[FOTO] Gânduri în prag de An Nou

Scris de Valentina Enache
471 vizualizari

Când Anul Nou bate la ușă e momentul pentru introspecție, gânduri bune, (“Cele rele să se spele.” – spune o vorbă populară românească), e momentul pentru recunoștință… Pășesc în Noul An eliberată de toată energia negativă acumulată fără voia mea, ca simplu călător prin comuna Stâlpeni.

Totuși, pentru că zac într-un colț de suflet de ceva timp mai multe nedumeriri ale mele, m-am gândit să vi le împărtășesc și dumneavoastră, cititorii gazetei și poate, dacă aveți curajul asumării, să mi le și elucidați.

Gândurile bune, se îndreaptă către Zâna Iarnă de la Școala Livezeni, care a reușit în doar câteva luni să pătrundă în sufletele copiilor de clasa a doua și să aibă curajul de a ieși din tiparul serbării clasice (cea cu costume populare la orice activitate). Copiii au fost ca niște fulgi de zăpadă, au cântat, au recitat frumos, fiind coordonați de o tânără învățătoare neatinsă parcă de răutățile celor din jur. O felicit din toată inima și-i urez un An Nou grozav, alături de cei mai minunați copii din comună!

Recunoștința mea se îndreaptă către cei care m-au motivat să “lupt” pentru ca Școala Livezeni să aibă o clasă frumoasă, călduroasă, performantă și primitoare. Cu cea mai mare recunoștință mă îndrept către cei care m-au determinat să iau cea mai bună decizie pentru mine, aceea de a-mi găsi alt drum. Nici nu-și imaginează cât bine mi-au făcut.

Nedumeriri

Căminul Cultural …

Cum Doamne iartă-mă, să se inaugureze un cămin cultural și să aibă acces în interior doar anumite persoane? Cum să se pună lacătul pe poarta instituției imediat după serbarea copiilor? Cum să fie ca și aruncate în curtea din spate, niște echipamente de joaca?

Când pui în folosință un imobil nu îl pui cu totul și pentru toată lumea? Câți ani trebuie să mai treacă pentru a se bucura copiii satului de un loc decent de joacă?

Veți spune că mai e unul la piață… Acela e o glumă proastă, nu loc de joacă. L-ați văzut? V-ați lăsat copiii acolo? Pare un loc de socializare pentru copiii străzii (ambalaje de țigări, sticle de alcool peste tot etc., etc.) Cum de tac oamenii și se mulțumesc cu niște firimituri, la preț de caviar?

Mă ajutați să înțeleg, vă rog?

Din punctul meu de vedere, investiția in Căminul Cultural e benefică dar parcă-i lipsește ceva. Oricum toate instituțiile din comună arată jalnic. Era cazul să se înceapă modernizarea ei, cu oricare dintre acestea. Sunt multe de făcut în jurul acestei clădiri și poate anul ce vine va aduce bună voință, inspirație și înțelepciune tuturor celor care pot schimba puțin imaginea unei comune blocate în timp și spațiu.

Piața…

Am auzit ca la piață exista o hală în care se găsesc cele mai bune brânzeturi, aduse de către comercianți renumiți în această zonă. Am căutat-o dar am găsit doar o clădire veche, cu geamuri sparte, un fost club al columbofililor… Nu vreau să cred că într-un asemenea spațiu se vând produse alimentare perisabile.

M-ajutați să mă dumiresc?

La piață, comercianții plătesc taxe? Pentru ce? Pentru niște standuri de prezentare (mese de vânzare) improprii? Spațiile din fata bisericii în care sunt amplasate grătarele pe care sfârâie micii, doar mie mi se par amplasate nepotrivit?

Piața e benefică tuturor, însă putină grija fată de vânzători/ cumpărători nu strică. Se pare că sintagma “Merge și-așa” e aplicabilă la Stâlpeni și nimeni nu intervine. Oare de ce?

Poșta …

Cu siguranța ați trecut pe lângă Poșta din comună. O clădire veche care se află într-un stadiu avansat de degradare, ce ar putea fi impresionantă dacă cineva ar îngriji-o. Cine? Poate chiar cea care în urma cu niște ani, înțeleg ca a cedat locul rece(la propriu) de acolo, pe unul călduț, în altă clădire aflată la aproximativ 500 de metri mai în jos.

Doar mie mi se pare ca această clădire e lăsată așa doar pentru a se degrada? La doamnele care lucrează acolo se gândește cineva? Doar întreb, retoric.

Dispensarul …

O altă clădire într-o stare de degradare vizibilă este dispensarul comunal. Nu cred că în incinta primăriei nu sunt oameni competenți care nu pot scrie proiecte europene pentru îmbunătățirea și punerea lui, în conformitate. Da, știu se va construi unul nou, dar cel vechi? Oare nu se vrea? Cine nu vrea? Cine împiedică evoluția?

Poliția …

Clădirea este la fel!

Subliniez că „nedumeririle” mele nu fac referire la cineva anume, sunt doar lucruri pe care cred că le observă orice trecător puțin atent la detalii. Nu mult, doar puțin, atât cât să îi pese de această comună ce pare părăsită de toți, lăsată să fie condusă de o mână de gospodari incompetenți.

Cred într-un an 2023 mai bun și sper că oamenii de bine ai comunei se vor uni pentru a schimba mersul lucrurilor. Ca să ne simțim și noi mândri cu această frumoasă comună, care merită altceva.

La mulți ani!


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate