiu, că va „face” el două proiecte de HCL prin care târgul să fie „târg, nu piață” și… încă ceva.
Faptul că există corupție în ceea ce privește Târgul Stâlpeni o exprimă cel mai bine soția primarului Șerbănoiu, într-un video din timpul campaniei electorale din 2020, când îi hărțuia pe stradă pe oponenții soțului la fotoliul de primar: „Silviu, te cheamă „trăistuță”, mă, pe tine cumva? Să îmi dai banii! … Păi pe Silviu, întreabă-l mă!, cine la băgat la piață? Eu, că zicea că n-are ce mânca. Ăăăăă!”
Poate așa cere tradiția și brandul, ca șeful pieței să fie decis de soția primarului Șerbănoiu, din motive de foame și pline de umanitate: se ia cel mai flămând locuitor al comunei și se pune șef la piață. Sau este exprimată de fapt o altă tradiție caracteristică comunei Stâlpeni, care descrie perfect jocurile pe sub masă ale celor ce se bat „de ochii lumii” în campanii electorale, dar care își aranjează sinecuri bine remunerate?
Și tot tradițional, primarul sau soția acestuia te pune șef la piață, ca pe Mesteacăn după controlul Curții, nu consiliul local, așa cum ar fi legal și logic din punct de vedere al distribuirii puterii la nivelul comunei. Consiliu care este convocat doar pentru a stabili taxa pe WC sau pentru a decide cu cât crește „salariul” femeii de serviciu care îl îngrijește.
TÂRGUL STÂLPENI, PRECUM UN DEPOZIT DE FIARE VECHI
Pentru că am menționat-o pe soția primarului, mi-am amintit de Google Car care trecea prin Ogrezea exact în ziua convocării locuitorilor pentru alegerea delegatului sătesc. Trecând și pe lângă depozitul de fiare vechi al familiei primarului Șerbănoiu, a surprins imaginea de mai jos, sugestivă pentru a înțelege limitarea percepției acestuia despre modernizare și împotrivirea sa la modernizarea pieței.
Ca și la piață, în poza acestui depozit vedem tot ceea ce reprezintă „brandul” comunei: șandramale ponosite, containerele dorite de primar, o căruță căreia i s-a asigurat accesul, iar în mijlocul imaginii se află soția primarului, cea care negociază prețul de cumpărare sau vânzare ori decide cine va fi următorul șef al pieței, după ce Mesteacăn va fi, în cele din urmă, demis pentru incompatibilitatea sa de administrator public și consilier local.
ADEVĂRATUL BRAND: „ĂLA”
Îmi povestea anul trecut un locuitor din Stâlpeni, cu obidă, că a fost nevoit să se ducă cu o problemă la Judecătorie, la Câmpulung. A folosit pentru asta maxi-taxi și, la întoarcere, s-a așezat lângă o doamnă care, la un moment dat, l-a întrebat unde merge. „La Stâlpeni”, i-a spus acesta. „La Stâlpeni?”, a întrebat femeia mirată. „Acolo unde este ăla primar?”. „Da”, ar fi afirmat acesta, evident rușinat de această asociere cu locul unde trăiește.
Iată cum adevăratul „brand” al comunei este „ăla”, nu târgul de la Livezeni. „Ăla”, al cărei soție punea administratorul pieței, „ăla” care organizează în piață, pe banii comunei, „Focul lui Sumedru”, iar dacă piața ar reveni unei firme private, n-ar mai face-o, „ăla” care se opune manipulativ modernizării târgului și stopării corupției din piață…
Iată ce este de fapt „brandul”, exprimat de o simplă femeie, dar care înțelege realitatea de la Stâlpeni: „ĂLA”. Un „brand” pe care, dacă mai stă două-trei mandate primar, îl vom pune în mod sigur pe emblema comunei, acolo unde stă acum cerbul carpatin. Că doar nu are cum să concureze cerbul cu un asemenea „brand” cu 8 clase… primare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News